perjantai 21. syyskuuta 2018

Perulaiset rocotot - meillä ja muualla osa 2

Jättirocoton mittailua Euro-Serren kasvihuoneessa syksyllä 2018
Perusta tuomani rocotolajikkeet ovat olleet erittäin suosittuja myös monien ulkomaisten kasvattajien joukossa, oikeastaan innostus on ollut paljon suurempaa kuin kotimaassa. Alunperin en koskaan edes ajatellut että siemeniä lähettäisin joskus muihinkin maihin, mutta kiinnostusta alkoi monilla chiliharrastajilla olla jo ennen kuin olin itsekään ehtinyt lajikkeet vielä kasvattamaan ja siitä se sitten lähti.

Rocotolajikkeiden siemeniä postittelin viime talvena yli kymmeneen maahan. Kovinta kiinnostus on ollut Saksassa ja Yhdysvalloissa. Eniten rocotoja olen lähettänyt eri saksalaisille harrastajille jotka ovat ehkä kovimpia rocotoharrastajia maailmassa. Myös rocotojen kasvatustietämys Saksassa on erittäin hyvällä pohjalla.
Määrällisesti ylivoimaisesti eniten siemenpusseja lähettelin kuitenkin Yhdysvaltojen länsirannikolle Kaliforniaan eräälle merkittävälle ammattiviljelijälle, joka myy sekä chilintaimia että satoja eri chililajikkeiden siemeniä netin välityksellä. Yhdysvalloissa C.pubescens on ollut aika tuntematon chililaji jota nyt yritetään tuoda siellä suuren yleisön tietoisuuteen perulaisten rocotojen myötä. Perulaiset rocotot ovat levinneet myös muualle Yhdysvaltoja aina Havaijia myöten. Myös Italiaan rocotoja meni ammattiviljelijälle.
Myös itse Perussa muutamat rocotolajikkeet on huomattu erään Limalaisen elintarvikeyhtiön toimesta.

Alla lista maista jonne perulaiset rocotot ovat levinneet viimeisen vuoden aikana.
- Ruotsi
- Norja
- Tanska
- Hollanti
- Saksa
- Iso-Britannia
- Italia
- Ranska (Monaco)
- Yhdysvallat + Hawaiji
- Brasilia
- Argentiina
- Australia
- Indonesia

Seuraavassa ulkomaisten kasvattajien kuvia perulaisista rocotoista.

Perulaisen rocoton kukkakuva Brasiliasta. Brasiliaan on rocotoja mennyt myös usealle kasvattajalle, joka sinänsä tuntuu hullulta kun Peru on Brasilian naapurimaa, mutta niin nämäkin lajikkeet kiersivät Suomen kautta takaisin Etelä-Amerikkaan. Eräs nuori brasilialaisopiskelija tekee monien lajikkeiden parissa tutkimustyötä, josta toivon mukaan saan tietoa myöhemmin.

Isoja Rocoto Pico Muchon podeja etelä-Walesissa Britanniassa. Walesissa kasvaa tänä vuonna kaikki perulaiset lajikkeet joista sain kerättyä siemeniä viime vuonna.

Rocotoviljelmiä on tänä vuonna myös Hollannissa. Ainakin osa sadosta on jo kerätty.

Rocoto San Pedro Orange tanskalaisen harrastajan kasvattamana. Podeja näyttää tulevan erittäin runsaasti ja ne ovat kovin samanlaisia kuin omat olivat viime vuonna. San Pedro Orangea en itse kasvata tänä vuonna.


Perulaisia rocotoja Hawaijilla eksoottisten kasvien harrastajan kasvattamina. Alemmassa kuvassa päivän rocotosato kerättynä jättimäisen Borneon leipäpuun lehdellä. Olosuhteet Hawaijilla ovat taatusti mielenkiintoiset ja haastavat rocotojen kasvatukseen.

Omia perulaisia rocotolajikkeita tältä syksyltä. Monet podit ovat jääneet normaalia pienemmiksi tänä vuonna lämpimän kesän vuoksi. Satomäärät ovat kuitenkin olleet yllättävänkin hyviä monilla lajikkeilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti