lauantai 9. helmikuuta 2019

Tomaatit 2019

Uusi tomaattikausi on taas kohta alkamassa. Viime vuosina olen tomaatteja yleensä kylvänyt helmikuun loppupuolella viikolla 7. Tähän ajankohtaan kylvetyt isot runkotomaatit antavat yleensä satoa juhannuksesta alkaen, mutta toisaalta satoa tulee jo liikaa liian aikaisin. Kylvöjen porrastaminen olisi järkevää jo mm. säilönnän takia, mutta esikasvatuksen vuoksi erikokoiset taimet ovat taas hiukan hankalia. Todennäköisesti jaan kuitenkin tomaattien kylvöt nyt kahteen osaan ja toisen aallon siemenet kylvän vasta maaliskuun puolella parisen viikkoa ensimmäisten kylvöjen jälkeen.

Viime vuosi oli erinomainen tomaattivuosi ja satoa tuli kymmeniä kiloja siitä huolimatta että jo keskikesällä menetin muutamia suuria kasveja, todennäköisesti juurimätään vesiviljelyssä. Tästä löytyy postaus myös blogissa. http://kaksikasvihuonetta.blogspot.com/2018/07/tomaattien-tuho.html
Viime vuonna oli myös liian paljon lajikkeita resursseihin nähden, lähemmäs 30 upeaa lajiketta. Suurin osa oli heirloom tomaatteja joita kokeilin ensimmäistä kertaa.

Tomaattien valmiita taimitikkuja
Tälle kaudelle tulee kasvamaan vähemmän lajikkeita, tässä on seuraava tuskallisen valinnan paikka. Saamiani tomaattilajikkeita kun olisi paljon enemmän kuin mitä nyt pystyn kasvattamaan, monet muut sitten varmaan ensi vuonna.
Jokavuotisia must-lajikkeita ovat taas Tumbler F1 amppeliin sekä virolainen Erk. Ketsuppitomaatti Andine Cornue on nykyään pakkovalinta joka vuodelle, tämä lajike kylvetään joka tapauksessa nyt vasta maaliskuussa, koska pääsato saa kypsyä vasta loppukesästä jolloin alkaa myös rocotojen pääsatokausi. Rocotoketsuppi kun on ihan ykköstuote joka vuosi.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.com/2017/12/rocotoketsuppi-rocotot-keittiossa.html

Puolalainen perheyhtiö TomatoEden jatkaa myös tänä vuonna blogin yhteistyökumppanina ja TomatoEdenin heirloom lajikkeista uusintakierrokselle pääsee heti ainakin erinomainen Lucid Gem, Copia ja Cherokee Lime Stripes. Loput kasvatukseen tulevat lajikkeet ovatkin sitten minulle uusia tuttavuuksia. Argentina on varsin suurikokoinen vaaleanpunainen pihvitomaatti, Napa Rose taas kirsikkatomaatti, molemmat TomatoEdeniltä. Fataliilta sain myös monia lajikkeita eikä kaikki mahdu mukaan. Eniten mielenkiintoa ennakkoon on herättänyt värikäs Muddy Waters. Esikasvatus sisällä on tänäkin vuonna varsin lyhyt ja kasvihuoneeseen ensimmäiset taimet muuttavat varmaan jo maaliskuun puolenvälin paikkeilla, joten taimien keinovalotus jää varsin lyhytaikaiseksi. Kasvihuoneessa taimet tuskin enää saavat muuta kuin luonnonvaloa. TomatoEdenin uusista lajikkeista tulee sitten tarkempi esittely blogiin myöhemmin, kaikki uudet lajikkeet kun eivät ole vielä vahvistuneet. Jälleen mielenkiintoinen tomaattikausi on joka tapauksessa tulossa.

8 kommenttia:

  1. Näitä sun tomaattihommia on kyllä kiinnostava seurata! Lajikkeet on aika eksoottisia... 👍😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla jos nämä tomaatit kiinnostaa. Tomaatit kun ovat olleet oikeastaan aina puutarhaharrastukseni selkäranka ja ilman niitä ei voi olla. Viime vuosi osoitti että todellakin kannaattaa näitä erikoisimpia heirloom -lajikkeita kasvattaa, ja samalla linjalla jatketaan tänäkin vuonna.

      Poista
  2. Mielenkiintoisia lajikkeita. Kuulostaa jännältä tuo ketsuppitomaatti, mistähän noita siemeniä saa hankittua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Andine Cornue on lajike joka on ollut vain Lord Nelsonilla valikoimissa, mutta en ole nyt varma onko sitä enää siellä. Viime vuonna kasvatin mm. Opalkaa joka oli hyvin samantyyppinen kuin Andine Cornue mutta pienempi hedelmä. Andine Cornuen etu tulee juuri paksulihaisuudessa ja valtavan kokoisissa hedelmissä joissa on nestettä muita vähemmän joten erinomainen lajike ketsupin valmistukseen.

      Poista
  3. Kysynpä vielä, kun luin blogiasia niin noista rocoto chileistä.Sinulla tuntuu olevan tieto hanskassa:) Miten ne eroavat muista chileistä vai onko vain oma lajikkeensa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rocotot eli Capsicum pubescensit ovat oma lajinsa ja taimikasvatus on varsin samanlainen kuin kaikilla chileillä. Esikasvatusaika siemenestä satoon on vaan pitempi kuin muilla chileillä, joulu-tammikuussa pitää jo idättää. Kukinta ja sen stimuloituminen hedelmäntuotoon vaatii viileitä öitä, joten sopii hyvin keväiseen kasvihuoneeseen. Rocotot kasvavat myös hyvin ulkona Suomen kesässä kun olosuhteet ovat aika samanlaiset täällä kuin tällä vuoristokasvin omilla kasvupaikoilla etelä-amerikassa. Rocotot poikkeavat myös maultaan muista chileistä ja niissä tullaan maku edellä ja polte perässä toisin kuin monilla muilla chileillä.

      Poista
  4. Sain vinkin TomatoEdenistä blogisi kautta ja tilasin joulukuussa yli kymmenen kiinnostavan kuuloista heirloom -lajiketta kokeiltavaksi. Edulliset siemenet tulivat kirjekuoressa parin viikon kuluessa. Kylvin jo innoissani melkein kaikki muutama viikko sitten, ja mainiosti ovat itäneet. Hyvä alku siis! Tuota Muddy Watersia kasvatin viime vuonna isossa muovisaavissa eteläseinustalla. Kypsyminen oli melko hidasta, mutta ulkonäkö aivan erinomaisen jännittävä ja maku oikein aromikas. Tykättiin syödä viipaleina leivän päällä. Raportoin kokeilustani blogissani, jos haluat vilkaista:
    https://mullassamaailman.blogspot.com/2018/08/tomaattiraportti.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin että et pety TomatoEden -lajikkeisiisi ja itse olen ainakin ollut niihin enemmän kuin tyytyväinen nyt yhden vuoden kokemuksella. Muddy Watersista tulee väkisinkin mieleen Lucid Gem joka oli minun ykköstomaatti viime vuonna. Hyvä tietää että se on hidas kypsymään niin laitan Muddy Watersin varmaankin kasvihuoneeseen niin saa vähän etua kasvun suhteen.

      Poista