perjantai 3. tammikuuta 2020

Vihreät rocotot

Kypsinä vihreäksi jäävät chilihedelmät ovat erittäin harvinaisia. Yleensähän vihreät chilit ovat raakoja, ja kypsyessään ne värittyvät johonkin muuhun väriin, yleisimmin punaiseksi. Jos kaupoissa myydään vihreitä chilejä tai paprikoita, niin ne on aina kerätty raakoina. Tietääkseni baccatumeissa ei ole yhtään vihreäksi jäävää lajiketta, mutta chinenseistä sen sijaan löytyy ainakin joitakin vihreäksi jääviä lajikkeita, itse en ole tosin näitä koskaan kasvattanut, vaikka mm. Trinidad Scorpion Green lajikkeen siemenet hankin jo vuonna 2013.

Muutama vuosi sitten sain bolivialaisen locoton siemeniä, joiden lähettäjä uskoi sen hedelmän jäävän vihreäksi, näin ei kuitenkaan käynyt, sain siitä vain muutaman hedelmän ja nekin kypsyivät lopulta punaisiksi. Capsicum pubescenseista eli tuttavallisemmin rocotoista löytyy nykyään vihreitäkin lajikkeita, ensimmäinen vihreä rocoto tuli kasvattajille päivänvaloon viitisen vuotta sitten. Ensimmäinen tunnettu vihreä rocoto sai nimen Mini Olive. Olive nimen se sai sen vuoksi että se on kypsänä ihan samanlainen kuin vihreä oliivi, niin värin, muodon kuin kokonsakin puolesta. Tämä rocoto on todennäköisesti keltaisen minirocoton mutaatio. Tästä Mini Olivesta on sitten vuosien saatossa risteytetty useita muita rocotoja, joiden hedelmä on saatu jäämään vihreäksi sen kypsyessä, vain hedelmän koko ja muoto on vaihdellut näiden vihreiden rocotojen osalla. Yhteistä näille risteytyksille on se, että ne on kaikki tehty erilaisten ruskeiden rocotojen kanssa.

Viime kaudella minulla oli kasvatuksessa ensimmäistä kertaa Mini Olivesta tehty risteytys, sain kasvatukseen ruskeaksi kypsyvän variaation, koska vihreiden rocotojen siemeniä ei haluttu silloin vielä jakaa. Tämä ruskeaksi kypsynyt rocoto kulki silloin nimellä Rocoto Olive X.


Kuvissa kypsiä Rocoto Olive risteytyksen podeja Monexin kasvihuoneesta viime kesänä.

Omia vihreiden rocotojen taimia tammikuussa
Tulevasta chilikaudesta on taatusti tulossa erittäin mielenkiintoinen, sillä sain nyt siemeniä kaikkiaan "viidestä" erilaisesta vihreästä rocotolajikkeesta. Yksi niistä on alkuperäinen Mini Olive, ja neljä muuta ovat siitä risteytettyjä lajikkeita, jotka kaikki jäävät kypsinä todennäköisesti vihreäksi. Vaikka väri on kaikilla lähes samanlainen, niin muoto ja koko vaihtelevat. Alkuperäisen Mini Oliven siemeniä on nyt tarjolla kaikille kasvattajille, mutta näiden risteytysten siemeniä ei ole vielä saatavana. Minullakaan ei ole lupa jakaa yhdenkään näiden lajikkeiden siemeniä, ei myöskään ruskean variaation, koska lajikeet eivät ole vielä stabiileja. Kyseessä on tietynlainen yhteistyöprojekti ja oikeudet lajikkeisiin omistaa walesilainen kasvattaja joka risteytykset on tehnyt.

Vihreitä rocotolajikkeita ryhmäkuvassa, alarivissä oikealla alkuperäinen Mini Olive.


Long Slim Olive RocotoKaikki vihreiden rocotojen kuvat olen saanut ja julkaisen ne nyt blogissa oikeudet lajikkeisiin omaavan kasvattajan luvalla. Omat uudet taimet ovat nyt jo hyvässä kasvussa. Siemenet olivat myös hyvin elinvoimaisia ja lähes kaikki lajikkeet itivät jo viikossa tai alle.

Mini Olive Rocoton siemeniä on saatavana tämän linkin kautta.
https://welshdragonchilli.weebly.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti