sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Tomaattien latvontaa kesäkuussa

Tomaattien kova kasvu koko kevään ja alkukesän aikana on johtanut siihen, että jouduin jo kesäkuun puolivälissä katkaisemaan latvat useimmista kasvihuoneiden runkotomaateista, koska huoneen katto on jo vastassa. Yleensä tomaattien latvoja olen katkaissut aikaisintaan heinäkuun loppupuolella. Touko- ja kesäkuu ovat olleet lämpimimmät ja aurinkoisimmat kuukaudet mitä muistan koskaan olleen ja tämä on näkynyt myös kasvien kasvussa kasvihuoneissa.

Ammattiviljelijät laskevat tomaattien runkoja alas, joten latvan katkaisuun ei tarvitse ryhtyä. Harrastelijan kasvihuoneessa alaslasku olisi vaikeaa, koska kasvihuoneet ovat pieniä ja ne on tungettu ylitäyteen kasveja, ainakin omalla kohdalla.

Latvojen katkaisu ei kuitenkaan tarkoita tomaattikauden päättämistä. Useimpia tomaatteja kasvatan monilatvaisena, joten satoa tulee vielä kuukausia. Tomaatin "varkaastakin" voi aina jatkaa kasvin  pituuskasvua jos haluaa, kuvan Blue Green Zebra tomaatilla on "varas" katkaistun latvan vieressä.

Blue Green Zebra tomaatti on kasvanut erittäin tuuheaksi ja latvusto on täynnä kukkia, satoa se on tehnyt heikosti.

Tomaatit ovat varsin pieniä kirsikkatomaatteja jotka kypsyvät punaisen monivärisiksi, tomaatti on maultaan hyvä ja hieman makea.

2 kommenttia:

  1. Täälläkin on kasvihuone pieni (paljon pienempi kuin sinulla) ja täyteen ahdettu. Latvomaan ei tarvitse vielä kuitenkaan ryhtyä. Tomaateissa alkaa olemaan jo raakileita, mutta pituus ei yllä vielä kattoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisin että aika monella kasvattajalla on tulossa hyvä tomaattivuosi kun kesä alkoi jo niin aikaisin. Minulla kypsyy isot runkotomaatit jo ulkonakin. Hyvää tomaattikautta myös sinne

      Poista