keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Sitrukset nauttii Suomen kesästä

Lähes kaikki sitrukset ovat muuttaneet Euro-Serren kasvihuoneesta ulos. Kasvihuoneessa on enää kaksi pienempää sitruunan tainta, jotka olen kasvattanut siemenestä viime talvena.

Sitruksilla menee nyt hyvin ja ensimmäinen oma appelsiiinikin on nyt muodostumassa, mielenkiinnolla odotetaan mitä tapahtuu ja kasvaako tuosta joskus oikea hedelmä. Lähes kaikkien sitrusten kanssa oli ongelmia vielä alkukeväällä ja ne tiputtivat paljon lehtiä, vähimmällä pääsi ehkä appelsiini ja sitruuna. Ulos sitrukset muuttivat kesäkuun alun jälkeen eli ovat siellä olleet nyt kohta kuukauden päivät.

Appelsiini ja kalamondiini. Appelsiini on kasvanut erittäin hyvin ja vaaleanvihreä kasvu on tullut loppukevään ja kesän aikana. Oikealla vieressä oleva pienempi kalamondiini tiputti lähes kaikki lehdet mutta on toipunut hienosti.

Kumkvatti joutui maaliskuun alussa lähes tuhoon tuomituksi kun sai lämmittimestä niin kuumaa ilmaa että lähes paloi ja vain muutama lehti jäi kasviin. Koko kuvan lehvästö muodostui huhti-kesäkuun aikana kasvihuoneessa ja kumkvatti pääsi viimeisenä ulos viime viikolla.

Sitruuna ja mandariinikasvi Chinotto. Sitruunassakin on tapahtunut mukavaa kasvua ja alkukeväällä hankittu mandariini ei tykännyt ensin olosuhteiden muutoksesta vaan tiputti joukolla lehtiään, mutta nyt sille on taas kasvanut tuuhea lehvästö ja voi kaikin puolin erittäin hyvin. Sitruunaan jännitetään myös raakileita, kun keväällä kasvihuoneessa kaikki alut tippui pois. Sitrukset ovat kyllä hienoja kasveja ja kasvihuoneessa ne kukkivat lähes koko ajan ja tuoksu on ollut huumaava koko kevään ja alkukesän. Ehkä tuo voimakas kukinta oli osittain syynä lehtien tippumiseen tiedä häntä.


Tässä toinen talvella luomusitruunan siemenestä kasvatettu kasvi joka on erittäin hyvävoipainen ja rehevä jo yli 30 senttinen taimi. Koulin taimen nyt suurempaan ruukkuun ja kasvualustaksi löytyi ns. "välimeren multaa" joka on tarkoitettu sitruksille ja oliiville. Kasvualusta on hiukan hapanta ja savipitoista ja sisältää mm.rautaa joka on sitruksille tärkeä hivenaine. Sitrukset saaneet aika harvakseltaan sitruslannoitetta ja pääasiassa menty pelkästään vedellä. Välillä olen kokeillut myös Yaran hydrolannoitteita joita mm. chilit saavat, ainakaan kasvit eivät ole tykänneet huonoa tuosta lannoitteesta.


Tämä nyt koulittu sitruunan taimi oli kasvanut kookoksessa joka sille näytti sopineen erinomaisesti. Juuristo on hyvän oloinen.

1 kommentti:

  1. Vau mitkä sitrukset. Noita pitää itsekkin kokeilla kasvattaa siemenistä ensi kesänä.

    VastaaPoista