maanantai 28. marraskuuta 2022

Jalapeñot

 Jalapeñot ovat alkujaan meksikolaisia chilejä. Jalapeñoille tyypillistä on mieto maku, kartiomallinen pitkulainen muoto, sekä annuumiksi ne ovat varsin paksulihaisia, varsin käyttökelpoisia täytettäväksi. Jalapeñoja on paljon jalostettu ja lajikkeita on nykyään kymmenittän ja muotoonkin tekee poikkeuksen ainakin yksi lajike, Jalapeño Dieghito, joka on paksu ja pyöreähkö

Jalapeño Dieghito

Jalapeño lajikkeita olen kasvattanut jo noin 10 vuotta, ihan suurimpia suosikkeja jallut eivät ole mutta lajikkeita on kertynyt omaan siemenkokoelmaankin jo lähes 50. Vuosi sitten sain yli 10 lajikkeen siemenet joista vain muutaman kasvatin viime kesänä.


Jalapeño Mammoth
Jalapeño Mammoth on varsin suurikokoinen ja pitkulainen lajike, joista osa myös korkkiintui pinnalta. Mammoth on miellyttävän makuinen ja polte varsin mieto. Erinomainen täytettynä.


Jalapeño Farmers Market Potato 

Jalapeño FMP on erikoisimpia chilejä joita olen kasvattanut, pinta korkkiintuu voimakkaasti ja se on pinnaltaan jopa puisen tuntuinen, maku on keskinkertainen ja polte varsin mieto, kooltaan hedelmät ovat suuria.


Jalapeño Black Maroccan


Jalapeño Black Maroccan on kaunis lajike ja hedelmät ovat kooltaan keskikokoisia. Kypsät hedelmät ovat kauniita punamustia ja loppusyksyllä pitkään kypsyneet olivat lähes kauttaaltaan mustanruskeita. Maku on tyypillistä Jalapeñoa ja polte varsin vaisu, satoa kasveista tuli runsaasti vaikka itse kasvi jäi varsin pieneksi.


 

Jalapeño Casablanca

Jalapeño Casablanca osoittautui ehkä kaikkein parhaimmaksi Jalapeñoksi tänä vuonna. Hedelmät ovat keskikokoisia, mutta paksuhkoja sekä hedelmälihaa on runsaasti. Maku on erinomainen ja polte ehkä hieman mietoa voimakkaampi, tämä lajike on mielestäni monikäyttöisimpiä Jalpeñoja. Lisäksi pieni kasvi oli erittäin satoisa.

Jalapeño Casablancan kuten muutamien muidenkin lajikkeiden siemeniä on vielä saatavana.
 

1 kommentti:

  1. Kiva jallupostaus! Kasvattelen myös niitä erilaisia joka vuosi, oma suosikki on edelleen Farmer's Market Potato. Pitääkin testailla tuota Mammothia joskus ja Casablancaa myös.

    VastaaPoista