perjantai 27. maaliskuuta 2020

Monexin kasvihuoneen uusi ilme

Monexin kasvihuone on saanut uuden ilmeen tätä kautta varten kun huoneen sivuja kiertäneet maapenkit on purettu pois.
Kirjoittelin jo viime kesänä blogiin että harkitsen maapenkkien purkamista Monexin kasvihuoneesta ja siirtymistä kasvattamaan kasveja pelkästään ruukuissa, säkeissä tai vesiviljelyssä. Penkit olivat olleet hyvin vähällä käytöllä viime vuosina ja viime kesänäkin tomaatit olivat ruukuissa jotka upotin tuonne turvepenkkeihin. Penkit rakensin vuonna 2009 kun kasvihuone valmistui, voisi jopa sanoa että aika ajoi ohi tämän tyyppisen kasvatusmuodon, penkeissä olleiden tomaattien kastelukin oli hankalampaa ja ruukuissa kastelun voi hoitaa huomattavasti täsmällisemmin kun sen saa kohdennettua paremmin rajattuun kasvutilaan.
Maapenkkien poistamista vauhditti vielä vihannesyökkönen ja varsinkin sen toukat, jotka ovat riivanneet huoneen kasveja jo useita vuosia. Todennäköisesti vihannesyökkönen on talvehtinut jossain maapenkeissä eikä sitä ole saatu pois huoneen perusteellisella pesulla eikä desinfioimisella. Kokonaan en penkkejä voinut poistaa kun Supaga viiniköynnös oli tuonne huoneen perälle aikanaan istutettu ja sen halusin säilyttää. Tuossa päätypenkissä yökkönen voi luonnollisesti vielä talvehtia mutta seurataan tilannetta miten ensi kesänä käy ja vieläkö yökkösen toukat ovat riesana. Ainakin tuo pienempi penkki on helpompi vaikka kattaa talven ja kevään ajaksi vaikka jollain muovilla jos tuholainen siellä vielä talvehtii.

Työt Monexin kasvihuoneessa aloitin jo viime syksynä kauden jälkeen ja marraskuun puolivälissä tyhjensin kasvuturpeet suurista sivupenkeistä. Huone jäi talven ajaksi kuvassa olevaan tilaan.

Maaliskuun alkupuolella jatkoin sitten sivulaitojen purkamisella ja päätypenkki sai puretuista vesivanereista päädyt.

Katoin vanhan hiekkapohjan vielä suodatinkankaalla jota oli jäänyt ylimääräiseksi toisen kasvihuoneen rakennusvaiheesta vuosia sitten. Kankaan päälle tuli vielä kivituhkaa koska sitä oli myös ylimääräisenä varastossa ja sillä sain hieman maanpintaa nostettua.

Lopuksi päälle tuli lähes 300 kg punaista graniittisoraa, joka tosin kuivana näyttä ihan vaalealta. Soran päälle tulee sitten alustat ja ruukut tai säkit jonne kasvit istutetaan.

Huone on nyt valmis ja uudet kasvit muuttavat sisään tulevana viikonloppuna kun taustalla näkyvästä Euro-Serren huoneesta rupeaa jo tila loppumaan. Vaikka huone on tyhjä niin se tuntuu muutenkin avarammalta kun siellä voi nyt liikkua muuallakin kuin keskikäytävällä, todennäköisesti tällä muutoksella kasvien hoitaminenkin on paljon helpompaa kun ne voi sijoitella huoneeseen paremmin kuin pelkästään reunoille. Aika näyttää myös miten kasvijätteet saa irtosorasta puhdistettua, voi olla että soran tilalle tulee vielä joskus laatoitus jota en nyt kuitenkaan tulevaan kauteen lähtenyt tekemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti