Perulaiset rocotot - lajike-esittelyt

Lima

Mercado de Surquillo
Perun pääkaupunki Lima on yli kahdeksan miljoonan asukkaan kaupunki. Liman keskustasta Mirafloresin turisti- ja hienostokaupunginosan vierestä löytyy Surquillon kaupunginosa. Surquillon kauppahallista löytyi viisi erilaista rocotolajiketta, jotka kaikki ovat jättirocotoja. Kaikkien näiden rocotojen alkuperä on tuntematon, koska Liman lähistöllä ei rocotoja tiettävästi kasvateta, vaan hedelmät kaupunkiin tuodaan jostain kauempaa.

1 - Rocoto Pico Mucho, SOLD OUT


 


Rocoto Pico Mucho on erittäin herkullinen jättirocotolajike, mutta se on myös erittäin tulinen kannasta tyveen asti, jättirocotoista suurin suosikkini tulisuudesta huolimatta. Kuten jätit yleensä, loistava lajike Rocoto Rellenoiden valmistukseen. Hyvissä olosuhteissa, jolloin lämpöä ja valoa on ollut tarjolla runsaasti, on hedelmien paino ollut lähes kauttaaltaan yli 130 gr. Pico Mucho on erittäin satoisa ja hedelmä säilyy viikkoja kasvissa kypsänä, ilman että se pilaantuu. Kaunis tummanpunainen nelilohkoinen hedelmä.

2 - Rocoto de la selva Lima, SOLD OUT
Rocoto de la selva Lima on rocotolajike jolle piti löytää oikea käyttötarkoitus. Se on varsin mieto poltteeltaan ja makukin on tuoreeltaan varsin mieto. Uunissa kypsennettynä se on sitten erittäin hyvänmakuinen ja paksulihainen lajike jossa syömistä riittää. De la selva Lima on tehnyt keskinkertaisesti satoa, joka johtuu varmaan siitä että se jäi monien lajikkeiden puristuksiin ja valoa sai niukasti. Jättirocotot tuntuvat tarvitsevan erityisen paljon valoa tehdäkseen huippuhyviä hedelmiä ja että kasvi on satoisa. Erinomainen lajike lopulta, kun hedelmät nautitaan kypsennettynä. Kasvi tekee valtavan kokoisia hedelmiä.


3 - Rocoto Quantash, SOLD OUT

Rocoto Quantash on keskitulinen jättirocoto, joka on ihan maukas myös tuorekäytössä. Tulisuudessa ei pahemmin ole ollut havaittavissa muutosta eri osissa hedelmää. Quantash satosi varsin keskinkertaisesti ja hedelmät jäivät hiukan pienemmiksi kuin muilla jättirocotoilla. Quantash on myös parhaimmillaan kypsennettynä.

4 - Rocoto Surquillo 1, SOLD OUT

 Rocoto Surquillo on erittäin paksulihainen lajike, joka on keskitulinen ja polte voimistuu kantaan päin mentäessä. Maku on hyvää perusrocotoa ja se on hyvin monikäyttöinen. Erittäin satoisa kasvi hyvässä valossa, jolloin lähes kaikki hedelmät ovat kooltaan yli 130 grammaisia. Jättirocotojen aatelia.

5 - Rocoto de la selva Amarillo Lima, SOLD OUT

Rocoto de la selva Amarillo Limalla on erittäin kauniit syvän keltaiset hedelmät ja se on erittäin mehukas. Se on lähes poltteeton rocoto aina lähelle kantaa, jolloin mieto polte tulee esille. Maku on kuitenkin hyvä, mutta sadotuksen kanssa oli tänä vuonna suuria ongelmia ja suuri kasvi teki vain muutaman hedelmän. Hyvä lajike ja isoimmat hedelmät olivat varsin paksulihaisia.

Arequipa

Mercado de San Camilo
Arequipa on Perun toiseksi suurin kaupunki joka sijaitsee etelä-Perussa Andien vuoristojonon keskellä. Kauniin kaupungin suuresta kauppahallista San Camilosta löytyi kuusi erilaista  rocotolajiketta, joista kaksi oli jättirocotoja, kaikki lajikkeet ovat erinomaisia. Arequipan kaupunki on kuuluisa juuri jättirocotoistaan ja rellenoista, joita on tarjolla joka paikassa kaupungin ravintoloissa ja katukeittiöissä.

