perjantai 16. maaliskuuta 2018

Rocoto Big Brown, C.pubescens

Vaikka rocotoja olen kasvattanut jo kohta kymmenen vuotta, niin koskaan minulla ei ole ollut ruskean väristä hedelmää tekevää rocotoa kasvatuksessa. Tähän kauteen lähdettäessä hankin sitten kolmekin eri rocotolajiketta jotka tekevät ruskean väristä hedelmää. Kasvatukseen pääsi vain yksi näistä, ja nimensä mukaisesti isoa hedelmää tekevä lajike Rocoto Big Brown.

Rocoto Big Brown kuului niihin lajikkeisiin joiden idättäminen kesti parisen viikkoa. Kasvatuksessa on nyt yksi kasvi, ja se on nyt ollut viikon kasvihuoneessa taimi-NFT -vesiviljelyssä. Lopullista kasvatuspaikkaa en ole tälle kasville vielä päättänyt, joko se jää jompaan kumpaan kasvihuoneeseen, tai sitten ulos talon päätykaappiin. Kasvi on nyt jo lähes metrin leveä, mutta ei mitenkään erityisen tuuhea.

Erikoista ja hämmentävää tässä rocotossa on nyt kukkien väri. Kukkia on useita ja kaikki ovat lähes puhtaan valkoisia. Rocotolle tyypillistä violettia väriä ei näy oikeastaan missään, ehkä hieman tummaa väriä on tuolla terälehtien päässä. Tämän rocotolajikkeen kukat pitäisi olla hyvinkin tumman violetit, mutta nämä nyt poikkeavat niistä suuresti. Oikein mitään muuta en osaa kuvitella kuin että tämä lajike olisi risteytynyt jonkun muun kanssa.

Tämän lajikkeen siemenkauppiaalta olen takavuosina saanut siemeniä, jotka ovat olleet risteytyneet, mutta ne ovat olleet chinensejä, rocotot ovat olleet sitä mitä pitääkin. Onhan tuossakin chilissä nyt oma mielenkiintonsa seurata mitä siitä tulee.

4 kommenttia:

  1. Jännä nähdä, mitä tuosta tulee 😊 Itselläni tänä vuonna ekaa kertaa kokeilussa chilien kasvatus siemenestä saakka. Rocoton kylvin 1.1 ja ainakin toistaiseksi näyttää ihan hyvältä. Jännän karvainen muihin chilin taimiin verrattuna 😊

    VastaaPoista
  2. Rocotot poikkeavat hyvinkin paljon muista chililajeista ja lehdet ovat tosiaan karvaiset, hedelmät taas paksulihaisia. Sopivat hyvin ulkokasvatukseen kun ovat kotoisin Andeilta, jossa on hyvin samantyyppinen ilmasto kuin Suomessa kesällä eli paljon valoa ja viileitä öitä. Huonona puolena on pitkä kasvatuskausi eikä Suomen kesän pituus tahdo aina riittää. Tervetuloa blogin lukijaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Taidankin siis jättää Rocoton ulos, enkä laittaa kasvihuoneeseen, kuten olin ensin ajatellut. Toivotaan, että kasvuaika riittää ja päästään maistelemaan Rocotoa :) Pääasiallisesti kasvattamani chilit ovat nyt melko mietoja, kuten sinäkin olit suositellut. Tulisempia lajikkeita laitoin kasvamaan lähinnä koristeellisuuden vuoksi. Haaveissa joskus tulevaisuudessa kokeilla bonchia :D Elättelen syömäpuolta ajateltuna toivetta, että pääsen tekemään omaa paholaisenhilloa ja chili-kastiketta syksymmällä :)

      Poista
    2. Toki rocotoa voi kasvattaa kasvihuoneessakin. Usein harrastajakasvihuoneissa on vain liian kuumaa kesällä ja jos lämpötila nousee yli +30 asteen niin siitä rocoto ei tykkää ja se tiputtaa kukat ja hedelmien muodostus tyrehtyy.
      Ulos ei rocotoa kannata siirtää liian aikaisin ja vaikka esikasvattaa kasvihuoneessa alkukesän niin että siinä olisi jo kukkia ja vaikka hedelmänalkujakin, kasvin olisi syytä olla silloin jo riittävän iso ja vahva. Syksyllä sen voi pitää ulkona niin myöhään kuin lämpötila vain on plussan puolella, mutta pakkasta sekään ei kestä. Jos kasvi on ruukussa ja kompaktin kokoinen niin ainahan sen voi siirtää sisälle kypsyttelemään satoa jos pakkaset ulkona uhkaavat.

      Poista