keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Chinenset 2019

Capsicum chinenset eli ne kaikkein tulisimmat chilit kylvetään tammikuun puolenvälin paikkeilla. Kovin montaa chinenseä en ole viime vuosina yhden kauden aikana enää kasvattanut, niille ei vaan ole kovinkaan paljon käyttöä kun satoa tulee kuitenkin aina yli oman tarpeen. Lähes kaikki chinenset ovat viime vuosina menneet pelkästään jauheiksi, ja niitä kun riittää muutenkin loppuelämän tarpeiksi.

Chinense taimitikkuja

Tällekin kaudelle olen saanut varsin monien chinense-lajikkeiden siemeniä, mutta läheskään kaikkia en pysty kasvattamaan. Todennäköisesti 5 -6 lajiketta tulee kasvamaan kesälle 2019. Seuraavaksi esittelen muutaman ensi kauden chinense-lajikkeen.

Aji Panca vuonna 2013
  Aji Panca on perulainen chinense joka palaa kasvatukseen viiden vuoden tauon jälkeen. Aji Panca on erittäin suurikokoinen kasvi ja myös ruskeaksi kypsyvät hedelmät ovat erittäin suurikokoisia. Aji Pancaa olen kasvattanut kerran vuonna 2013 ja silloin vesiviljelyssä olleella kasvilla oli ongelmana herkästi pilaantuvat hedelmät jo kypsymisvaiheessa. Aji Panca on varsin mieto chinense joka sopii ihan sellaisenaan ruuanlaittoon. Viime syksynä tilasin monia perulaisia tuotteita Pariisissa olevasta El Inti -verkkokaupasta. Tilasin sieltä myös kuivattua Aji Panca chiliä, joiden siemenistä yritän nyt kasvattaa ensi kesän kasvin, toki vanhojakin siemeniä olisi vielä tallessa.

Aji Arnaucho on myös perulainen chinense. Aji Arnauchoa en koskaan löytänyt kauppahalleista kun matkusteltiin Perussa runsaat pari vuotta sitten. Siemeniä sain lopulta viime syksynä ja Aji Arnauchon keltainen variaatio tulee ensi kaudella kasvatukseen ensimmäistä kertaa.

Aji Limo oli minulla ensimmäistä kertaa kasvatuksessa kaudella 2018, satoa kolmemetrisestä kasvista tuli valtavasti. Tämän Aji Limon toin Perusta ja se teki keltaisia hedelmiä. Perusta tuli myös punaista Aji Limoa, jota todennäköisesti kasvatan ensi kaudella.

Piaozinho Amarela on brasilialainen chinense, joka vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta lajikkeelta. Nämä siemenet sain Brasiliasta muutama viikko sitten kuten myös monien muiden brasilialaisten chinensien siemeniä. Piaozinho saattaa kuitenkin olla ainoa brasilialainen chinense ensi vuonna. Macaba voisi olla toinen mielenkiintoinen lajike joka saattaisi mahtua mukaan.

Monet italialaiset kasvattajat kasvattavat lähes pelkästään chinensejä ja myös jalostavat niitä ahkerasti. Useilta italialaisilta kasvattajilta olenkin saanut monia uusia lajikkeita, näistä ehkä vain pari pääsee mukaan ensi kaudelle. Eksoottisen näköinen supertulinen Peach Ghost Jami on lähes varmasti mukana ensi vuonna, tuleviin vuosiin jää mm. Reaper Lava Chocolate ja Pink Tiger.
Muita chinensevaihtoehtoja ovat mm. Black Kathumby, Chupetinho White ja Black, Mojo Blackie, Peruvian Long Brown ja mm. Hainan Yellow Lantern, jonka siemeniä sain Fataliilta. Tätä monien suomalaisten kasvattamaa maailmalla harvinaista chinenseä en ole vielä kasvattanut, katsotaan mahtuuko se nyt mukaan, ainakin viimeistään vuodella 2020 Hainan on kasvamassa.

Lopuksi vielä harvinainen valoilmiö tapaninpäivän kasvihuoneessa. Hyvin matalalta talojen välistä  paistava aurinko pääsee valaisemaan kasvihuonetta muutaman tunnin ajan. Lämpötila kasvihuoneessa nousee jo +10 asteeseen auringon lämmittämänä joka on erittäin harvinaista joulukuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti