keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Papaya, sitruksia ja yrttejä

Euro-Serren kasvihuoneeseen tulee ensi kesäksi myös vähän eksoottisempia kasveja kasvamaan. Erikoisuuksien määrä riippuu ihan siitä mitä nyt saan itämään. Tavoitteena kun yleensä on kasvattaa kasvi siemenestä aina kun vain on mahdollista.

Papaya kasvoi minulla jo viime vuonna, mutta se kuoli omaa huolimattomuuttani kun jätin sen viileään huoneeseen loppusyksyllä moneksi viikoksi. Loppuvuodesta oli uuden yrityksen paikka ja siemenen kylvin kivivillaan josta se pääsi Nutriculture X-Stream taimihydroon. Nyt tuli aika siirtää kasvi seuraavaan vesiviljelylaitteeseen eli Ikea NFT:hen jossa se saakin jatkossa kasvaa toivonmukaan paremmalla hoidolla kuin edeltäjänsä.

Aerovesiviljelysysteemissä Papaya kasvoi hyvin alle kahdessa viikossa jolloin kuvan juuristo muodostui.NFT:n toimintaperiaate on hyvin yksinkertainen ja alla olevasta ravinnesäiliöstä pumppu kierrättää vettä ylälaatikkoon jossa kasvi on istutettuna kivivillaan ja muodostaa juuriston tuohon ylälaatikkoon. Kasvu on erittäin tehokasta ja pienessä kivivillassa oleva kasvi istutetaan isompaan kivivillakuutioon jossa on sopiva reikä valmiina. Papaya kasvaa hyvin kivivillassa eikä tarvitse tukemistakaan muutamaan kuukauteen. Kansi viimeistelee siistin kokonaisuuden. Näistä Ikean lelulaatikoista rakensin toistakymmentä NFT:tä aika tarkalleen kolme vuotta sitten ja se on todettu erittäin toimivaksi.
http://www.kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2015/03/nft-nutrient-film-technique.html

Sitruksia on tulossa kasvihuoneeseen myös useita. Kalamondiinin toin valmiina n.30 senttisenä taimena Leipzigistä viime syksynä. Kasvi oli vuodenvaihteeseen asti kasvihuoneessa ja nyt ollut sisällä lämpimässä muutaman viikon. Vain muutama päivä LED -kasvivalon hajavalossa on saanut kukkanuput muodostumaan kasviin. Voin vain kuvitella miltä nuo kukat tuoksuvat puhjettuaan. Kasvihuoneessa on lisäksi talvehtimassa Kumkvatti.  

Siemenestä on sen sijaan idätetty Sitruuna. Taimi on nyt runsaan parin kuukauden ikäinen.

Ranskalainen Rakuuna on yrtti, jota ei voi kasvattaa siemenestä. Taimi on ostettu viime kesänä ja loppuvuodesta maanpäällinen kasvusto kuoli pois kun kasvi oli viileässä kasvihuoneessa. Kasvi pääsi sisälle kun chilien idätykset alkoivat ja se on nyt lamppujen alla kasvattanut komean kasvuston jota on jo leikattu. Myöhemmin on tarkoitus ottaa tuosta pistokkaita ja sillä tavalla yrittää monistaa kasvia. Rakuuna maustoi viime vuonna monia ruokia ja on paljon käyttökelpoisempi kuin Venäläinen Rakuuna.
Tänä vuonna tulee kasvatukseen myös yrttejä joita en ole ennen kokeillut, mutta idätykset tapahtuvat vasta kasvihuoneessa kun kausi todenteolla alkaa.

4 kommenttia:

 1. Tuo Kalamondiini taitaa erota sitruksista siinä, että noin pieneen tulee kukkia ja ehkä hedelmiäkin. Sitruksien sanotaan satoavan vasta toisella vuosikymmenellä. Meidän sitruuna sai viime kesänä ulkoillessaan punkkeja ja niitä on hyvin vaikea torjua isosta, piikkisestä puusta. Nyt ei taida tulla satoa, mutta omat sitruunat ovat kyllä mainion makuisia, aivan eri maku, paljon täyteläisempi kuin kaupan sitruunoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalamondiinissa oli useita kypsiä hedelmiä ja pieniä raakileita kun ostin sen ja yhä hedelmiä on muutamia oksissa. Monet sitruksethan kukkivat ja tekevät satoa ympäri vuoden, käsittääkseni myös sitruuna.
   Pienen sitruunan taimen suhteen odotukset sadon suhteen ovat varsin olemattomat koska aikaa tulee kulumaan paljon ennenkuin kasvissa hedelmiä voi oksilla olla. Tarkoituksena olisi hankkia myös valmis sitruuna taimi keväämmällä kun niitä taas tulee kauppoihin tarjolle.

   Poista
 2. Voi vitsi miten hienoja! Katselin itsekin papaijan siemeniä vähän aikaa sitten, mutta minulla ei ole vielä edes kasvihuonetta, saati talvetuspaikkaa. Mutta on kiinnostavaa seurata kasvatusprojektia, ehkä jonain vuonna yritän itsekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pikkaisen tuo papaija sai siipeensä taimihydrossa ehkä lannoitteiden väkevöitymisen johdosta. Erittäin helppo siemen idättää ja veikkaan että vesiviljelyssä tuosta voi tänä vuonna kasvaa metrinen puu kasvihuoneessa jos kaikki sujuu normaalisti.

   Poista