maanantai 26. joulukuuta 2022

Bolivialaiset Locotot

 Tänä vuonna oli viljelyssä kaksi bolivialaista C.pubescensia. Bolivialaisia pubescenseja kutsutaan Locotoiksi kun yleisnimeksi lajilla on muodostunut rocoto, joka on yleinen nimi tälle lajille mm.Perussa ja Ecuadorissa. Alkuperäislajikkeet Boliviasta poikkeavat myös muuten rocotoista. Locotot ovat kooltaan pienempiä ja useimmiten myös väritykseltään punaisia, muita värejä näkee bolivialaisissa locotoissa harvemmin ja punaisia olivat myös tämän vuoden Locotot joita kasvatin.

Farm Locoto on kotoisin Samaipatasta Boliviasta, josta lajike kulkeutui Yhdysvaltojen kautta Eurooppaan. Minulle siemenet tulivat Tsekistä.

Farm Locoto toukokuussa kasvihuoneessa

Farm Locoto kasvoi minulla NFT vesiviljelyssä kasvihuoneessa. Kasvi oli päätyseinustalla jossa se sai keskikesästä lähtien aurinkoa enää iltapäivästä myöhäiseen iltaan. Kasvi oli erittäin tuuhea ja satoisa, mittaa tuli syksyyn mennessä jo pitkälti yli kaksi metriä ja latvat olivat katossa. 

Farm Locoto oli erittäin satoisa lajike vesiviljelyssä vaikka olosuhteet eivät olleetkaan ehkä parhaat mahdolliset enää loppukesällä. Satokin kypsyi myöhemmin kuin muilla lajikkeilla, loppukesästä lähtien. Farm Locoton hedelmät ovat kauniin kirkkaanpunaisia ja varsin tulisia, maku oli mainio vaikka tuorekäyttöön liian tulinen ainakin minulle. Yhteenvetona voi sanoa että mainio lajike jota varmaan kasvatan vielä tulevaisuudessakin.

Farm Locoto satoa

 Locoto Vallegrande oli toinen bolivialaislajike jota kasvatin viime kesänä. Locoto Vallegrande pääsi parhaalle paikalle tänä vuonna, suurimpaan amppeliin ja keskelle Euro-Serren kasvihuoneen kattoa jossa valoa ja lämpöä oli tarjolla rajattomasti aamusta iltaan.

Locoto Vallegrandesta kasvoi valtava kasvi amppelissa, hieman yllättävää oli että satoa se teki erittäin hitaasti ja varsin keskinkertaisesti. Loppukesästä lähtien tuli joitakin kypsiä hedelmiä ja varsinainen pääsato tuli vasta loppusyksystä kun monet rocotot olivat jo menneet kompostiin. Ehkä tämä lajike viihtyykin hieman viileämmissä olosuhteissa ja voisi sopia hyvin ulkokasvatukseen. 

                                                        
      
Locoto Vallegranden hedelmät ovat kirkkaanpunaiset ja ovaalin muotoiset. Hedelmän koko on myös pienehkö vaikka suurempiakin oli mukana, keskimäärin pienempiä kuitenkin kuin Farm Locotossa. Hedelmä on keskitulinen ja mainion makuinen jossa mukana hieman myös makeutta vaikka pääsato kypsyikin hyvin myöhään. Tätä lajiketta pitää kokeilla joskus vielä ehdottomasti ulkokasvatuksessa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti