lauantai 23. helmikuuta 2019

Kasvihuonekauden aloitus

Kasvihuonekausi on aloitettu tänään lauantaina 23.2. Aloitus Euro-Serren kasvihuoneessa oli erittäin aikainen ja oli tavallaan pakon sanelema juttu. Taimipöydiltä varastosta oli jo tila loppumassa muutamien voimakkaasti kasvaneiden rocotojen vuoksi, isoimmat rocotot haittasivat jo monien muiden taimien kasvua niitä varjostamalla. Kasvihuoneeseen muutti nyt osa rocotoista. Aloitusaika oli lopulta erinomainen kun vuodenaikaan nähden nyt alkoi varsin lämmin ja aurinkoinen jakso.
Asuinrakennus varjostaa kasvihuoneita vielä aamupäivällä, mutta puolenpäivän jälkeen aurinkoa on jo tarjolla runsaasti ja lämpötila Euro-Serren huoneessa oli tänäänkin jo useamman tunnin yli +20 asteessa. Viimeistään maaliskuun toisella viikolla aurinko on jo niin korkealla että huoneeseen se paistaa jo aamu kahdeksasta iltaan asti.

Ensimmäiset rocotot tuli nyt koulittua lopullisiin amppeleihin ja myöhemmin keväällä nämäkin kasvit päätyvät Monexin kasvihuoneeseen.

Valoa huoneen katossa on nyt tarjolla monin verroin paremmin kuin koskaan ennen taimikasvatuksen aikana kun huoneessa on viime kesänä vaihdettu akryylikatto, 16mm akryylikatto läpäisee valoa paljon paremmin kuin mikään kennolevy. Aloitus Monexin kasvihuoneessa varmaankin viivästyy koska amppelirocotojen taimikasvatukseen Euro-Serren huone on nyt paljon parempi vaihtoehto hyvien valo-olojen vuoksi. Osa kasvihuoneen kuplamuoveista tuli nyt myös poistettua sekä katosta että eteläseinustalta.


Rocotojen juuristo oli kasvanut erittäin hyvin taimiruukuissa ja juuret tulivat jo pohjastakin ulos, uusi ruukutus oli tämänkin vuoksi erittäin tarpeellinen. Varsinkin tämä Novarbon Mossgrow vaikuttaa erinomaiselta kasvualustalta rocotoille ja kaksi amppelirocotoa pääsikin Mossgrow kasvualustaan, toiseen lisäsin vielä hieman perliittiä. Mossgrowta on nyt saatavana VP-Luxilta.
https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-luomu-mossgrow-50l-novarbo/10288

Rocoto Manzano Amarillo Ollantaytambo on varmaankin parhaiten kasvanut rocoto ajankohtaan nähden mikä minulla on koskaan ollut ja tämäkin on kasvanut juuri Mossgrowssa. Kasvi on erittäin tuuhea ja leveyttä on jo yli metrin verran, hedelmiäkin on jo useita kehittymässä vaikka kasvi on ollut sisällä tasalämmössä koko ajan.

Taimipöytä Euro-Serren kasvihuoneessa on 5 metriä pitkä ja altakastelupöydät täyttyvät monista kasveista varmaan jo maaliskuun loppuun mennessä.


Viime viikkojen lämpö ja valon lisääntyminen on saanut ihmeitä aikaan kasvihuoneessa talvehtineissa kasveissa. Syksyllä viimeisen sadonkorjuun jälkeen matalaksi leikattu Ranskalainen Rakuuna on lähtenyt voimakkaasti versoamaan, chinotto mandariinit kypsyvät, ja myös avocado, pelargonit ja hortensia ovat heräämässä uuteen kevääseen.

Iltavalaistuksesta taimipöydillä huolehtii nyt Led Bar -tankovalaisin ja vanhempi ESL-valaisin. Pöydällä on myös lämmitysmattoja joista toinen on nyt ainakin tulevan yön lämmittämässä kasvien "jalkoja."
https://www.vplux.fi/fi/product/led-kasvivalaisin-vplux-50w-valotanko/637608

Airrex AH-300 -diesellämmitin on huoneen päälämmitin ja minimilämpötila on nyt asetettu +13 asteeseen. Katossa olevilla amppelirocotoilla on vajaat 2 astetta vielä lämpimämpää kun lämmin ilma nousee ylös. Huoneen kolme kattoluukkua on vielä pois käytöstä joten päivisin lämpötila voi huoneeessa nousta jo lähemmäs +30 astetta, todennäköisesti ainakin yksi kattoluukku otetaan käyttöön jo viikon kuluttua.



4 kommenttia:

  1. Wau! Näenkö oikein, että huone on vuorattu kuplamuovilla? Katto taitaa olla ilman muovia ja altakastelupöydän takana ei myöskään taida olla kokonaan muovia? Kiinnostaa vähn omankin huoneen muovitus ja lämmitys nyt kun on näin lämpimän oloinen kevät...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvikauden huone on kauttaaltaan vuorattu kuplamuoveilla ja nyt niitä osittain poistettu kun uudet kasvit muuttivat huoneeseen. Kuplamuovista on paljon hyötyä lisäeristeenä varsinkin lasihuoneissa joissa lämmöneristys on heikko. Suosittelen hankkimaan oikeaa kasvihuonekuplamuovia joka on molemmin puolin laminoitua. Pakkausmuoveista ei pahemmin ole hyötyä.

      Poista
  2. Täällä odotellaan aikaista ja lämmintä kevättä.
    Eikä varmaan sielläkään olisi haitaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kevättä odotellaan täälläkin ja kovin keväistä on nyt jo alkuviikolla ollutkin.

      Poista