6 - Rocoto de la selva Oxapampa, SOLD OUT

Rocoto de la selva Oxapampa on hankittu Arequipasta, mutta onko se siellä kasvatettu tai Oxapampassa ei ole tiedossa. De la selva Oxapampa on merkittävimpiä perulaisia rocotoja ja tämä on todella herkullinen ja aromikas jättirocoto. Tulisuus on keskitasoa voimakkaampi. Hedelmät ovat kiinteitä ja paksulihaisia, mutta kovin suuria ei noista nyt ensimmäisenä vuonna kehittynyt. Suurimman paino on ollut yli 130 gr. Hienoimpia perulaisia rocotoja jota varmasti kasvatan jatkossakin.

7 - Rocoto de la selva Rojo Arequipa, SOLD OUT

Rocoto de la selva Rojo on todella upea jättirocotolajike Arequipasta, vaikka se on ehkä hieman ohutlihaisempi kuin monet muut jättilajikkeet. Muoto on hyvin persoonallinen pitkulainen iso rocoto jossa paksu kaulus kannan alla. Hedelmä on erittäin tulinen ja hyvänmakuinen, parhaiten sopii salsoihin, rocotoketsuppiin ja savustukseen. Kasvi on lisäksi erittäin satoisa.

8 - Rocoto Amarillo Arequipa, SOLD OUTRocoto Amarillo Arequipa on upea varsin tulinen ja aromikas lajike. Hedelmät ovat kauniin keltaisia ja hedelmän muoto hivelee silmiä. Podilla on kuin isot olkapäät kannan alla ja komea kaulus. Pituutta podeilla on noin 7 senttiä joten se ei ole kovin suurikokoinen. Yksi parhaita perulaisia rocotolajikkeita joka päihittää lähes kaikki aikaisemmin kasvattamani rocotot.

9 - Rocoto Orange Arequipa, SOLD OUTRocoto Orange Arequipa on hieno lajike joka on ohutlihainen, mutta varsin mehukas ja raikkaan makuinen. Poltteeltaan se on varsin tulinen lajike jonka hedelmät ovat kauniin oransseja. Muodoiltaan ne ovat pääasiassa epäsymmetrisen pitkulaisia ja isokokoisia, mutta pyöreitäkin muotoja on kasvissa. Satoisa kasvi amppelissa. Sopii lähes kaikkeen, mutta tuorekäyttöön ehkä liian tulinen.

10 - Rocoto Picante San Camilo, SOLD OUTRocoto Picante San Camilossa on erittäin hieno aromikas maku jollaista en rocotoissa ole ennen maistanut. Se on keskitulista hiukan miedompi joten sopii mitä parhaiten tuorekäyttöön. Erittäin kauniit erikoiset syvän oranssit pitkät hedelmät jotka ovat lähes kymmensenttisiä, kanna alla on pitkä erikoinen kapea kaula. Ulkokasvatukseen ja ruukkuun mitä parhain ja varsin satoisa lajike.

11 - Rocoto Rojo San Camilo, SOLD OUTRocoto Rojo San Camilo on keskitulinen varsin miedon makuinen perusrocoto. Kokoisekseen varsin paksulihainen ja sillä on hauska lähes pyöreä muoto, nämä rocotot ovat kuin punaisia pieniä pingispalloja lehvästön seassa. Amppelissa satosi jostain syystä heikosti. Tämäkin on lajike jota pitäisi kasvattaa uudelleen eri paikassa. Kauniimpia sileitä punaisia palleroita on vaikea löytää.

Puno

Mercado de central Puno
Puno on hyvin korkealla (3800 m) Andeilla sijaitseva kaupunki Titicaca -järven rannalla. Punolaiset rocotot ovat omalla tavallaan persoonallisia ja varsin pienikokoisia. Olosuhteet Punossa ovat varsin ankarat ja vaihtelevat. Punon alueella voi sataa jopa lunta talviaikaan yöllä vaikka Amazon on lähellä, kun taas päivällä aurinko porottaa voimakkaasti. Lämpötilaerot vuorokauden sisällä voivat olla noin korkealla yli 20 astetta. Todennäköisesti vaihtelevat olosuhteet antavat punolaisille rocotoille ihan oman luonteen ja aromin.

