perjantai 1. joulukuuta 2017

Rocotoketsuppi - Rocotot keittiössä

"Rocotot keittiössä" -sarja jatkuu tällä kertaa tuotteella Rocotoketsuppi. Rocotoketsuppia olen tehnyt jo monta vuotta ja se on yksi suurimpia suosikkejani nykyään chilituotteiden joukossa. Itse kun kasvatan rocotojen ohella myös tuotteessa käytettävät tomaatit ja monet yrtit niin pystyy aika paljon vaikuttamaan lopputuotteen makuun.

Rocotoketsupin tärkeimpinä ainesosina ovat luonnollisesti rocotot ja tomaatit. Koska ketsupin kuuluu olla varsin kiinteää ja paksua, niin tomaatit olisi hyvä valita sen mukaan. Vähänesteiset ja paksumaltoiset San Marzano -tyypin luumutomaatit ovat parhaita. Jättimäinen luumutomaatti Andine Cornue on parin vuoden aikana vakiintunut minulla ketsuppitomaatiksi. Tomaatti on hyvänmakuinen, satoisa, paksulihainen ja isokokoinen joten tomaatteja ei yhteen erään kovin montaa tarvita. Punaiset varsin tuliset rocotot ovat punaiseen ketsuppiin myös parhaita, chilin polte kun lievenee aina keitettäessä.

Andine Cornue -tomaatteja ja punaisia rocotoja menossa kattilaan.
Aineet:
2 kg tomaattia
1,5 -  2 kg rocotoa
500 gr tai vähemmän hillosokeria
1,5 dl väkiviinaetikkaa
1 tl suolaa
Basilikaa
Timjamia
Oreganoa
(Salviaa vähän jos haluaa)
Mustapippuria

Yrtit mieluummin tuoreena mutta kuivattunakin käy jos tuoretta ei ole. Määrät ovat jotain hyppysellinen ja jokaisen pitää kokeilla oman maun mukaan. Ruokosokeriakin olen lisännyt ketsuppiin yleensä jonkin verran.

Pilkottuja tomaatteja ja rocotoja 10 litran kattilassa.

Pilko kattilaan tomaatit ja rocotot (joista siemenet tietysti pois). Lisätään mausteet ja yrtit ja keitetään puolisen tuntia että rocotot ovat pehmeitä. Tämän jälkeen sauvasekoittimella kaikki samettiseksi muusiksi, jonka jälkeen lisätään sokeri ja etikka. Keitetään vielä hetki jonka jälkeen purkitetaan kuumiin purkkeihin ja keitetyt kannet päälle jotta umpioituu hyvin. Jokainen voi maun mukaan säädellä kaikkia aineksia miten haluaa, mutta rocotoa runsaasti että saadaan makua. Ketsuppi saa tekeytyä muutaman viikon jääkaapissa jonka jälkeen se on parhaimmillaan. Avaamaton ketsuppipurkki voi säilyä jääkaapissa tai kellarissa priimana useammankin vuoden. Ennen ketsupin purkitusta siihen voi lisätä teelusikallisen Atamon -säilöntäainetta, mutta hillosokerin vuoksi se säilyy muutenkin hyvänä erittäin pitkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti