tiistai 21. huhtikuuta 2020

Porkkanat maitotölkeissä

Andien jättiporkkanoita
Tänä vuonna ei kovin montaa porkkanaa kasvateta, porkkanalajikekaan ei ole ihan tavanomainen. Kasvatuksessa on nimittäin Etelä-Amerikan Andeilta kotoisin oleva jättiporkkana. Porkkanan väri on tavallinen oranssi, mutta kooltaan se on sitten todella iso, samanlaisia pyrin kasvattamaan itsekin tänä vuonna.
Tämän vuoden porkkanan kasvatus poikkeaa täysin tavanomaisesta. Yleensä olen kylvänyt siemennauhan suoraan kasvimaan kasvulaatikkoon ja katsonut mitä tulee. Kasvimaan kasvualusta on varsin matala, alle 20 senttiä, jonka vuoksi porkkanat ovat olleet aika pieniä eikä kasvatus ole muutenkaan ollut kovin onnistunutta kun ne ovat jääneet kesäksi pitkälti oman onnensa nojaan.

Andien jättiporkkanat kylvin alunperin helmikuun lopussa, siemenet itivät varsin hyvin muutaman päivän sisällä. Siemenet kylvin hajakylvönä josta ne sirkkalehtisinä pääsivät noi 5x5cm taimipottiin.

Seuraava koulinta oli edessä huhtikuun alussa, jolloin porkkanantaimet pääsivät maitotölkkeihin, jossa on syvä kasvualusta porkkanan pääjuurelle. Maitopurkkeja olen yleensä käyttänyt vain tomaatintaimien kasvatusta varten.

Kuvassa juuri maitopurkkiin koulittu porkkana. Postauksen ensimmäisessä kuvassa porkkanat kuvattuna tänään runsaat pari viikkoa myöhemmin. Porkkanoita olen kasvattanut lähes koko ajan kasvihuoneessa ja ne ovat siellä viihtyneet varsin hyvin vajaan kahden kuukauden aikana, taimet ovat saaneet myös lannoitetta ainakin joka toisella kastelukerralla.

Lopulta porkkanat olisi tarkoitus istuttaa Airpot ruukkuun, jossa on paljon syvempi kasvualusta kuin kasvimaalla. Istutuksen teen varmaankin huhti-toukokuun vaihteessa. Maitopurkin voi hajoittaa, joten pääjuuren saa toivonmukaan ehjänä airpot ruukkuun. Porkkanaruukku olisi myös tuolloin tarkoitus siirtää ulos, joten kasvihuoneessa porkkanoita ei enää sen jälkeen kasvateta. Hallaöiden uhatessa ruukku on helppo nostaa yöksi kasvihuoneeseen, kasvatusta voi jatkaa myös syksymmällä kasvihuoneessa jos porkkanat vielä silloin kasvavat kokoa.

4 kommenttia:

 1. Maitopurkki on kyllä kätevä kasvatusastia. Ne ovat syviä ja niitä mahtuu paljon pieneen tilaan. Chilit ja tomaatit lähtevät kyllä ihan varresta nostamalla, kunhan purkkia vähän puristelee, että juuret irtoavat seinistä. Porkkanan naatit eivät ehkä kestä voimakasta vetoa ja onhan purkki helppo rikkoa, eivät ne uusintakäyttöön kelpaa kuitenkaan.

  Miten teet pohjaan reiät? Minä vetäisen terävällä veitsellä pari alakulmaa auki ja alta kastelu sujuu mallikkaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maitopurkit on kyllä käteviä ja olen niitä käyttänyt varmaan jo kymmenen vuotta. Suurin ongelma on muistaa ruveta keräämään niitä tarpeeksi ajoissa. Reijät 6 kpl /purkki ole painanut ihan tavallisella piikillä joten pohjaan tulee noin 5 millin reikä piikistä. Maitopurkki on myös sen verran tukeva ettei mene tuosta vielä kasaan.

   Poista
 2. Vaikuttaa mielenkiintoiselta! Mistä olet hommannut nuo porkkanan siemenet?
  Ja se on totta, että maitopurkkeja ei tahdo koskaan olla riittävästi :) Näyttää myös tapoja olevan niin monta kuin on tekijääkin, minä taas nipsaisen pohjareiät leikkaamalla kulmista pienet palaset pois saksilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porkkanan siemenet sain eräältä amerikkalaiselta kasvintuntijalta joka tekee retkiä turisteille Andeilla ja Amazonilla.

   Poista