keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Rocotot kasvihuoneissa

Rocotoja on tänä vuonna kasvamassa yli 40 lajiketta ja kasveja on lähes saman verran, kolmesta lajikkeesta taitaa olla kaksi kasvia ja muista sitten vain yksi. Monet kasvit menevät kesäksi ulos ja siirto on mahdollista tehdä varmaan aikaisintaan toukokuun loppupuolella, kevät kun on ollut muutenkin erittäin kylmä eikä kasvien siirron kanssa voi hosua, vaikka kasvihuoneissa on jo nyt ahdasta.

Monissa lajikkeissa on jo kymmeniä podeja tulossa, mutta yhtään kypsiä ei ole vielä tullut, menee varmaan toukokuun puolelle ennenkuin saa tuoretta chiliä taas leivän päälle.

Monexin kasvihuoneessa on erityisen ahdasta kun rocotojen lisäksi siellä on valtaosa tomaateista, joita ei ole pystytty siirtämään kasvihuoneessa lopullisille paikoille. Tämän vuoksi huoneen kastelujärjestelmät saa laitettua toimintaan vasta kun ulos muuttavat kasvit ovat huoneesta lähteneet.

Giant Rocoto Orange Arequipa on yksi positiivisen yllätyksen tuottaneista lajikkeista. Podeja on kehittymässä jo varsin runsaasti vaikka yleensä nämä isoja hedelmiä tekevät rocotot tulevat selvästi muita hitaammin. Giant Rocoto Orange Arequipa kasvaa myös todella suuressa ruukussa joka veti Mossgrow multaa lähemmäs 80 litraa. Näin suuressa ruukussa en ole koskaan mitään chilejä kasvattanut, tämä kasvi jäänee Monexin kasvihuoneen nurkkaan, jossa on hyvät ja valoisat olosuhteet rocotolle.

Rocoto Puno Amarillo on perulaisrocotoja jotka tulivat Suomeen vuoden 2016 lopulla. Pienehköjä podeja tekevä lajike sopii mainiosti amppeliin jossa se nyt on täydessä kukassa ja satoakin on kehittymässä hyvää tahtia.

Turpo Pube eli PI585267 on jo vanha klassikko josta oma rocotoharrastus sai alkunsa vuonna 2009. Tätä erinomaista lajiketta en ollut kasvattanut kuuteen vuoteen ja lähinnä siemenkannan uusimisen vuoksi se pääsi vihdoin kasvatuslistalle mukaan, Turpo Pube tekee myös runsaasti podeja.

Rocoto Santa Natalia on myös lajike jota en ollut kasvattanut moneen vuoteen. Kasveja on kaksi ja satoa tulee jo mukavasti Euro-Serren kasvihuoneessa.

Rocoto Giant Red Peruvian on myös yksi yleisimpiä perulaisrocotoja joita monet harrastajat ovat kasvattaneet jo vuosikausia. Itse en ole peruviania koskaan kasvattanut kun joskus sain itämättömiä siemeniä. Nyt tuli sitten Walesista todella priima siemeniä ja kasvissa on tulossa kaikkein suurimmat podit kuin mitä on missään chilissä tällä hetkellä.

Yhteenvetona voi todeta että rocotokausi on ihan hyvällä mallilla vaikka jotkut kasvit tulevat aina hitaammin perässä. Podeja on kuitenkin kehittymässä kasvihuoneiden rocotoissa jo useita satoja. Nyt vaan odotellaan ilmojen lämpeämistä että kasvit saisi ulos, kokonsa puolesta ne ovat jo tarpeeksi vahvoja olosuhteiden muutokseen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti