perjantai 28. helmikuuta 2020

TomatoEden ja uudet lajikkeet 2020

Uusi tomaattikausi on taas edessä ja blogin yhteistyökumppani TomatoEden toimitti helmikuun alussa 16 minulle uutta lajiketta kasvatettavaksi ensi kesälle sekä kasvihuoneisiin että ulos. Idätykset olen jakanut viime vuoden tapaan kahteen osaan. Runsaat kymmenen tomaattilajiketta kylvin helmikuun puolessa välissä, loput kasvatukseen tulevat tomaatit eli vesiviljelyyn menevät lajikkeet kylvän maaliskuun puolenvälin paikkeilla.
Puolalaisen TomatoEdenin lajikekirjo on valtava ja se käsittää yli 350:n heirloom lajikkeen siemenet, itse en pysty kasvattamaan kuin pienen pintaraapaisun lajikemäärästä, edellisvuosien kokemuksen mukaan siemenet ja lajikkeet ovat erinomaisia.

Pyrin valitsemaan hyvin erityyppisiä ja värisiä tomaatteja ensi kautta varten, pääpaino pienikokoisissa kääpiöivissä dwarf-lajikkeissa, joista ei pahemmin ole kokemusta edellisiltä vuosilta. TomatoEdenin tomaatinkuvilla laminoidut lätkät menevät myöhemmin keväällä kasveihin roikkumaan, joten kuvasta on helppo tarkistaa millaisia tomaatteja kasveista on taas odotettavissa.

Tomaattilajikkeista tulee blogiin esittelyjä pisin vuotta ja kauden loppupuolella makuarvioita tomaateista. Uskoisin että varsin mielenkiintoinen tomaattikausi on jälleen odotettavissa.

TomatoEdenin uusien lajikkeiden lisäksi kasvatuksessa on vanhat tutut tomaatit, jotka ovat mukana joka vuosi uusien kokeilujen lisäksi. Erk ei enää esittelyjä kaipaa ja se on ollut blogissa mukana vuosikausia. Amppelitomaatti Tumbler F1 on "must" lajike vuodesta toiseen juuri amppeliin ja Euro-Serren kasvihuoneeseen. Andine Cornue on vakiintunut ketsuppilajikkeeksi ja siemenet kylvetään kivivillaan vasta maaliskuun loppupuolella. Andine Cornuet käytän suosituimpaan jalosteeseen eli rocotoketsuppiin.

Tumbler on amppelitomaatti jolla otan aina pienen varaslähdön kauteen ja siemenet kylvin jo tammi-helmikuun vaihteessa. Tumblerin herkullisilla auringon kypsyttämillä kirsikkatomaateilla pääsee nauttiskelemaan jo huhtikuussa kun ensimmäiset tomaatit kypsyvät. Eräänä aurinkoisena helmikuun iltapäivänä pieni taimi pääsi jo haistelemaan lämpimään kasvihuoneeseen muutamaksi tunniksi.

4 kommenttia:

  1. TomatoEdenissä niitä lajikkeita tosiaan riittää. Ei niistä sivuston kuvailujen ja kuvienkaan avulla pääse kärryille. Hyvä, että otat selvää kasvattelemalla tuollaisenkin määrän. Minulla on ollut kasvamassa muutama sieltä hankittu kylmää kestävä "jättilajike" ja ihmeekseni ne kasvoivat ihan avomaalla ja sain komeita ja maukkaita tomaatteja, tietysti vasta loppukesällä. Suurin oli 600g ja hyvinkin kelvollinen maultaan. Kasvit olivat yli kaksimetrisiä. Siis aivan avomaalla, ei edes seinää takana lämpöä keräämässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin on kasvanut minullakin monet tomaatit avomaalla, mutta en sentään noin isoja ole ulkoa muistaakseni saanut. Aika hyvä saavutus sinulta kun ajattelee että taimikasvatustakaan ei sinulla ole kasvihuoneessa.

      Poista
  2. Luin tänään uuden Kotipuutarhan. Olipa tosi hieno juttu ja upeat kuvat! Heti teki mieli koittaa uusia lajikkeita! 👍😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos olihan se ihan ok juttu. TomatoEdenin lajikkeet ovat olleet kaikin puolin erittäin hyviä joten voin suositella niitäkin.

      Poista