torstai 24. toukokuuta 2018

Amppelirocotot kasvihuoneessa

Capsicum pubescens lajin chili eli tuttavallisemmin rocoto pääsi ensimmäistä kertaa amppeliin minulla vuonna 2010. Tämä ensimmäinen silloinen kokeilu Manzano Rojo lajikkeella oli niin onnistunut, että se on vieläkin muistissa yhtenä komeimmista kasveista. 60-70 isoa punaista chiliä kompaktissa kasvissa oli silloisen mittapuun mukaan niin komea sato, että sen jälkeen rocotoja on ollut joka vuosi Monexin kasvihuoneessa amppeleissa enemmän tai vähemmän. Vuosittain rocotoamppeleista tulee aina kymmeniä kiloja satoa kasvihuoneessa, olosuhteet kun huoneessa ovat niin erinomaiset vuodesta toiseen.

Tänä vuonna käytävien molemmilla puolilla on neljä kasvia, jotka varmaankin tuottavat taas runsaasti satoa loppuvuodesta, vaikka kahdessa lajikkeessa ei podien alkuja vielä ole. Nämä kaksi ovat viime kauden perulaiset epäonnistujat Rocotot Puno Rojo ja Manzano Amarillo Ollantaytambo, joiden kanssa nytkin on ongelmia, kukkia molemmissa on kuitenkin jo varsin runsaasti.

Locoto Cochabamba Boliviasta on piikkipaikalla käytävällä ja tämä vasta runsaan neljän kuukauden ikäinen kasvi kukkii todella runsaasti. Tuskinpa missään pubescens lajin kasvissa on minulla koskaan ollut noin valtavasti kukkia, podin alkujakin toki tuolla on.



Locoto Cochabamba on tällä hetkellä kasvihuoneen upein kasvi jossa kukatkin tulevat ryppäissä.


Pube Moisio on huoneen perällä ja se tuntuu olevan varsinainen satokone, kun lähes kaikista kukista tuntuu muodostuvan podeja, niin erilaisia nämä kasvit ovat vaikka ovat saman kastelulinjan piirissä.

Rocoto Rojo San Camilo Perun Arequipasta teki nihkeästi satoa viime vuonna, mutta nyt tulee podeja jo varsin runsaasti.

Lisäksi amppeleissa on Rocoto Ambato Longo, Rocoto de la selva Oxapampa sekä Rocoto San Pedro Amarillo. De la selva Oxapampa on jättirocotolajike, jonka kokeilin laittaa amppeliin, satoa tulee jo mukavasti ja nähtäväksi jää minkä kokoiseksi podit jäävät kun kasvualusta on varsin pieni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti