sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Tomaattien tuho


Tomaattikausi lähti tänä vuonna erinomaisesti liikkeelle. Kautta paransi vielä aikaisin alkanut kesä, kun koko toukokuu oli mitä parhain ja lämpimin. Tomaatitkin kasvoivat paremmin kuin koskaan sekä ulkona että kasvihuoneissa.

Juhannusviikolla alkoi näkyä ensimmäiset ongelmat ja juuri arimmassa paikassa, eli Monexin kasvihuoneessa ensimmäistä kertaa olevassa neljän tomaatin NFT-kaukalossa. Yksi suurista tomaateista rupesi nuutumaan ja hyvin nopeasti se kuivui pystyyn, ensimmäiset tomaatit saatiin sentään kypsinä kerättyä.

NFT vesiviljely on toisaalta tehokas, mutta myös riskialtis juuristosairauksille, samassa kaukalossa on ollut ennenkin ongelmia chilien kanssa. Pahinta tuossa on kun neljän kasvin juuristo kasvaa sekaisin koko kaukalon mitalta, eli jos yksi kasvi sairastuu niin hyvin todennäköisesti kaikki muutkin kasvit on menetetty ennemmin tai myöhemmin.

Tomaatin juuristo ei siis enää toiminut ja koko kasvi kuoli ja kuivui pystyyn. Kaukalossa on kansi päällä ja muita kasveja edessä, joten juuriston tilannetta on hyvin vaikea katsoa, kun kantta saa vain raotettua auki suurten kasvien takia. Todennäköisin syy on juurimätä, mutta sitä on nyt vaikea todeta tässä tilanteessa.

Muutaman päivän päästä ongelmat näkyivät viereisessä Black Beauty -tomaatissa, joka on nuutunut eikä juuristo enää siinäkään toimi. Kaukalon molemmissa päissä on vielä tomaatit jotka ovat vielä kunnossa, mutta on ehkä vain ajankysymys koska nekin sairastuvat. 

Kuin pisteenä iin päällä samoihin aikoihin ilmestyivät taas vihannesyökköset molempiin kasvihuoneisiin, niiden toukat kun saavat aikamoista tuhoa aikaan. Vihannesyökkösen toukat syövät sekä lehdet että poraavat reikiä tomaatteihin ja chileihin. Toukkia löytyi sekä tämän NFT-kaukalon tomaateista kuin myös Euro-Serren kasvihuoneen yhdestä tomaatista. Toukkia on hyvin vaikea löytää tiheästä kasvustosta, mutta kasveja ravistamalla ne herkästi tippuvat maahan, jolloin toukat saa helposti listittyä. Ensimmäiset ruiskutukset Cooper Bioruiskute-s aineella on nyt tehty. 

Vaikka tilanne on varsin lohduton muutamien tomaattien osalta, niin suurin osa kasveista on kunnossa ja satoa tulee varmasti tomaateista riittävästi tänä vuonna sekä ulkoa että kasvihuoneista, mutta kyllä tämä harmittaa, koska kyseessä on minulle uudet ja erikoiset heirloom tomaattilajikkeet, joita en ole ennen kasvattanut.

6 kommenttia:

 1. Voi ei, ompa kurja tilanne. Ihan harmittaa puolestasi! Toivotaan, että loppu kauden saat nauttia kasvattamisen ilosta ilman suurempia ongelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olikin liian hyvää ollakseen totta kun alkukausi meni kuin rasvattuna, mutta tällaista tämä joskus on ja kuuluu tähänkin harrastukseen eli ylä -ja alamäet. Täystuhoja kasvien osalta kesken kauden en ihan heti tosin muista.

   Poista
 2. Voi kurjuus! On kyllä tosi ikävä tilanne. Minulla on joskus myös ollut vihannesyökkösiä eikä niistä taida päästä oikein eroon muuten kuin mullan vaihtamalla. Viime kesänä oli jotain toukkia, jotka jäivät tunnistamatta. Olen sen takia tarkkaillut silmä kovana kasvustoja, mutta vielä en ole mitään löytänyt. Tsemppiä kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihannesyökköset on kyllä niin ongelmallisia että niistä en taida päästä koskaan enää eroon oli multaa kasvihuoneessa tai ei

   Poista
 3. No onpas ikäviä uutisia. En ole lainkaan ymmärtänyt, että tuollaisia vastoinkäymisiä edes voi tulla. Tsemppiä tomaattien viljelyyn! Onneksi satoa ymmärtääkseni kuitenkin tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satoa kyllä tulee kun kasveja on runsaasti. Tuo riski on olemassa lähinnä vesiviljelyssä ja siinäkin varsin harvinaista, tuskinpa multakasveilla mitään vastaavaa voi koskaan tapahtua.

   Poista