12 - Rocoto Puno Amarillo, SOLD OUTRocoto Puno Amarillolla on erittäin hyvänmakuinen keskitulinen hedelmä, jonka polte voimistuu kantaan päin mentäessä. Hedelmä on myös erittäin mehukas vaikka on ohutlihainen. Hedelmän muoto on upea pitkulaisen kapea ja molemmista kärjistä kapeneva, mitään vastaavan muotoista rocotoa en ole nähnyt missään. Satoisa kasvi sekä amppelissa että NFT:ssä, yksi suurimpia suosikkeja uusien perulaisten joukossa.

13 - Rocoto Puno Pica Orange, SOLD OUT

Rocoto Puno Pica Orangea voisi kutsua vaikka sanoilla pieni ja pippurinen. Ei hedelmä kyllä niin pieni ole mutta kokoisekseen paksulihainen, hyvän makuinen ja aromaattinen. Punolaista parhaimmistoa jossa keskitulinen polte. Mainio tuorekäyttöön ja savustukseen. Erittäin satoisa amppelissa ja tekee runsaasti hedelmiä vielä syysmyöhään vaikka kasvihuoneessa on jo varsin kylmää öisin ilman lämmitystä, kertoo vaan sen että on ihka punolainen rocoto joka ei kylmää säikähdä.

14 - Rocoto Puno Blanco, SOLD OUTRocoto Puno Blancolla on erittäin kaunis vaalean keltainen pyöreähkö hedelmä, jossa kanta kasvaa vielä osittain hedelmän sisälle. Puno Blanco on miedohko poltteeltaan ja maku on myös mieto mutta hyvänmakuinen. Sopii erityisen hyvin tuoreena leivän päälle tai salaatteihin silputtuna tuomaan mukavaa kirpeyttä ja napakkuutta. Satoa ei tullut amppelissa kovinkaan hyvin tänä vuonna kun eri lajikkeita oli ihan liikaa ja liian ahtaasti kasvamassa.

Pisac

Pisacin tori

Pisac on pieni kaupunki Inkojen Pyhässä laaksossa. Kaupunki on laaksossa suurten vuorten juurella joissa on hienoja inkojen aikaisia rakennuksia ja terassiviljelmiä. Kaupungin pieneltä torilta löytyi kolme rocotolajiketta jotka saivat nimensä kaupungin mukaan.

15 - Rocoto Pisac Rojo, SOLD OUTRocoto Pisac Rojo on keskitulinen ja varsin maukas perusrocoto joka on erittäin mehukas. Hedelmät ovat melko pieniä ja kauniin heleän punaisia. Muodoltaan nättejä puikuloita tai sylinterejä. satoa tuli keskinkertaisesti kasvihuoneen pohjois-sivulla.

16 - Rocoto Pisac Orange, SOLD OUT


 

Rocoto Pisac Orange on keskitulista hieman voimakkaampi ihan hyvä perusrocoto. Hedelmät ovat mukavan kokoisia ja väriltään vaalean oransseja. Monikäyttöinen lajike joka satosi NFT:ssä surkeasti ja autopotissa keskinkertaisesti. Lajike joka sai kasvaa liian varjoisissa oloissa.

17 - Rocoto Pisac Amarillo, SOLD OUT

Rocoto Pisac Amarillo on hyvän makuinen lajike jossa on varsin tiukka polte. Hedelmät ovat kauniin keltaisia ja varsin kookkaita. Erittäin satoisa amppelissa ja vielä varjoisalla pohjois-sivulla. Rocotojen parhaimmistoa joka sopii lähes kaikkeen ja hedelmissä vielä voimakas miellyttävä tuoksu. Huippulajike tänä vuonna.

Ollantaytambo

Ollantaytambon pieni tori
Ollantaytambo on erittäin kaunis pieni kaupunki kolmen suuren vuoren juurella Inkojen Pyhän laakson toisessa päässä. Pienessä kaupungissa on pysähtynyt tunnelma kuin jostain vanhasta maailmasta. Kaupungin pieneltä torilta löytyi hienoja erilaisia rocotoja.

