torstai 21. toukokuuta 2020

Yacón - toinen vuosi

Yacón - Smallanthus sonchifolius jota kutsutaan myös perulaiseksi maa-omenaksi, on nyt toista vuotta kasvatuksessa. Yacon oli varsinainen menestys viime vuonna ja isosta ruukusta tuli juurakoita lähes 10 kg. Yaconista löytyy tarkemmin juttua blogin viime vuoden postauksista.

Kaikki sai alkunsa yhdestä pienestä juurakosta ja viime vuoden kasvista sain talven aikana monistettua useita uusia Yaconin taimia. Yläkuvassa on Yaconin suurin taimi termoruukussa joka on tänään ulkoilemassa ja totuttelemassa ulkoilmaan, kesällä kaikki taimet menevät sitten ulos.


Alkukevään pieniä taimia jotka sain kasvamaan pääjuurakosta kasvihuoneessa. Yaconin taimet heräsivät varsin myöhään joten sato voi mennä tänä vuonna myöhäiseen, jonka vuoksi ruukuissa olevat kasvit pitää olla valmis siirtämään kasvihuoneeseen loppusyksyllä.


Pari viikkoa sitten testasin Yaconin kylmänsietokykyä kun istutin yhden pienen taimen vanhaan perunatynnyriin joka oli ulkona. Kasvi jäi suojaamatta ja yhtenä toukokuun pakkasyönä se sitten kuoli. Yacon ei kestä yhtään alle nollan menevää lämpötilaa.


Varataimi odottaa jo kasvihuoneessa ja se istutetaan perunatynnyriin vasta kesäkuun alkupuolella. 


Viime vuonna Yaconeja oli vain yksi kasvi. Nyt reservissä olisi useita kasveja jotka kasvoivat pääjuurakosta. Kuvan kasvit jäävät varmaan tuohon yhteen ruukkuun kasvamaan varalle ensi vuotta varten, satoa antavat Yaconit kasvavat perunatynnyrissä ja termoruukussa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti