sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Chilikausi 2020 - villichilit

Chacoense
Viime vuosina olen lähinnä keskittynyt ruokachilien kasvatukseen ja harvinaisempia villichilejä en ole kasvattanut. Ensimmäinen kasvattamani villichili oli Capsicum lanceolatum, joka pääsi lopulta noin kymmenen vuoden ikään. Tänä vuonnakin pääpaino on rocotoissa, mutta nyt kasvamassa on kolme erilaista villichiliä. Villichilit poikkeavat hyvinkin paljon muista chileistä ja kasvin kukat ovat yleensä pienempiä, kuten myös villichilien marjat. Useimmiten marjat ovat pieniä pyöreitä puolukankokoisia tai sitten hieman soikeita. Kasvutapakin voi olla hyvinkin poikkeava ja villichilit ovat yleensä pensasmaisia tai köynnösmäisesti rönsyileviä. Lehdet ovat useimmiten pieniä ja kapeita. Villichilin siementen idättäminenkin on hankalampaa kuin muiden lajien. Itämisaika on yleensä kahdesta viikosta jopa kuukausiin

Capsicum chacoense lähti erittäin voimakkaasti kasvamaan heti alusta lähtien. Siemenen itämiseen meni parisen viikkoa ja sirkkalehdet ilmestyivät pari päivää ennen joulua. Chacoense on jo erittäin tuuhea pensastava kasvi jonka ensimmäinen kukka ilmestyi jo noin 40 vrk itämisestä.
Chacoense on alunperin kotoisin Etelä-Amerikan keskiosista lähinnä Argentiinan pohjoisosista.

Chacoensen taimi oli vielä pieni tammikuun 8. päivä, kasvuvauhti on ollut erittäin kova viimeisen kuukauden aikana.

Violettikukkainen chacoense

Capsicum cardenasii on villichili joka on kotoisin Boliviasta. CGN20497 Cardenasiin itämiseen meni aika tarkalleen kolme viikkoa ja sirkkalehdet ilmestyivät tapaninpäivänä.

Cardenasii on myös kasvanut varsin hyvin ja se on enemmänkin köynnöstävä chili, joka voi varmaan kesän aikana kasvaa hyvinkin suureksi. Runsaan 1,5 kk ikäisessä kasvissa ei ole kukkia tai kukka-aiheita vielä muodostunut.

Capsicum tovarii on sitten kaikkein pienin näistä kolmesta villichilistä. Siementen itämiseen meni tasan kuukausi ja sirkkalehdet ilmestyivät 11 tammikuuta. Kasvi on vielä alle 10 senttinen mutta erittäin hyvävoipaisen oloinen. Lehdiltään ja kasvutavaltaan Tovarii muistuttaa ehkä eniten muita chililajeja. Tovarii on kotoisin Perun Andeilta joten se on tottunut kylmempäänkin ilmastoon. Todennäköisesti Tovarii pääsee kesällä ulos. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti