perjantai 6. heinäkuuta 2018

Ulkokasvit kukoistavat

Talon päädyssä olevat ulkokasvit kukoistavat, paikkahan on erinomainen kun aurinko paistaa tuonne puolenpäivän jälkeen aina pitkälle iltaan asti, lisäksi takana on tiiliseinä joka varaa lämpöä. Talon päädyssä on tänä vuonna lähinnä tomaatteja ja muutama chili, lähinnä rocotoja.

Monivuotinen kestosuosikki runkotomaatti Erk notkuu sadon painosta. Ensimmäinen kerta kun yhtään Erkkiä ei mahtunut kasvihuoneeseen jossa tätä lajiketta olen aina kasvattanut, mutta väliäkö sillä kun ainoa taimi joka on ulkona antaa erittäin runsaasti satoa joka on täysin priimaa. Hyvin poikkeuksellista oli myös se että ensimmäinen suurikokoinen Erkin hedelmä kypsyi jo kesäkuun puolessa välissä, yleensä kun isot ulkotomaatit kypsyvät vasta heinäkuun lopulta alkaen.


Tomaattisadon määrä tulee olemaan runsas myös muiden ulkona kasvavien lajikkeiden osalta, kuten tässä valtava pihvitomaatti Tasmanian Chocolate, joka on myös antanut jo pari kypsää mollukkaa.

Black Beauty on upea tomaattilajike, toinen kasvi kuoli kasvihuoneessa, mutta onneksi on varataimi ulkona joka myös satoaa ihan hyvin.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.com/2018/07/tomaattien-tuho.html

Galapagos on villitomaatti joka kasvaa myös ulkona, talonpäätykaapissa josta puuttuu päätyseinä. Kaunis kasvi joka antoi ensimmäiset pienet keltaiset kirpeät tomaatit jo toukokuussa.

Rocoto San Pedro Rojo on toinen talven jäljiltä selvinneistä rocotoista joka on tänä vuonna kasvamassa talon päädyssä räystään alla. En periaatteessa koskaan talveta satoa antavia chilikasveja, koska en näe siinä mitään hyötyä, ennemmin päinvastoin. Viime kausi oli kuitenkin hyvin poikkeuksellinen ja monet perulaiset rocotot antoivat satoa vielä vuodenvaihteen jälkeen kasvihuoneessa, joten kokeilin nyt säästää pari kasvia kun kevät oli jo aika lähellä ja huoneessa oli kasveille tilaa. Rocoto San Pedro Rojo kukkii erittäin voimakkaasti ja hedelmän alkujakin on kasvissa, vaikka kuvissa niitä ei näy. Sadon kypsytystä varten kasvi pääsee jälleen kasvihuoneeseen syksyllä.

Rocoto Pico Mucho on se toinen ylivuotinen kasvi joka myös on nyt ulkona. Podeja tulee ihan mukavasti ja osa on myös jo varsin suurikokoisia. Pico Mucho on jättirocotolajike joten podien kypsyminenkin menee myöhäiseen syksyyn. Pico Muchosta on myös toinen kasvi kasvihuoneessa, joka siis on idätetty siemenestä tähän vuoteen, se tekee satoa selvästi enemmän kuin tämä kasvi.

Talonpäätykaapeissa on myös rocotoja, jotka kukkivat nyt runsaasti ja tekevät satoa eli kaikki menee varsin normaalisti myös kasvihuoneiden ulkopuolella.

Black Beauty kukkii
Kasvit ovat siis menestyneet mukavasti ulkona tänä vuonna. Runkotomaatteja latvoin nyt kuluneella viikolla kun kasveilla on mittaa vajaat pari metriä. Tämä oli nyt tänä vuonna varsin hyvä ajankohta latvoa ulkotomaatteja koska satoa kehittyy erittäin runsaasti ja tomaatit pitäisi saada kypsiksi vielä ulkona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti