lauantai 7. lokakuuta 2017

Sitrukset

Kesä on ohi ja kaikki sitrukset ovat jo muuttaneet takaisin sisälle Euro-Serren kasvihuoneeseen. Kasvit olivat koko kesän ulkona ja oikeastaan ihan oman onnensa nojassa jossa niitä ei varmaan kertaakaan edes lannoitettu, ne saivat lähinnä vain vettä kannusta silloin kun olivat kastelun tarpeessa. Kasvit muuttivat sisälle joskus syyskuun loppupuolella ja nyt ne ovat kasvihuoneessa rocotojen keskellä varsin vaihtelevan kuntoisina.

Kalamondiini on varsin tuuhea, mutta kasvua ei oikeastaan ole tapahtunut eikä kasvi ole edes kukkinut. Lehdet ovat vaalean vihreitä, mikä kertoo ravinnepuutoksesta.


Pieni ja piskuinen Limetti oli sen sijaan koko kesän kasvihuoneen hyllyllä. Siinä on haarat jonkin verran kasvaneet ja hedelmiäkin tulossa useita. Viime talvena sain ensimmäiset limetin hedelmät ja ne olivat erittäin raikkaita ja kirpeitä.


Sitruuna oli koko kesän ulkona kasvihuoneen takana olevan kummun ja huoneen välissä. Valoa se sai vaihtelevasti ja muutaman kerran ruukku pääsi kaatumaankin ulkona. Hedelmiä on tulossa muutamia joista ensimmäinen vaihtaa väriään. Kasvihuoneessa kasvi on nyt puristuksissa Estrelician ja rocotojen välissä.

Sitruunan oma alle 2-vuotias siementaimi oli osan kesästä huoneessa ja osan ulkona. Kasvi ei ole ihmeemmin kasvanut. Se ei ole myöskään kukkinut eikä nuppuja yrittänyt vielä tehdä missään vaiheessa, muuten kasvi on varsin hyväkuntoinen, vaikka sekin kärsii ravinnepuutoksesta.

Chinoton eli mandariinikasvin kanssa tämä vuosi on ollut varsin hankala. Keväällä se tiputti lähes kaikki pienet lehtensä ja kesällä tuholaisetkin vaivasivat sitä. Lehtiä on kuitenkin kasvanut takaisin kesän aikana ja ainakin yksi pieni hedelmänalkukin näyttäisi kasvissa olevan.

Yhteenvetona voisi todeta että sitrukset eivät kovin hyvin ole pärjänneet ihan siitä syystä kun niitä ei ole hoidettu käytännössä yhtään. Muut kasvit ovat vieneet kaiken liikenevän ajan ja huomion.

4 kommenttia:

 1. sanoisin että sun kannataisi vaihtaa nuo sitrukset viimein suurempiin ruukuihin ruukun koko vaikutaa myös kasvuun ja pienehköt ruukut rajoitavat kasvua uusi multa ja myös hieman suuremmat ruukut itse käytän reilusti tuota suurempaa lasittamatonta saviruukua se on myös hengittävä ja sitrukset tuntuu tykkäävän mulla on sitrus kasvanut noita omiasi suuremmaksi siellä sitrukset pitävät hieman happamasta ja hyvin vettä läpäisevästä mullasta tästäkinsyystä tuo saviruukku on niille parempi kun hengittää usein nuo kaupan mullat eivät ole parasta mahdollista ja tilaa saisi olla enemmänkin itsellä kasvu alkoi ja kukinta voimakaammin kun vaihdoin kasvit noin 1.5 x isompiin ruukuihin kuin nuo kaupan alkuperäisruukut. mulla on alunperin tuon kokoinen sitrus kasvanut jo reilusti isommaksi kuin sun sitruksesi ruukun vaihto ja uuta multaa ja isommat ruukukoot suosittelisin siis.

  VastaaPoista
 2. katson että osalla noista on hyvinkin pienet ruukut ja suuremmatkin ruukut ovat melko siinä ja siinä itse vaihtaisin tosiaan melko paljon suurempiin itse hommasin sitrusmultaa joka siis on hapanta noille ja laitoin sinne sekaan perliitiä lisäämään mullan ilmavuutta jonkinverran varsinkin noita pienempiä sitruksia niin ne kaupan ostoruukut on aika alimitoitettuja oon nähnyt kuvia joissa tollasesta pienestä sitruksesta kasvaa reilu metrinen puu vuosien aikana kun pääsee isoon ruukuun.

  VastaaPoista
 3. https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/22331072_10211950161362841_558932280_n.jpg?oh=901f0b03ea013721d3beb565a243ad9b&oe=59DCFBA4

  VastaaPoista
 4. Lisään viwlä että mulla mm tuollainen limetti on puolet omaasi suurempi alkoi kasvaa päästyään suurempaan ruukuun itse irrotelin nuo oksat noista tuki kepeistä ja annan kasvin kasvaa vapaasti ja muutamanvuoden välein suurentanut ruukkuja isompi ruuku on painavampi ja tukevampi myös eikä kaadu tuulessa

  VastaaPoista