perjantai 24. huhtikuuta 2020

Maca maitotölkeissä

Maca - Lepidium meyenii on juurikasvi jota Suomessa kutsutaan myös Andienkrassiksi. Vielä muutama kuukausi sitten en tiennyt kyseisestä kasvista mitään, mutta selvisi että tämä juurikasvi on erittäin ravinteikas ja se on varsinaista "superfoodia", jota myydään Suomessakin monissa luontaistuotekaupoissa sekä kapseleina että jauheena. Tuoreen Maca-juuren käyttötarkoitus on vielä epäselvä, koska tämän kasvin viljelystä Suomessa ei oikeastaan tietoa löydy.
Macaa on viljelty Andeilla Perussa jo tuhansien vuosien ajan ja se on yhä edelleen varsin huonosti tunnettu kasvi Andien ulkopuolella.

Macan siemenet löytyivät lopulta Espanjasta Perun vanhasta emämaasta, ja ne kylvin helmikuun 22. päivä. Ensimmäiset taimet nousivat helmi-maaliskuun vaihteessa joten siemenien itämisaika oli lopulta varsin normaali noin viikko. Siementen itävyysprosentti sen sijaan oli varsin heikko ja sain vain noin puolet siemenistä itämään ja nyt kasveja on vain neljä.

Maca on porkkanan tapaan juurikasvi ja siksi koulin taimet korkeisiin maitopurkkeihin maalis-huhtikuun vaihteessa. Maitopurkeista taimet pitäisi saada sitten siirrettyä pääjuurta vahingoittamatta seuraavan koulinnan yhteydessä. Tähän asti taimet ovat kasvaneet kasvihuoneessa, mutta kun yöpakkaset väistyvät niin tarkoitus olisi koulia taimet syvään ruukkuun ja siirtää ne ulos. Maca kasvaa Andeilla erittäin korkealla jossa yölämpötila on vain muutamassa plus asteessa, joten luulisi kasvin soveltuvan erittäin hyvin kasvatettavaksi myös Suomessa. Macan viljelyä olisi tarkoitus laajentaa ensi vuonna jos tämä kokeilu lopulta onnistuu ja juurakoille löytyy käyttötarkoitus, mitään käsitystä kun ei ole siitä miltä tuo maistuu tuoreena. Kuivaamisessa ja jauheen tekemisessä ei varmaan ole järkeä kun kasveja on noin vähän.

1 kommentti:

  1. Hei! Mistä tilasit siemenet? En ole löytänyt ainakaan suomalaisista siemenkaupoista, edes exotic garden ei myy näitä. kysyy Pirjo

    VastaaPoista