18 - Rocoto Cuello Rojo Ollantaytambo, SOLD OUTRocoto Cuello Rojo on voimakas ja hyvän makuinen tulinen aromaattinen rocoto. Loistava paksulihainen lajike joka sopii lähes täydellisesti rocotoketsupin raaka-aineeksi. Muoto ja väri hämmästyttävät, muoto voi olla paksu ja pullea tai kapea teräväkärkinen jossa vahva kaulus. Podeista on tullut myös oransseja eri kasvissa, siemenet ovat kuitenkin yhdestä ja samasta podista. Erikoisin rocoto mitä olen koskaan nähnyt.

19 - Rocoto Rojo Ollantaytambo, SOLD OUTRocoto Rojo on varsin tulinen, ihan hyvä ja mehukas lajike. Hedelmät ovat punaisia puikuloita ja satoa tuli runsaasti amppelista erityisesti kasvihuoneen harjalla hyvässä valossa. Perusrocoto jota olen käyttänyt mm. savurocotojauheeseen.

Aguas Caliente, Machu Picchu

Aguas Caliente
Aguas Caliente on pieni kaupunki tai kylä yhden maailman kuuluisimman nähtävyyden Machu Picchun juurelta. Pienen turistikaupungin torilta ostin yhden rocotolajikkeen nuorelta intiaanitytöltä.

20 - Rocoto Machu Picchu Amarillo, SOLD OUTRocoto Machu Picchu Amarillo on todellinen huippulajike Machu Picchulta. Vuonna 2019 tämä lajike vasta löi läpi omissa kasvatuksissa kun se pääsi erittäin hyvälle paikalle kasvihuoneessa ja on tuottanut jo lähes 10 kg satoa. Keskitulinen maukas ja aromikas hedelmä joka vaatii paljon valoa ja lämpöä tuottaakseen hyviä hedelmiä ja runsaasti.

Cuzco

Mercado de San Pedro
Cuzco on historiaa täynnä oleva inkojen vanha pääkaupunkin Pyhässä laaksossa Andien vuoriston keskellä. Yksi Perun merkittävimpiä kaupunkeja tänä päivänä. Kaupungin suuresta kauppahallista löytyi todella upeita cuzcolaisia rocotoja.

21 - Rocoto Cuzco Manzano Amarillo, SOLD OUTRocoto Cuzco Manzano Amarillo on upeimpia rocotolajikkeita joita Perusta tuli Suomeen. Hedelmä on hyvän makuinen, hieman makeuttakin olen joissakin podeissa havainnut ja se on erittäin suurikokoinen. Todellinen satokone ulkona ja hedelmän muoto voi olla melkein mitä vain. Useimmat hedelmät ovat yli 100 grammaisia vaikka kyseessä ei ole edes jättirocoto, hyvin erikoinen ja erityinen lajike. Ensimmäiset poditkin kypsyivät ulkona jo kesäkuussa. Lähes täydellinen rocoto ja vastaavia muotoja en ole tavannut missään chilissä.

22 - Rocoto San Pedro Orange, SOLD OUTRocoto San Pedro Orange on hyvänmakuinen keskitulista voimakkaampi mehukas rocoto. Hedelmät ovat pääosin kartion muotoisia ja varsin suurikokoisia, lähes pyöreitäkin muotoja on samassa kasvissa. Väri on kauniin syvä oranssi. Huippusatoisa rocoto. Tämä rocotolajike meni suurimpien suosikkien listalle kertaheitolla.

23 - Rocoto San Pedro Rojo, SOLD OUTRocoto San Pedro Rojo on erittäin mehukas ja varsin tulinen rocoto Cuzcosta. Hedelmät ovat kypsyneet varsin myöhään ja podit ovat kauniin sileitä, symmetrisiä ja varsin suurikokoisia. Monikäyttöinen ja hyvä lajike joka on vielä runsassatoinen.


24 - Rocoto San Pedro Amarillo, SOLD OUTRocoto San Pedro Amarillolla on hyvin kauniit keltaiset kuhmuraiset hedelmät. Hedelmäliha on varsin ohutta ja rapeaa. Se on varsin mieto lajike sekä tulisuudeltaan että maultaan. Osa hedelmistä on vielä varsin ohuita kuten kuvan halkaistu podi. Hyvän makuinen rocoto ja sopii vaikka tuorekäyttöön.


