keskiviikko 1. toukokuuta 2019

Chili Leek - ikisuosikki

Leek C.annuum on varmaankin ainoa chililajike mitä olen kasvattanut jokaisena vuotena viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vain yhtenä vuotena en tainnut saada satoa kun kirvat tuhosivat kasvin ennenkuin hedelmät ehtivät muodostua. Leek ei yleensä kasva kovin suureksi vaan se jää selvästi alle metrin mittaiseksi, se on pensasmainen ja tuuhea kuten tänäkin vuonna. Tänä vuonna vegetatiivinen kasvu vaan on jäänyt hyvinkin pieneksi ja korkeutta kasvilla on nyt alle 30 cm, syy tähän löytyy kun kurkistaa kasvin sisälle.

Kasvi on jo täynnä isohkoja podeja. Leekin kasvatuksella on minulle oikeastaan vain yksi tarkoitus. Isot podit grillataan kesällä juustolla täytettynä ja pekoniin käärittynä. Leek on annuumiksi varsin mielyttävän makuinen ja poltekaan ei ole pistävä kuten niin monilla lajitovereilla. Tulisuus on keskitasoa tai alle ja Leek kypsyy kellertävän värin kautta punaiseksi. Keltaisinakin maku on jo kohdillaan ja välillä podeja on pilkottu salaatin sekaankin ennenkuin lopullinen tulisuus ja väri on kehittynyt.

Tänä vuonna Leek siis satoaa erittäin hyvin ja todella aikaisin. Ensimmäiset suurikokoiset podit ovat jo lähes grillauskypsiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti