keskiviikko 16. marraskuuta 2022

Baccatumit 2022

 Blogi on ollut pitkään tauolla kun aiheet ovat olleet varsin vähissä eikä intoa kirjoittamiseenkaan ole enää ollut. Nyt kuitenkin esittelen chililajikkeita joita olen kasvattanut tänä vuonna, lajikkeet ovat varsin harvinaisia ja tietoa niistä on varsin vähänlaisesti saatavana.

Aji Blacareta

Tästä lajikkeesta minulla ei ollut käytännössä mitään tietoa kun lähdin sitä alkuvuodesta kasvattamaan. Yllätyin monella tapaa tämän lajikkeen suhteen ja ehkä suurin yllätys oli hedelmien koko, jotka ovat erittäin suuria, ehkä yksi suurimpia baccatumeja joita olen koskaan kasvattanut.


Isoimmat hedelmät olivat lähes 20 senttiä pitkiä ja muutenkin suurikokoisia. Podi kypsyy vihreän kautta kirkkaan punaiseksi.

Aji Blacaretassa on hyvin mieto polte ja jotkut hedelmät olivat lähes tulettomia. Maku on kuitenkin raikas ja kuori rapea. Aji Blacareta sopii erittäin hyvin tuorekäyttöön vaikka salaatteihin tai suoraan leivän päälle viipaloituna. Jos poltetta ei kaipaa niin tämä on erinomainen lajike kun makukin on tyypillistä baccatumia. Kasvi tuotti jopa yllättävän hyvin satoa kasvihuoneen pohjois-seinustalla vielä myöhään syksyllä. Kasvualustana oli tavallinen turve.

Aji Imbabura

Aji Imbabura on kotoisin Ecuadorista Imbaburan maakunnasta. Imbabura kypsyy myös punaiseksi ja hedelmä on keskikokoinen.


 Yllättävää Aji Imbaburassa on sen tulisuus, sillä se on ehkä tulisin baccatum mitä olen kasvattanut. Maku on hyvä ja lähes koko sato meni jauheeksi joko savustettuna tai ilman.Harvemmin on tullut baccatumeja tehtyä jauheeksi, mutta siihen tämä lajike sopii mainiosti. Tuorekäyttöön ainakin itselleni liian tulinen. Kasvihuoneen etelä-seinustalla satoa tuli kahdesta kasvista kiitettävästi.

Aji Trombito
Aji Trombito on kotoisin Perusta. Tilaa oli tänä vuonna niukalti kun chilejä oli niin paljon kasvamassa, Aji Trombito päätyi jonkinlaiseksi koekaniiniksi ja pidin toista kasveista hyvin pienessä ruukussa joten se jäi myös hyvin pienikokoiseksi mutta satoa tuli silti runsaasti. Suuren osan kesästä tämä kasvi oli ulkona.
Aji Trombiton hedelmät ovat pieniä ja pyöreähköjä ja niissä on paljon siemeniä sisällä, perkaaminen on työlästä jos haluaa jättää siemenet käyttämättä. Hedelmien väri on kirkkaan punainen. Aji Trombito on maultaan perus baccatum, keskitulinen tai vähän miedompi. Mainio kasvatettava jos tilaa on vähän, koska kasvi on pensasmainen ja pienestä koosta huolimatta erittäin satoisa.Näiden nyt esiteltyjen lajikkeiden siemeniä on nyt saatavana rajoitetun ajan. Hinnat ja lajikkeet Siemenet 2022 välilehdellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti