maanantai 20. tammikuuta 2020

Valon mittausta ja koulintaa

PAR arvo 933,8 mikromoolia
PAR arvo 253,9 mikromoolia
Viikonloppuna oli aika koulia rocotot suurempiin ruukkuihin. Osa kasveista muutti myös varastoon altakastelupöydälle vanhan tavan mukaan. Tätä varten piti myös viritellä lamput pöydän ylle oikealle korkeudelle. PAR -testiin pääsi kaksi lamppua joiden tehoero on aikamoinen. VP-Luxilla valikoimissa aikoinaan ollut LED Spider COB 432W antoi yli kolme kertaa paremmat arvot kuin lähes seitsemän vuotta vanha LED Finlandin valaisin jonka teho on 125W. Vain Spider tuli nyt ensialkuun käyttöön ja lampun ripustin noin 30 senttiä kasvien yläpuolelle.

Viikonloppu oli todella upea vuodenaikaan nähden ja ensimmäistä kertaa koulin rocotoja kasvihuoneessa tammikuussa. Sisäkasvatus jatkuu kuitenkin vielä maaliskuulle asti jonka jälkeen rocotot muuttavat kasvihuoneeseen jatkokasvatukseen.

Rocotontaimet olivat hyväkuntoisia ja paksurunkoisia kun pääsivät isompaan ruukkuun kasvamaan kokoa.

Ensimmäiset taimet COB Ledin alla automaattisella altakastelupöydällä. Maaliskuun alussa nämäkin kasvit pääsevät kasvihuoneeseen nauttimaan oikeasta auringonvalosta ja keinovalotus loppuu lähes kokonaan rocotoilta. 

3 kommenttia:

 1. On sinulla todella hienoja, paksurunkoisia taimia jo tähän aikaan vuodesta.
  Vaan eikös tuo Cob-valaisin ole jo vähän liioittelua ainakin noin läheltä. Jonkun epäluotettavan keskustelupalstan tieto oli, että Par-lukema auringonvalossa on 1/50 luksimittauksesta. Eli tuossa olisi jo auringonpaisteen verran valoa. 200 pitäisi riittää taimille.
  Onko sinulla tietoa suosituksista kasvien valaisuun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vahvarunkoisia taimia tulee maltillisella typpilannoituksella ja alkuvaiheen fosforipitoisella starttilannoituksella. Voimakkaalla valotuksella yhdistettynä lannoitukseen saa vahvant kasvien alut.

   Se miksi Cob on nyt noin lähellä taimia johtuu omasta kasvatustavasta. Koska kuvan kasveina kyseessä ovat rocotot jotka luontaisesti haarautuvat alhaalta niin voimammaalla valolla on tarkoitus pakottaa kasvit haarautumaan voimakkaasti, pituuskasvu ei ole nyt suotavaa, koska suuri osa kasveista muuttaa jo runsaan kuukauden kuluttua kasvihuoneen kattoon ja amppeleihin jossa valotus on mahdotonta ja silloin mennään ihan luonnonvalon armoilla eikä kasvien kasvutapaan enää pahemmin pysty vaikuttamaan muuta kuin lannoitusta säätämällä.
   Yksikään ammattikasvattaja ei kasvattaisi kasvejaan näin koska rocotoja ei riiputeta katossa. Cob Led ja muut valaisimet ovat siis käytössä valtaosalle rocotoille enää noin kuukauden ja joka viikko lamppu nousee aina noin 10 senttiä ylemmäs sitä mukaa kun kasvit kasvavat ja lähinnä leveyssuuntaan. Summa summarum voimakas läheltä tapahtuva valotus perustuu amppelikasvatukseen kasvihuoneessa.
   Varsinaisia PAR-suosituksia ei ole vaikka Liviassa joskus testasin lamppujen PAR-arvoja, ammattiviljelijät kun ei mittaa valojaan muuta kuin PAR-mittarilla ja lähinnä suositukset perustuu wattia/neliö.

   Poista
 2. Mielenkiintoista lukea kaikista näistä mittailuista ja erilaisista apuvälineistä kasvatuksessa. Itse olen ihan aloitteleva puutarhuri, joten kaikki tällainen on ihan uutta ja ihmeellistä. Hyvän näköisiä nuo rocotontaimet!

  VastaaPoista