keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

Yrtit 2020

Tänä vuonna on taas monia yrttejä kasvamassa, mitään uutuuksia tai erikoisuuksia ei tänä vuonna ole tulossa. Tämän kauden yrtit tuli idätettyä helmikuun lopun ja maaliskuun alun välisenä aikana. Lähes kaikki yrtit on jo koulittu isompiin ruukkuihin ja ne ovat kasvihuoneessa, kaikilla taitaa olla kasvualustana Novarbon Mossgrow.
Tämän vuoden salaatteina ovat jääsalaatit Frillice sekä uutena Danstar. Lähes kaikki kaupan jääsalaatit ovat Frilliceä ja uutena ammattiviljelyyn on tullut Danstar, joka on nopeampi kasvamaan kuin Frillice, mutta ei maultaan yllä ihan samalle tasolle. Frillicen ja Danstarin siemeniä sain paikalliselta salaattien ammattiviljelijältä ja ne ovat pilleröityjä, pilleröityjä siemeniä oli paljon mukavampi kylvää ja käsitellä. Niitä riittää minulle nyt varmaan useammaksi vuodeksi.

Tänä vuonna ajattelin kokeilla Biolanin uutta sammalnappia yrttien siemenien idätykseen. Kovin mukavilta nuo sammalnapit eivät tuntuneet ja kovin herkästi tuo nappi rupesi kostuessa hajoamaan, kun niiden ympärillä ei ole mitään "verkkoa" joka pitäisi ne kasassa.
Sammalnappeihin kylvin yrteistä mm. Italialaista basilikaa, sitruunatimjamia, tavallista timjamia, tilliä sekä edellä mainittuja salaatteja.

Basilikaa sammalnapeissa ja nämä yrtit pysyivät parhaiten kasassa nappeja uudelleen ruukutettaessa.

Monivuotinen yrtti ranskalainen rakuuna talvehti tänäkin vuonna kasvihuoneessa ja lähti vauhdilla kasvuun kun aurinko rupesi huonetta lämmittämään jo helmikuussa.

Viimevuotinen suosikkiyrtti Huacatay on tänäkin vuonna kasvatuksessa yhden kasvin edestä. Siemenet tuli kylvettyä viimeisenä maaliskuussa ja pieni taimi kasvaa vielä sisällä. Huacataysta tuli suosikkiyrtti tiettyihin rocototahnoihin viime syksynä.

2 kommenttia: