sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Yacòn - perulainen maa-omena

Yacòn on iki-aikainen juurimukulakasvi jota kutsutaan myös inkojen maa-omenaksi, koska syötävä mukula on makeaa kuin omena. Kasvi kasvatetaan pienestä juurimukulasta ja se vaatii varsin pitkän kasvatuskauden tuottaakseen makeita juurihedelmiä. Yacòn on siis kotoisin Etelä-Amerikan Andeilta ja siellä on yhä monia huonosti tunnettuja iki-aikaisia syötäviä kasveja joita inkat ja heidän esi-isänsä ovat kasvattaneet tuhansia vuosia. Parhaitenhan meillä ja maailmalla tunnetaan Perusta kotoisin olevat kasvit kuten peruna, tomaatti, maissi ja chili muutamia mainitakseni.

Yacònia kasvatetaan kaupallisesti lähinnä vain Etelä-Amerikassa ja joissakin Aasian maissa. Euroopassakin Yacòn on varsin huonosti tunnettu kasvi, josta ei mm. internetistä löydy oikeastaan mitään tietoa suomen kielellä. Englanninkielinen Wikipedia tuntee Yacònin https://en.wikipedia.org/wiki/Yacón
Myös youtubesta löytyy jonkinverran kasvatusohjeita ja videoita mm. sadonkorjuusta. Suomessa en ole Yacònista kuullut missään enkä ole nähnyt niitä myöskään kaupoissa, eli luonnollisesti en ole koskaan edes bataattia muodoltaan muistuttavaa juuresta maistanut.

Itse sain innostuksen kokeilla Yacònin kasvatusta eräältä Yhdysvaltalaiselta kasvattajalta joka asuu Kaliforniassa lähellä Meksikon rajaa. Siellä Yacòn tuottaa ruukussa kasvatettuna komeita mukuloita. Kasvi kasvatetaan perunan tapaan pienestä juurimukulasta jonka hankin Thaimaasta. Yacònin mukula tuli kirjekuoressa ja luulin sen matkaavan ainakin kuukauden verran Thaimaasta Suomeen, mutta runsaan viikon jälkeen tilaamani hyväkuntoinen mukula löytyikin jo postilaatikosta.


Yacònin itusilmut vai miksi noita kutsutaan ovat selvästi vihreitä tuosta päästä, joten uskoisin taimen lähtevän hyvään kasvuun.

Koska mukula tuli monta viikkoa etuajassa, niin istutin sen nyt kasvihuoneessa pieneen hengittävään saviruukkuun ja Novarbon kylvöseokseen, silmut luonnollisesti ylöspäin.

Yacòn saa nyt olla kasvihuoneen viileydessä pienessä ruukussa aina maalis-huhtikuulle asti, jolloin se istutetaan lopulliseen suureen ruukkuun. Yacòn pääsee kesäksi ulos, mutta syksyllä se pitää ilmeisesti siirtää vielä takaisin kasvihuoneeseen ennenkuin satoa päästään toivonmukaan keräämään.
Tämä Yacònin mukula on aikaisin istutus minkä olen koskaan kasvihuoneessa tehnyt. Istutuspäivä oli perjantai 12 tammikuuta.

4 kommenttia:

  1. Muistuttaa jonkin verran maa-artisokkaa, jota joskus kasvatin ulkona. Se muodostuu rikkakasviksi, jos niitä jää maahan talveksi. Sekin on makea ja sisältää inuliinia. En ihastunut "makeisiin pottuihin".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahdanko olla koskaan edes syönyt maa-artisokkaa. Pitänee kokeilla viimeistään sitten kun Yacòn antaa satoa.

      Poista
  2. Jari lähetä minulle Yason mukula
    Mitä maksaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole yhtään mukulaa tarjolla tähän aikaan vuodesta. Mukuloita saatavana mahdollisesti syksyllä sadonkorjuun yhteydessä. Netistä tilaamalla saanee ympäri vuoden.

      Poista