sunnuntai 4. joulukuuta 2022

Ecuadorilaiset perinnelajikkeet

 Tänä vuonna pääsin vihdoin kasvattamaan jo lähes kymmenen vuotta etsimiäni ecuadorilaisia rocotoja, siemeniä ei ole ollut tarjolla vuosiin ja nyt ne löytyivät Italiasta. Lajikkeet ovat varsin vanhoja ja nämä ovat joskus 90-luvulla tulleet Ecuadorista Eurooppaan. Lajikkeet ovat Rocoto P.Onore ja Rocoto Otavalo.


Rocoto P.Onore

Rocoto P.Onore on nimetty Padre (Isä) Onoren mukaan joka lajikkeen todennäköisesti on löytänyt Ecuadorin matkoilla. Tänä vuonna minulla oli käytössä seramis -kasvualustaa, se toimi hyvin monilla chileillä ja P.Onore kasvoi tänä vuonna seramiksessa. Seramis on poltetusta savesta tehtyä punertavaa savirouhetta joka imee runsaasti vettä ja vähentää kasveilla kastelukertoja. Varsinkin kesäkuumalla seramiksesta oli hyötyä.

Rocoto Padre Onore kasvoi kasvihuoneessa runsaassa auringonvalossa autopotissa, satoa tuli varsin mukavasti.


        

Rocoto P.Onoren hedelmät ovat kauniin punaisia ja erittäin suurikokoisia ja paksulihaisia. Isoimmat hedelmät painoivat hiukan yli 100 gr ja tämä on erittäin käyttökelpoinen lajike jota käytin mm. Rocotoketsupin valmistuksessa. Maku on perusrocotomainen ja hieman keskitulista voimakkaampi.

Rocoto Otavalon kukka


Rocoto Otavalo on kotoisin Otavalon kaupungista Ecuadorista, jonka torilta tämä lajike on löydetty. Otavalon kaupunki sijaitsee pohjois-Ecuadorissa, ja kaupunki on tärkeä intiaanialueen keskus. Paikalliset intiaanit ovat tätä rocotoa kasvattaneet sukupolvien ajan.
Rocoto Otavalo kasvoi myös autopotissa kasvihuoneessa ja tuotti varsin runsaasti satoa optimioloissa.


 

Rocoto Otavalon hedelmät olivat myös kirkkaan punaisia ja muodoltaan enemmän kartionmallisia kuin P.Onoren. Myös Otavalon hedelmät kasvoivat yllättävänkin suuriksi ja osa jopa yli 100 grammaisiksi. Tämäkin on paksulihainen ja keskitulinen maukas rocoto ja erittäin monikäyttöinen.

Molemmat ecuadorilaiset rocotot olivat erinomaisia valintoja tälle vuodelle ja varsinkin hedelmien suuri koko yllätti. Sekä Rocoto P.Onoren että Rocoto Otavalon siemeniä on edelleen saatavana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti