torstai 18. lokakuuta 2018

Galapagos - villitomaatti

Galapagos on villitomaatti nimensä mukaisesti Galapagos-saarilta tyyneltä valtamereltä. Hankin tomaatinsiemeniä silkasta mielenkiinnosta enkä siitä kovin paljoa odottanut etukäteen.

Toisin kuitenkin kävi ja Galapagos -tomaatti on yllättänyt monella tapaa positiivisesti. Parasta tomaatissa on maku, se on erittäin makea ja todella hyvänmakuinen pieni tomaatti. Tomaatit ovat kooltaan kirsikkatomaattejakin pienempiä, kuvittelin alunperin että tällaiset tomaatit olisivat jotenkin kitkeriä tai happamia.
Varsinkin auringossa kypsyneet tomaatit ovat parasta tomaattia mitä voi olla, kuin karkkia pistelisi suuhun. Pienet tomaatit kun eivät oikein muuhun sovi kuin herkutteluun suoraan puskasta suuhun, tuntuu että edes salaattien sekaan näitä ei voisi laittaa vaikka en ole kokeillutkaan. Ehkä yksi parhaista tomaateista maultaan mitä olen kasvattanut.

Kesällä kasvi oli ulkona talonpäädyssä ja satoa se on antanut jatkuvalla syötöllä erittäin runsaasti. Kasvi on pensasmainen, tuuhea ja kasvanut vajaan metrin korkuiseksi. Vielä lokakuussa kylmässä kasvihuoneessa satoa tulee runsaasti ja tomaatti kukkii koko ajan, syksyn koleudessa kypsyneet tomaatit eivät enää ole niin hyviä kuin kesällä, mutta mukava niitäkin on tuolta noukkia ja pistellä suuhun kun tomaattikausi on jo lähes ohi.

Galapagoksen pienet tomaatit tulivat isossa tertuissa, joissa parhaimmillaan oli kymmeniä pikkutomaatteja. Tällä kaudella oli vain yksi amppelikirsikkatomaatti, mikä jälkikäteen on hiukan harmittanut, mutta onneksi oli Galapagos, yksi parhaimman makuisista napostelutomaateista jota varmasti kasvatan vielä tulevaisuudessakin.

3 kommenttia:

  1. Katselin näitä siemeniä mutta istutus jäi... Täytyypä ensi keväänä laittaa! 😊👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla. Tällä tomaatilla ei ehkä korvata mitään toista tomaattilajiketta ja se on ihan omanlaisensa, eikä nyt vie tilaakaan niin paljon vaikka leveyssuuntaan tahtoo kasvaakin. Olen monesti miettinyt mikä tuo maku tomaatissa on, olisiko sekoitus jotain etelän hedelmiä mangoa, papaijaa tjsp en tiedä, hyvältä ne kuitenkin maistuvat.

      Poista
  2. Löytyykö näitä siemeniä Suomesta vai onko tilattava ulkomailta?

    VastaaPoista