keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Paukkupakkaset ja kasvihuoneen lämmitys

Paukkupakkaset tulivat sittenkin vielä tähän talveen vaikka varsin maltillisilla pakkaslukemilla on päästy pitkälle helmikuuhun täällä Varsinais-Suomessa, eikä paukkupakkasten loppua ole näköpiirissä ilmeisesti vähään aikaan. Korkeapaineen myötä myös aurinko on paistanut mukavasti ja Euro-Serren talvilämmin kasvihuone on jo kylpenyt auringonpaisteessa lähes 8 tuntia vuorokaudessa muutaman päivän ajan.

Kuplamuoveilla vuoratun huoneen lämmityskulut eivät olekkaan nousseet vielä kovin merkittävästi, vaikka yöpakkaset ovat olleet jo -20 asteen paikkeilla ja päivälämpötilatkin ulkona noin -10 asteessa. Auringossa huone nimittäin lämpiää jo mukavasti eikä lämmitystä tarvita moneen tuntiin päiväsaikaan. Iltaisin ja öisin lämmitin on sitten käynyt jo alle 15 minuutin välein kun ennen kovia pakkasia lämmitin pysyi hiljaa puolet kauemmin. Polttoöljyn kulutus on noussut nyt ehkä vajaan litran vuorokautta kohti verrattuna esim. tammikuun kulutukseen. Tarkempia seuranta-arvoja ei ole. Pilvinen päivä paukkupakkasilla nostaa sitten kulutusta jo selvästi.
Airrex AH-300 -diesellämmitin

Keskiviikko iltapäivän lämpötiloja kasvihuoneesta etäseurantana. Huoneessa on ollut jo iltapäivisin useamman tunnin yli +20 asteen kesäinen lämpötila. Huoneen minimilämpötilaa pidän edelleen +7 asteessa.

Blogissahan on menossa tuo TomatoEdenin lahjoittamien tomaatinsiemensettien kilpailu joka on vielä viikon verran voimassa eli helmikuun loppuun.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2018/02/tomaatin-siemenia-tarjolla.html

Kannattaa osallistua, sillä siemenet vaikuttavat erittäin laadukkailta ja jo kolmantena päivänä kylvöstä oli jo lähes puolet lajikkeista noussut sirkoille ja monet muut itäneet.
http://tomatoeden.com/?heirloom-tomato-seeds,1

5 kommenttia:

  1. Rakentelimme kasvihuoneeseen pienen "talvikasvihuoneen". Vielä puuttuu lattia ja ovien saranat. Täytyypä sitten testata kuinka paljon sähköä lämmittämiseen kuluu! Olin ajatellut, etten vielä näiden pakkasten aikaan laita lämppäriä hyrräämään. Ehkä kuukauden kuluttua olisi sopiva hetki aloittaa lämmitys, testataan!

    Mielenkiintoista siis lukea vähän isomman alan lämmityksestä. Keep on! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tuo ihan liian iso tila lämmitettäväksi kasvien määrään suhteutettuna, mutta noin isolla ja tehokkaalla lämmittimellä ei oikein pienempää tilaa voisi lämmittää, pienempi muovihuone tuonne sisälle olisi minullakin olemassa mutta on nyt käyttämättä ollut pari talvea. Ja onhan siinä oma viehätyksensä myös oleskella huoneessa talvella kun tilaa on paljon.

      Joo olen lukenut blogistasi tuosta talvihuoneesta ja viimeisen päälle tyylikäs kun on vielä itse rakennettu ja sulautuu niin hienosti tuonne sisään värimaailmankin puolesta.

      Poista
  2. Aurinko tosiaan tuntuu jo näin helmikuussakin, kunhan sitä vain on. Parvekkeellakin lasien takana on päivisin lämmintä, vaikka öisin käy parissakymmenessä pakkasasteessa. Joku euro yöltä ei ole minustakaan paljon lämmityskuluissa, jos sillä selviää pakkasöistä. Huhtikuussa saatan minäkin viritellä parvekkeelle sähkölämmittimen, jos aurinkoisia päiviä riittää. Kasvit eivät enää mahdu ikkunalaudoille.
    Ovat vähän eri mittakaavassa meidän kasvattelumme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auringolla on tosiaan valtava merkitys meillä jo helmikuussa. Tammikuussa päivät olivat vielä selvästi lyhyempiä ja aurinko oli niin alhaalla että asuinrakennukset (sekä meidän että naapurin) varjostavat kasvihuonetta, nyt auringon valo ja lämpö tulee jo talojen yli ja kasvihuone saa koko päivän hyödyn auringonpaisteesta jota tällä viikolla on nyt riittänyt.

      Chilejä ja erityisesti rocotoja sain selvästi vähennettyä viime kaudesta, mutta nyt tulikin tomaatteja valtavasti tilalle ja lopputulos on taas sama, kesällä kaikki paikat on varmasti taas täynnä, tomaatteja sentään saa kulumaan paremmin kuin chilejä.

      Poista
  3. Aijaa te pidätte kasvihuonetta lämmitettynä myös talven ajan. Me tyhjennämme sieltä aina talveksi kaikki ja annamme niiden joita emme siirrä kuolla aina talveksi. Tuollainen diesellämmitinhän ainakin varmasti laskisi vaivaa aina syksyisin ja sitten olisi hyvät kasvit myös keväisin. Tuntuu myös, että täällä etelässä ei enää ehkä tule muutenkaan niin kylmä, että joutuisi puuhkuttamaan ihan täysillä.

    VastaaPoista