lauantai 14. tammikuuta 2017

Automaattinen altakastelupöytä

Automaattiset altakastelupöydät otin käyttöön ensimmäistä kertaa vuoden 2013 taimikasvatuksessa. Sen jälkeen en niitä tarvinnut kun kasveja oli paljon vähemmän. Nyt otin kuitenkin toisen pöydistä käyttöön kun vesiviljelyyn tulevia rocotoja on lähes 20 kpl.

Automaattikastelupöytä on kuin ammattiviljelmillä käytettävä vuoksiluodekastelujärjestelmä, mutta pienoiskoossa. Tässä vesi nostetaan säiliöstä pumpun avulla pöydälle, josta se taas valuu säiliöön takaisin.

 Pöydän alla minulla on 60 litran ravinneliuossäiliö, josta vesipumppu nostaa ajastetusti veden pöydälle, jolloin kivivilloissa olevat rocotot saavat kastelun alakautta. Pöydän kastelun olen nyt ajastanut tapahtuvaksi viisi kertaa vuorokaudessa. Ravinneliuosarvot on helppo mitata avonaisesta säiliöstä.

Pöydällä olevan ylivuotoputken kautta vesi valuu takaisin säiliöön. Vesi kiertää pöydällä aina viisi minuuttia kerrallaan.

Pöytälevy on vuorattu kuitukankaalla, jonne kivivillakuutioista tulevat kasvien juuret saavat kasvaa. Itse pöytä roikkuu katosta ja sen jokaiseen kulmaan tulee solmukettinki, joten korkeus ja kallistussäätö hoituu helposti. Rocotot saavat kasvaa pöydällä siihen asti kun kasvihuonekausi alkaa, varmaankin jo kuukauden päästä pöytätila käy jo liian pieneksi kasveille, jotka ovat jo haaroittuneet.

5 kommenttia:

 1. Mites juuret selviävät siirrosta? Lienee aika hyvin toisiinsa ja kankaaseen sotkeutuneita siinä vaiheessa.

  VastaaPoista
 2. Samaa asiaa mietin, kuin edellinen kommentoija kysyikin. Vahingoittuvatko juuret siirrossa, kun ne ilmeisesti tahtovat tarttua kankaaseen. Kyselen siksi kun hankin kuitukangasta nyt ekaa kertaa ja sitä olisi tarkoitus kokeilla taimien alla.

  VastaaPoista
 3. Samaa asiaa mietin, kuin edellinen kommentoija kysyikin. Vahingoittuvatko juuret siirrossa, kun ne ilmeisesti tahtovat tarttua kankaaseen. Kyselen siksi kun hankin kuitukangasta nyt ekaa kertaa ja sitä olisi tarkoitus kokeilla taimien alla.

  VastaaPoista
 4. Minua pelottaisi, että vesi pääsee kuitenkin valumaan jostakin kolosta lattialle. Toisaalta jos kasvatus on vaikka lämmitetyssä autotallissa, ei taida pieni vesivuoto haitata.

  VastaaPoista
 5. Hyviä ja varsin odotettuja kysymyksiä ja vastaan tässä postauksessa kaikille kysyjille.

  Tämä pöytä on väliaikainen sijoituspaikka ja varmaankin kuukauden päästä kasvit ovat jo niin suuria että siirto pöydältä on edessä, tähän mennessä juuret tuskin ovat vielä niin suuria että ovat menneet sekaisin tuolla matossa. Juuret kasvavat mattoon ja jokaiselle kasville leikataan pala mattoa mukaan kun se siirretään seuraavaan paikkaan. Jonkin verran juuristo kärsii aina siirtojen myötä, mutta sillä ei liene mitään merkitystä. Aikaisemmalla kerralla kun pöytä oli käytössä niin monet kasvit olivat tuolla toukokuun loppuun asti ja hyvin selvisivät siirrosta vaikka kokoa oli toista metriä, juuristo oli varsin pieni ja pysyi pääosin kivivillan sisällä eikä sen suhteen ongelmia ollut. Vasta NFT:ssä juuristo lähtee voimakkaasti leviämään jo lyhyesä ajassa.

  Pöydän sijoituspaikka on varasto jossa betonilattia ja vieressä n.3 metrin päässä autotallin lattiakaivo. Jos vesi pääsee jostain syystä lattialle jos vaikka poistoputki tukkeutuisi niin se valuisi pääosin autotallin puolelle lattian kallistuksen vuoksi. Pöytä on muovinen eikä vuoda, se on kallistettu niin että jos ylivuoto kuitenkin tapahtuisi niin suurin osa vedestä valuu alla olevaan säiliöön, jotain toki menisi luonnollisesti lattiallekin. Vettä pöydälle tulee kuitenkin vain viisi minuuttia kerralla. Kovin suurta vahinkoa ei tulisi vaikka koko säiliö pääsisi kaatumaan lattialle. Asuintiloihin en tällaista koskaan virittelisi.

  VastaaPoista