lauantai 17. joulukuuta 2022

Huippurocotot 2022

 Viime kesänä oli paljon lajikkeita kasvamassa ja kausi oli hyvin rocotopainoitteinen. C.pubescens lajikkeita oli kasvamassa yli 30 kpl ja niistä minulle uusia oli noin 20 kpl, esittelen nyt talven aikana näitä viime kesän uutuuksia ja joukosta löytyi muutamia hyvinkin poikkeuksellisia lajikkeita ja vastaaviin en ole törmännyt koskaan. Esittelen tässä postauksessa kolme rocotolajiketta jotka suorastaan ällistyttivät ja olivat kesän parhaimmistoa.

Rocoto Oval

Rocoto Oval oli hyvin poikkeuksellinen lajike, varsinkin koon ja muodon suhteen, satoa tuli myös hyvin kasvista joka oli kesän ulkona talon seinustalla, kesäkuun alusta lokakuuhun, jolloin siirsin kasvin kasvihuoneeseen.

Rocoto Ovalin nuori taimi Wilma-kookoksessa alkuvuonna
Nimi Rocoto Oval ei oikeastaan kerro muuta kuin hedelmän muodon ja se on ovaali tai kartionmallinen. Lajikkeen sain Italiasta enkä tiedä siitä tai sen historiasta oikeastaan mitään. Hämmästyttävää on nimenomaan tuo valtava koko muotoon nähden. Tähän mennessä suurikokoisimmat ja painavimmat rocotot ovat olleet aina pyöreitä ns. omena / manzano mallisia, mutta nyt tähänkin tuli poikkeus. Suuri koko ja paksulihaisuus on ominaista tälle lajikkeelle ja kaikki hedelmät ovat olleet varmaan vähintään 100 gr painoisia.

Kesän massiivisin podi oli 155gr ja lajikkeesta joka ei ole pyöreä, vastaavaa en ole koskaan kasvattanut. Painavimpia olen toki saanut monia ja eri lajikkeista mutta ei tämän muotoisista chileistä.

"puusta pudonnut" oli jo valtava, mihin mittoihin tämä olisikaan kasvanut jos en olisi sählännyt podin kanssa kuvatessa sitä.Siemeniä podeissa oli kokoon nähden jopa aika vähän, enkä niitä ole kovin paljon saanut kerättyä. Rocoto Ovalin maku on mitä mainioin ja tulisuudeltaan aika keskitasoa koska se on niin suurikokoinen, monet jättirocotothan ovat miedompia kuin pienemmät puikulat ja manzanot. Mainio lajike grillattuna ja täytettynä. Rocoto Rellenoksi tämä ei oikein sovi tuon muodon vuoksi.

Rocoto Oval kypsytti kaikki hedelmänsä tänä vuonna ja kasvi on vieläkin viikkoa ennen jouluaattoa kasvihuoneessa ja viimeiset kolme podia kerätään kypsinä joulupöytään, aivan mahtava lajike.

Rocoto Cristobal Colombo kasvoi Monexin kasvihuoneessa varsin pienessä noin 6 litran amppelissa. Cristobal Colombossakin oli valtavia podeja ja muutama ylitti 100 gramman, joka oli hyvin poikkeuksellista koska tämänkin lajikkeen hedelmä on kartionmallinen. Valtaosa hedelmistä oli kuitenkin varsin normaalin kokoisia tämän muotoiseksi hedelmäksi.

Rocoto Cristobal Colombo on upea lajike, kauniin keltaiset suurehkot hedelmät ja satoa se teki runsaasti kasvihuoneessa vielä syysmyöhään. Vielä tälläkin hetkellä muutama podi on kasvihuoneen pöydällä ihan syöntikelpoisena. Keskikesän podit olivat varsin tulisia ja erinomaisen makuisia, tämä on kuitenkin selvästi ohutlihaisempi kuin edellä esitelty lajike Oval.


Rocoto Chicon on kolmas lajike jonka nyt tässä esittelen ja sekin oli yksi parhaista rocotoista viime kesänä.

Rocoto Chiconin hedelmä on myös varsin suurikokoinen ja muutama podi ylitti juuri ja juuri 100 gramman painon. Rocoto Chiconilla on kauniin kirkkaan punainen hedelmä ja kasvi kasvoi ruukussa Euro-Serren kasvihuoneen eteläseinustalla eli ihan parhaalla paikalla joskin varsin kuumassa kesällä.

Rocoto Chiconin kukka on todella kaunis


Rocoto Chicon teki myös siemeniä yllättävän niukasti. Lajike on keskitulinen ja omaan makuun erinomainen, Tämä oli ehdoton valinta viime kesänä rocotoketsupin raaka-aineeksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti