tiistai 19. helmikuuta 2019

TPS - perunaa siemenestä

TPS ei tässä yhteydessä tarkoita urheiluseuraa vaan lyhenne tulee sanoista True Potato Seeds. Perunan kasvattaminen siemenestä ei ole yleensä suomalaisten juttu, koska siemenperunat ovat hyväkuntoisia talven jälkeen, voi jopa kysyä mitä järkeä on kasvattaa perunaa siemenistä.

Itselleni tämä on jonkinlainen kokeilu, koska Suomessa on tarjolla vain hyvin rajattu määrä eri lajikkeita siemenperunoita. Maailmalla perunan kasvattaminen siemenestä vuosittain voi olla hyvinkin perusteltua, varsinkin lämpimissä maissa, joissa siemenperunan varastointi viileässä voi olla mahdotonta tai ainakin hyvinkin kallista. Siemenestä kasvatetut perunat ovat aina avopölytteisiä, joten lopputuloksesta ei ole täyttä varmuutta. Siemenestä kasvatetussa perunassa ei ole virustauteja, joita voi olla siemenperunassa, mutta siemenperunasta kasvatettu peruna on taatusti emonsa klooni, jota taas TPS peruna ei välttämättä ole.

Itselläni on tavoitteena kasvattaa joskus parasta mahdollista perunaa, suomalainen peruna ei ihan sitä edusta, vaikka me ehkä itse niin luulemme olevan. Parhaimman makuiset perunat tulevat Andeilta, jossa lajikkeita on tuhansia. Perusta toin muutama vuosi sitten muutaman perunan mukulan ja vain yhdestä sain kasvatettua perunoita, jotka olivat aivan erilaisia kuin suomalaiset perunat, todella herkullisia ja pehmeitä rakenteeltaan ja maultaan. Perusta ei voi tuoda Suomeen siemenperunoita, siksi ne pitää kasvattaa itse siemenistä, joita on helpompi kuljettaa maanosien välillä. Andien perunalajikkeet eivät ole koskaan levinneet laajalti oman maanosan ulkopuolelle, syynä on ollut pitempi kasvukausi ja myös päivänpituus Andeilla on erilainen kuin monissa muissa maissa.

Sain nyt hankittua pussillisen TPS -siemeniä Kroatiasta. Kyseessä on lajitelma eurooppalaisia lähinnä venäläisiä perunalajikkeita, joten näillä vain harjoitellaan tänä vuonna perunan kasvattamista siemenestä.
Yhdet suurimmat ja merkittävimmätkin Andien perunapellot sijaitsevat Ayacuchossa Perussa, sieltä yhdestä Perun merkittävimmästä perunakeskuksesta on loppukeväällä tulossa minulle aitoja Andien perunoiden siemeniä, mutta ne eivät ehdi enää tulevaan kauteen. Nämä siemenet kylvetään vasta ensi vuonna toivon mukaan.

Perunan siemenet ovat hyvin pieniä, ne kylvetään mullan pinnalle eikä niitä saa missään nimessä peittää, siemenet itävät valossa noin 10-15 vuorokauden aikana. Kasvualustana perunan siementen kylvössä käytin Novarbon kylvöseosta.

Ensimmäiset pienenpienet perunan taimet nousivat minulla jo alle 10 vuorokautta kylvöstä. Taimet ovat hyvin pieniä ja kasvatan niitä alkuvaiheessa pienissä styrox -lokerikoissa, joiden alla on altakastelumatto helpottamassa kastelua. Seuraavaksi taimet koulitaan isompiin ruukkuihin, ruukuista sitten lopulliselle kasvupaikalle. Osa menee varmaankin kasvupusseihin jotka voi syksyllä siirtää kasvihuoneeseen ja osa varmaankin keväällä suoraan kasvimaalle. Perunan taimet kasvatetaan samaan tapaan kuin esimerkiksi tomaatteja kasvatetaan, joten tässä ei voi epäonnistua...tai sitten voi, yrittänyttä ei laiteta ja katsotaan mitä tästäkin aika epätavallisesta projektista tulee, perunaa kun en ole koskaan ennen kasvattanut siemenestä. Alku on ainakin ollut ihan lupaava koska perunansiemenet ovat jo joukolla itäneet ihan aikataulussa.

12 kommenttia:

 1. No kerta kaikkiaan, tämäpä tosi mielenkiintoista!! Ei ole käynyt mielessä ja odotan innolla kommentteja mausta! 👍😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki tosiaan alkaa aina siemenestä ja niin se on perunankin kohdalla. Niin itsestään selvää on perunan viljeleminen Suomessa siemenperunasta ettei sitä oikein osaa kuvitella jotain muuta. Makuun on pitkä pitkä matka mutta toivotaan että syksyllä omia perunoita pääsee maistamaan.

   Poista
  2. TPS-perunan siemeniä Kroatiasta, erittäin mielenkiintoinen titää.

   Miten tilasit ja mistä, tai minkä kautta ja mikä hinta.

   Tuliko perunoita 🤔

   Poista
 2. Eipä ole tullut koskaan mieleenkään moinen. Mukava kuulla kokemuksistasi ja ehkäpä sitten vuoden päästä meilläkin kasvaa perunantaimia siemenistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedä vaikka jotkut muutkin innostuisivat vastaavaa joskus kokeilemaan tämän blogin innoittamana. Siementen saatavuus vaan ei ole kovin helppoa enkä tiedä saisiko Suomestakin perunan siemeniä.

   Poista
 3. Näistä kuitenkin pitäisi jo syksyllä saada satoa?
  Niitä kun on sellaisiakin kasveja, että ensimmäisenä vuotena ne kasvattavat vain yhden mukulan ja seuraavana kesänä se vasta jakaantuu ja tuottaa isomman sadon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, toivottavasti antavat kunnon sadon tänä vuonna, ei ainakaan ole ohjeissa sanottu että vain yksi mukula mutta sitten sen näkee.

   Poista
 4. Tuliko satoa? Minkälaista ...
  ((itse juuri huudoin melkein mätien Blue Congo -perunamarjojen siemenet kuivumaan: On tällainen kokeilu itänyt mielessä monta vuotta. Itävyydestä mä eniten olen huolissani...)))

  VastaaPoista
 5. Blue Congo -perunamarjojen siemenet kuivumaan:
  Kertoisitko mistä ja minkälaisia nämä marjat on.
  Miten käytetään
  Mistä saa.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoista. Minulla on perunoissä "hedelmät" ja ajattelin kokeilla siemenestä kasvattamista. Mitäköhän löytyy lisätietoja?

  VastaaPoista
 7. Tein oman perunankasvatus kokeeni 4v sitten. Olin saanut pohjoiseen muutettuamme naapurilta hänen kellariperunoita siemeneksi. Lajikkeet oli kuulemma kaikkea mahdollista. Niihin osaan tuli paljon hedelmiä,mitä en muista lapsuuden jälkeen nähneeni. Pitihän niitä kerätä, kuivattaa, idättää(helmikuun lopussa),itävyys tosi hyvä,kouliminen. Myövemmin jatkokasvatus paperipusseissa jotka helppo istuttaa alkukesästä maahan. Maahan pääsi 12 kasvia. Nostossa huomasi melkoisen vaihtelun. Osa kasveista meni hylkyyn rupisuuden tai epämuotoisten perunoiden takia. Makutestejä en kerinnyt tekemään kun perunat sekoittuivat muihin varastoitaviin kellarissa. Uusi koe ehkä keväällä,siemeniä otin syksyllä talteen.

  VastaaPoista
 8. Mistä saa siemeniä

  VastaaPoista