keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Viiniköynnökset

Kasvihuoneiden viiniköynnösten kuulumisista ole kirjoittanut blogiin varmaan joka kevät. Kun kasvatuskausi alkoi Euro-Serren kasvihuoneessa niin huoneen kaksi viiniköynnöstä Merlot ja Chardonnay alkoivat pikkuhiljaa heräämään talviuniltaan, molempia köynnöksiä olin leikannut talvella. Viiniköynnösten kasvuvoima kevällä on erittäin kova ja kuvan kasvustot ovat tulleet parin viikon sisällä. Aitoviiniköynnökset pärjäävät hyvin talven kasvihuoneessa, koska lämpötila ei huoneessa mene koskaan lähellekään nollaa.

Chardonnay on tehnyt jo ensimmäisen kukkatertunkin josta aikanaan lähtee kehittymään marjoja. Yleensä ensimmäiset marjat kasvihuoneessa kypsyvät hyvissä ajoin ennen juhannusta.

Merlotille rakennettiin maanvarainen istutusallas samalla kun kasvihuone valmistui kesällä 2015. Viiniköynnös tuli istutettua samana vuonna. Istutusaltaasta lähtee noin metrin pituinen rumpuputki jota pitkin viiniköynnöksen juuristo voi kasvaa sokkelin alta aina huoneen ulkopuolelle. Chardonnay on istutettu samana vuonna isoon termoruukkuun jossa se on Merlotin vieressä.

Yhden Merlotin haaran sidoin syksyllä vaijeriin joka menee kasvihuoneen katossa huoneen päädystä päätyyn. Viiniköynnös saa kasvaa aina vaijeria pitkin kohti huoneen toista päätyä. Tämä haara kasvaa parhaalla paikalla kasvihuoneen eteläsivulla jonne paistaa esteettä aurinko jo lähes kymmenen tuntia vuorokaudessa.

Monexin kasvihuoneessa kasvaa maapenkkiin istutettuna viiniköynnös Supaga. Supaga on istutettu huoneeseen jo lähes 10 vuotta sitten. Kylmänä talven oleva kasvihuone otettiin käyttöön viime viikonloppuna ja lähes välittömästi ensimmäiset silmut alkoivat pullistua. Ensimmäiset Supagan marjat alkavat kypsyä kesä-heinäkuun vaihteessa.

Loppuvuodesta kirjoittelin että olin harkitsemassa blogin lopettamista. Motivaatio kirjoittamiseen oli hiipumassa ja lukijamäärätkin olivat aika tavalla pienentyneet. Joka tapauksessa jatkan blogin kirjoittamista varmaan ainakin tämän vuoden, koska näyttää siltä että tänä keväänä olisi vapaa-aikaakin enemmän kuin yleensä on ollut. Lisäksi esittelen totuttuun tapaan TomatoEdenin tomaattilajikkeita pisin vuotta.
Alkuvuodesta puutarhalehdissä olleet rocotojuttu ja erityisesti tomaattijuttu on tuonut myös blogiin lisää lukijoita ainakin toistaiseksi. Lukijamäärät ovat selvästi kohentuneet kuluvat kevään aikana ja onhan se mukavampi kirjoittaa kasvatusjuttuja jos niitä joku jaksaa lukeakin, vaikka postausten kommentointi aika vaisua on aina ollutkin.   

2 kommenttia:

  1. Älä vain lopeta, olen laiska kommentoimaan mutta lukemassa käyn. Onko hyviä vinkkejä viiniköynnöksen leikkaamiseen? Omani pitäisi leikata ja kiinnittää kasvihuoneen kattoon, lasken sen joka vuosi maahan ettei paleltuisi sillä kasvihuone on lämmittämätön. lajike on 'Somerset Seadless'.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole niin asiantuntija viiniköynnösten suhteen että uskaltaisin leikkausohjeita antaa. Itse pyrin kasvattamaan päärungon ja siitä muutamia haaroja, tosin kasvihuoneessa oleva Supagan leikkaus on lähes laiminlyöty. Leikkaukset pyrin tekemään ennen kasvukauden alkua.

      Poista