maanantai 26. marraskuuta 2018

Tomaattikausi 2018 - yhteenveto

Lucid Gem
Tomaattikausi 2018 on jo takana vaikka kasvihuoneessa muutama kypsä hedelmä vielä onkin jäljellä. Tomaattikausi oli hyvin mielenkiintoinen monine uusine jännittävine lajikkeineen. Kaudesta teki erityisen puolalainen TomatoEden, joka toimitti kymmeniä uusia tomaattilajikkeita. Läheskään kaikkia en pystynyt edes kasvattamaan viime vuonna. Noin 30 lajiketta oli ihan maksimi yhteen kauteen kun tilaa on hyvinkin rajoitetusti, pääpaino kasvatuksissa kun on chileissä. Tässä hieman yhteenvetoa kaudesta 2018

Makuarviot on tärkeimmistä lajikkeista jo tehty blogiin aikaisemmin ja tässä muutamia parhaita tomaatteja mitä viime vuonna kasvoi. Lucid Gem oli helppo nostaa kauden parhaaksi tomaattilajikkeeksi. Erittäin satoisa, herkullinen ja todella kauniit virheettömät hedelmät. Yläkuvassa Lucid Gem raakileita ja kypsän tomaatin väri oli upea, keltamusta tomaatti ja joissakin oli myös häivähdys punaista väriä.

Marianna`s Peace
Muuten tomaattilajikkeita on varsin mahdoton laittaa mihinkään paremmusjärjestykseen koska käyttötarkoituksia on niin monia. Upea lajike oli myös suurikokoinen pihvitomaatti Marianna`s Peace, jonka viimeiset tomaatit tuli kerättyä marraskuussa, satoa tuli lähes puoli vuotta vesiviljelyssä olleesta kasvista.

Azoychka
Black Beauty
Azoychka ja Black Beauty olivat myös hienoja lajikkeita joita tulen varmasti tulevaisuudessa vielä kasvattamaan, ensi kaudelle ne tuskin mahtuvat mukaan. Black Beauty oli erittäin kaunis ja satoisa tomaatti, kypsänä lähes musta jossa kirkkaanpunaista väriä mukana, maku oli pehmeä. Entuudestaan minulle täysin tuntematon lajike oli Azoychka, joka oli todella hyvänmakuinen ja vain lievästi hapokas tomaatti.

Copia
Isokokoisia pihvitomaatteja oli useita hyviä joita tekisi mieli kasvattaa lähes joka vuosi, kuten Copia, Cherokee Lime Stripes , Sgt. Peppers, Blaue Kasachstan, Summer Cider ja Tasmanian Chocolate.

Donskoi oli lähes 0,5 kg tomaatteja tehnyt lajike, joka oli erittäin paksulihainen ja hyvä mm. erilaisiin tomaattikastikkeisiin, myös tuorekäyttöön vallan mainio, yksi uusista suosikeista.

Opalka oli hyvin samantyyppinen suurikokoinen luumutomaatti kuin Andine Cornue, joka on vakiintunut suosikkiketsuppitomaatiksi, koska on hyvin paksulihainen ja siemeniäkin on melko vähän. Opalkat olivat kooltaan kuitenkin Andine Cornueta hiukan pienempiä, joten ketsuppitomaattien ykkönen lienee jatkossakin tuo Andine Cornue.

Galapagos villitomaatti oli yksi suurimpia yllättäjiä. Pienet sormenpäänkokoiset tomaatit olivat makeita ja huippuhyviä ja satoa tuli yhdestä kasvista todella paljon, tosin kesäkin oli mitä parhain tälle ulkona kasvaneelle tomaatille.

Yhteenvetona voisin vielä todeta että kausi oli kaikenkaikkiaan erinomainen, siitä huolimatta että menetin jo keskikesällä vesiviljelyssä olleita muutamia hienoja lajikkeita todennäköisesti juurimätään, maistiaisia sain kuitenkin sekä Copiasta kuin myös Cherokee Lime Stripesistä. Copia todennäköisesti kasvaa myös ensi vuonna kun kesken jäänyt kausi tällä lajikkeella jäi hieman kismittämään. Satoa tomaateista tuli tänä vuonna kymmeniä kiloja ja tomaattia päätyi luonnollisesti myös pakastimeen kun kaikkea ei pystynyt millään käyttämään, myös tutut ja naapurit saivat tomaateista oman osansa. Kulunut kesä oli erinomainen tomaatinkasvatukseen myös ulkona kun lämmintä oli pitkälle syksyyn.

Tomaattikausi 2019 alkaa todennäköisesti hiukan myöhemmin kuin tänä vuonna, ehkä helmi-maaliskuun vaihteessa. Lajikkeita tulee kasvamaan paljon vähemmän kuin tänä vuonna koska liika on liikaa. Amppelikirsikkatomaatteja tulee todennäköisesti kasvamaan taas enemmän kuin yksi amppeli, niille kun riittäisi enemmänkin käyttöä.

Kiitos vielä kaikille blogin lukijoille mielenkiinnosta hienoja tomaattilajikkeita kohtaan joista pääosan toimitti TomatoEden. TomatoEdenin siemenet olivat myös huippuluokkaa itävyydeltään ja suurin osa lajikkeista oli todellakin kasvattamisen arvoisia.


4 kommenttia:

  1. Monia mielenkiintoisia lajikkeita. Täytyykin pistää muistiin nuo, mitä mainostit hyvinä ketsuppi-tomaatteina :) Kiitos Sinulle monista mielenkiintoisista tomaatti-postauksistasi. Niitä on ollut ilo lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mielenkiinnosta, mukava kuulla jos näistä tomaattipostauksista on ollut hyötyä. Ja tosiaan Andine Cornue tai Opalka molemmat paksulihaisina erinomaisia ketsuppiin, jonka kuuluu olla paksua, toisin kuin tomaattikastikkeet. Andine Cornue on minulla edelleen ykkönen juuri kokonsa ja satoisuutensa puolesta.

      Poista
  2. Tää meni kirjanmerkkeihin! Pitää tutkailla uusiksi, kun siemenien tilaus on ajankohtainen. Jos vaikka sitten kääntyisi ensimmäistä kertaa Tomato Edenin puoleen! :) :)

    VastaaPoista
  3. Hmm mitäs jos kokeelisit talvehditaa jonkun tomaatin/tomaatit on ihan täysin mahdollista ovat monivuotisia mm chilivaarilla oli aikanaan 3-4 vuotinen tomaatti varsinkin nuo villitomaatit voivat elää vuosiakin leikaa aina osan pois talvella ja juurakosta kasvaa uutta oksaa jne kunhan talehditaa plussan puolella olevassa tilassa niin pitäis olla ihan suht ongelmatonta chilivaarilla talvehti ikkunalaudalla useamman vuoden ajan ja teki siis satoa jo talvehdittamisen ansiosta usein huhtikuussa jolloin monilla vasta tomaatin taimet ?

    VastaaPoista