maanantai 21. toukokuuta 2018

Kasvimaa kesäkuntoon

Pitkänajan sääennusteet näyttävät nyt niin lupaavilta että yöpakkasia ei enää tulisi, joten uskaltauduin laittamaan kasvimaata kuntoon ennätysaikaisin. Vajaan kahden viikon aikana kasvimaalle on muuttanut mm. suurin osa maisseista. Yläkuvan 1 x 2 metrin penkkiin pääsi eilen mm. Black Aztec -maissia sekä keltaista vahapapu Maxdorfia, jonka taimet esikasvatin kasvihuoneessa. Lisäksi penkkiin on kylvetty erilaisia salaatteja.

Maissien taimet olivat kasvaneet erittäin vahvoiksi kasvihuoneessa ja juuristokin oli ihan priimakunnossa. Maissit ovat nyt erittäin hyvässä kunnossa kesää varten. Pitää toivoa että ne juurtuvat maahan hyvin ja lähtevät vauhdilla kasvuun. Mustat maissilajikkeet kun ovat varsin arvoituksellisia. Aikaisemmin olen kasvatellut vain noita aikaisia keltatähkäisiä peruslajikkeita.

Äkkivilkaisulta saattaa näyttää siltä että laatikoissa ei muuta olekkaan kuin maissia, mutta yhteen laatikkoon on kylvetty porkkanaa ja kurkun taimikin tuolta jo löytyy sekä kreikkalainen oregaano.

Kvinoan siemenistä iti lopulta vain kolme, joten taimia ei enempää ole ja ne pääsivät raparperipenkin päähän tihkukastelun piiriin.

Kasvimaan tihkukastelua on koeajettu viimeisen viikon aikana ja nyt se toimii vallan mainiosti. Kasvimaa saa siis veden kunnan vesijohtoverkosta eikä sitä mistään muualta riittäisikään. Tällä plantaasilla on yli 200 litran sadevesitynnyreitä  5 kpl ja yksi vähän pienempi. Kaikki vesi on nyt mennyt kasvihuoneiden käyttöön ja viimeisen sateenkin jälkeen kaikki tynnyrit ovat jo lähes tyhjät. Kasvihuoneisiin uppoaa jo noin 1000 litraa vettä vajaassa kahdessa viikossa, joten kasteluletkulla pitää jo täyttää kasvihuoneenkin säiliöitä kun sateet puuttuvat eikä niitä ole edes näkyvissä.

Kasvimaa on siis lähes valmis kesää varten. Yksi kahden neliön laatikko on vielä tyhjä ja sinne mennee ainakin kurkkua ja kesäkurpitsa, jonka taimi on vielä liian pieni kasvimaalle istutettavaksi.

Kaksi takapihan perennapenkkiä sai myös tihkukasteluletkun jonka päässä on pikaliitin kasteluletkun kytkemistä varten. Letkut tuli asennuttua kreivin aikaan kun kasvit lähtivät vauhdilla kasvuun helteiden aikana, kesällä letkuja ei tuolta kasvuston seasta enää löydä ja kastelu menee juuri sinne mihin pitääkin eli kasvien juuristoon.

Myös terassipenkin pioni saa nyt nauttia tihkukastelusta. Talon vesiposti on vain puolen metrin päässä tästä perennapenkistä.2 kommenttia:

  1. Tihkukastelu on varmasti se sopivin tapa kastella näillä keleillä. Meillä on vielä sadevesitynnyrit laittamatta paikoilleen, niin kaukaiselta sade tuntuu. Pitää tosin ryhdistäytyä asian kanssa, ettemme nuku onnemme ohi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parin viikon kokemuksella tihkukastelusta en voi muuta kuin suositella sitä. Ei muuta kuin letku kiinni ja hana auki niin kastelu on valmis. Puolen tunnin päästä tulee vaihtamaan kasteluletkun seuraavaan kukkapenkkiin. Ei tarvitse enää itse suihkuttaa penkkejä puutarhaletkulla ja tuhlata aikaa siihen, erittäin kätevää.

      Poista