sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Viinirypäleet

Pieni katsaus ja yhteenveto tämän kauden viinirypäleistä kun oikeastaan mitään uutta ei sillä rintamalla ole tapahtunut. Parhaiten satoa antoi kasvihuonerypäleistä Monexin huoneessa oleva Supaga.
Supagan viimeiset rypäletertut lokakuussa ovat suurta herkkua ja ne ovat todella makeita kun ovat jo vähän ylikypsiä. Satokausi Supagalla alkaa yleensä juhannuksen jälkeen ja kestää pitkälle syksyyn, satoa ei montaa litraa tule ja syöntirypäleenä se on erinomainen vaikka siemeniä on turhankin paljon rypäleen sisällä.

Supagan suuria rypäleterttuja keskikesällä
Euro-Serren kasvihuoneessa olevat Chardonnay ja Merlot floppasivat pahemman kerran eikä niistä ole koskaan ennenkään kovin kummoista satoa tullut. Todennäköisesti huoneessa on liian kuuma aikaisin keväällä ja keskikesällä taas vaivaa jo valonpuute, kun muut kasvit eli tomaatit ja chilit menevät kasvussa ohi. Chardonnay ei antanut yhtään rypäleterttua vaikka se muuten kasvoi normaalisti, epäilen tosiaan liian korkeita lämpötiloja huoneessa kun kevät oli erittäin lämmin.

Paljon paremmin ei mennyt Merlotin kanssa ja muutama terttu siitä sentään tuli keskikesällä. Nämäkin herkulliset marjat syötiin tuoreena.

Parhaiten satoa tulee kuitenkin vuosittan ulkona kasvavasta Zilgasta. Zilgallakin oli välivuosi ja satoa tuli 3-4 kg joka vanhan tavan mukaan meni rypälemehuksi. Mehutiivistettä tuli kuitenkin ihan mukavasti 6 pulloa talven varalle. Parhaimpina vuosina Zilga on antanut satoa yli 10 kg.

3 kommenttia:

  1. Kivasti tulee satoa, pärjäisköhän lasitetulla parvekkeella?
    Purkissa saattaa päästä juuret jäätymään talvella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisi pärjätäkin, riippuu tietysti lajikkeesta. Jos vielä istuttaa termoruukkuun niin pysyy paremmin juuristo lämpimänä.

      Poista
    2. Tuo termoruukku ei tullutkaan mieleen. Siihen kun vielä askartelisi talveksi styröksistä kannen, mikä olisi kahdessa osassa.
      Pitää laittaa ensi kesänä testiin.

      Poista