25 - Rocoto Peru Rojo, SOLD OUTRocoto Peru Rojo on erittäin hyvänmakuinen ja erikoinen rocotolajike. Suurin osa podista on lähes poltteetonta jossa tyypillinen rocoton maku, kannan lähellä polte voimistuukin yhtäkkiä selvästi. Jättirocotolajike joka on paksulihainen ja suurin podi on painanut yli 150 grammaa, erinomainen "rocoto relleno" lajike. Peru Rojo ei ole cuzcolainen lajike vaikka se on ostettu kaupungin kauppahallista. Ainoa perulainen rocoto joka on hankittu siemeninä, joten alkuperä voi olla mistä vain Perusta.

26 - Rocoto Orange Ollantaytambo, SOLD OUT
 

Rocoto Orange Ollantaytambo kypsyi erittäin myöhään jonka vuoksi se arvioidaan viimeisenä. Tämän oranssin ollantaytambolaisen hedelmät ovat kuhmuraisia ja varsin vaihtelevan muotoisia pyöreähköstä puikuloihin. Väri on voimakkaan oranssi ja hedelmät melko suurikokoisia ja rapean maukkaita ja keskitulisia. Vaikka tämä lajike ei ole miedoimmasta päästä niin menee tuorekäytössäkin kun on erittäin hyvänmakuinen ja mehukas lajike. Yksi kasvi antoi keskinkertaisesti satoa ulkona ja tämä lajike voisi sopia amppeliin varsin mainiosti.

27 - Rocoto Puno Rojo, SOLD OUTRocoto Puno Rojo on varsin tulinen punainen rocoto Punon satamakaupungista. Lajike on erittäin mehukas ja maku on tyypillistä rocotoa. Varsin hyvä savustukseen ja jauheeseen johon saadaan lisää potkua tällä lajikkeella. Puno Rojo on kaikinpuolin varsin tyypillinen perusrocoto myös muodoltaan. Kypsyi varsin hitaasti kasvihuoneessa ja sopii hyvin amppelirocotoksi. Hedelmät kehittyivät varsin suurikokoisiksi kun punolaiset ovat yleensä olleet varsin pieniä.

28 - Rocoto Manzano Amarillo Ollantaytambo, SOLD OUT


 

Rocoto Manzano Amarillon idättäminen oli työn ja tuskan takana, tänä vuonna sain yhden kasvin ja kypsiä hyviä siemeniä. Kyllä kannatti kasvattaa tätä lajiketta sillä se on erinomainen rocoto Ollantaytambon pienestä kaupungista inkojen pyhän laakson toisesta päästä. Hedelmät ovat varsin pieniä mutta todella kauniita ja monivivahteisia. Syksyn viileydessä ja pimeydessä kypsyneet Manzano Amarillot ovat olleet lähes valkoisia. Kesällä kypsyneissä oli väri selvästi keltaisempi. Maku on mainio mehukas ja rapsakka, sopii hyvin ihan tuoreeltaan leivän päälle jolloin hieno aromi tulee esiin tästä upeasta Ollantan rocotosta. Satoa tuli keskinkertaisesti amppelissa, mutta kuuluu ehdottomasti perulaisten parhaimmistoon ja yllätti positiivisesti vihoviimeisenä lajikkeena.


                                 


5 kommenttia:

 1. Aivan loistava esittely! Vaatii antaumuksellista intohimoa kyseisiä kasveja kohtaan mutta Jewen tuntien häneltä tätä löytyy. Hyvät kuvat kermana päällä!
  Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Kiitos mainiosta esittelystä. Odotan mielenkiinolla siemenpakettia ja tietenkin kautta 2019 roctojen parissa.

  VastaaPoista
 3. Pitäis kait opetella peruschilisanasto espanjaksikin, nyt mulla lähti idatykseen ainakin pari saman lajikkeen punaista ja keltaista (= amarillo) muotoa. Tosin ominaisuuksissa voi siltikin olla eroja. Ylläolevista kasvatukseen valikoitui tälle kaudelle kaikkiaan 7 plaatua. Tarkoitus oli enemmänkin mutta nyt talvetuksessa olevat + muistelot takavuosilta ja kasvatustilojen läpikäynti palautti määrän realistisenpään suuntaan.

  VastaaPoista
 4. Sain muutaman Chilen taimen työkaverilta. Tutkia kelin tietoja niistä täältä ja kääk ovat kaikki melko tulisia. Toivottavasti saan niistä jotain tulosta koska minua kovasti ihastutti niiden hauskat muodot.

  VastaaPoista