lauantai 6. lokakuuta 2018

Mustat maissit

Yksi tämän vuoden erikoisuus oli mustat maissit, jotka kasvoivat kasvimaalla. Lopputulos oli kuitenkin aikamoinen fiasko. Satoa tuli vähän, eikä maissi edes oikeastaan ollut mustaa, joka näkyi jo jyvissä jotka keväällä kylvin.

Mustasta maissista oli tarkoitus tehdä Chicha Moradaa, perulaista inkojen aikaista violettia superjuomaa. Tulihan sitä tehtyäkin ja ihan mukavan makuista juomaa siitä tuli, mutta ei sellaista kun kuvittelin siitä tulevan eli violettia kirkasta juomaa, omassa Chicha Moradassa väri on lähinnä ruskeaa joka tuli mausteista, joita siihen käytin aika runsaasti.


Kasvatuksessa oli kaksi mustaa maissilajiketta ja jo esikasvatus oli varsin hidasta. Vain Black Aztec -lajike teki satoa ja jyvät olivat mustavalkoisia, joten luonnollisesti juomastakin oli vaikeaa saada oikeanlaista väärällä lajikkeella.

Toinen maissilajike oli Perusta pari vuotta sitten tuomani musta maissi, jossa jyvät olivat ihan kokomustia niin kuin pitikin. Toisenakaan vuonna maissit eivät tehneet satoa eivätkä edes kukkineet, vaan jäivät suuriksi yli parimetrisiksi kaisloiksi, jotka sitten syyspakkasten tultua kuolivat pystyyn tai kaatuivat, rontit ovat edelleen kasvimaan kauhistuksena. Tätä lajiketta en varmaan enää yritä kasvattaa, vaan uusi toivonmukaan parempi oikea maissi on jo selvillä ja ehkä yritän sillä vielä uudelleen ensi vuonna.
Kokeeksi tilasin maailmalta puolen litran pullon perulaista Chicha Moradaa, jota nyt mielenkiinnolla odotan saapuvaksi. Ompa sitten jotain makua johon verrata jos vielä joskus yritän tätä inkojen superjuomaa tehdä.

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen tuo musta maissi. Paremmin onnistuit sentään kuin minä tavallisen sokerimaissin kanssa. Tähkät näyttivät siltä että pölytys ei varmaankaan ollut onnistunut kunnolla, kun paisuneita maissin jyviä oli vain muutamia per tähkä tai sitten on ollut niin kuivaa, ettei jyvät ole jaksaneet kasvaa. Tuo toinen maissilajike kannattanee tosiaan unohtaa, jos näinkään lämpimänä ja pitkänä kesänä ei ehdi edes kukkimaan. Pidetään peukkuja uudelle lajikkeelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maissit ovat minulle olleet aika hankalia oikeastaan aina, myös tavalliset sokerimaissit. Mutta onhan noita ihan mukava kasvattaa. Uusi perulainen musta maissilajike on jo tulossa joten kokeilen sillä ensi vuonna ja unohdan kaikki muut.

      Poista
  2. Olipas jännän näköistä maissia, tuota pitää joskus testata, jos saa siemeniä jostakin käsiinsä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hyvä kokeilu oli tuolla Black Aztec maissilla vaikka monet tähkät olivatkin hiukan vajaat. Tuota Black Aztec lajiketta saa TomatoEdeniltä tilattua. Jyvät ei ole sitten kokomustia jos se ei haittaa. Ulkoa mustia mutta tähkän puolelta kun jyvän irrottaa niin vaaleita.

      Poista