keskiviikko 5. elokuuta 2015

Tomaatin latvonta

Tomaatit latvotaan kun halutaan lopettaa kasvin pituuskasvu. Tällöin kasvin latva katkaistaan yleensä ylimmän kehittyvän tomaattitertun yläpuolelta. Latvonta on jokavuotinen välttämätön toimenpide, koska muuten kasvi vaan jatkaisi kasvuaan loputtomasti ja suomen oloissa kasvukausi tomaattien osalta päättyy yleensä syyskuun aikana. Latvonnan tarkoituksena ei ole pelkästään päättää kasvin pituuskasvu, vaan saada kasvin voimat keskittymään loppujen raakileterttujen kypsyttämiseen.

Mikä on latvonnan oikea ajankohta suomen oloissa ? Tarkkaa ajankohtaa on varsin mahdotonta määrittää, koska muuttuvia tekijöitä on niin monta. Kukasta kypsään hedelmään menee yleensä noin kaksi kuukautta. Muuttuvia tekijöitä on mm. tomaattilajike, terttujen ja kukkien määrä sekä lämpötila ja valon saanti.
Jonkinlaisena nyrkkisääntönä ulkokasvatuksen osalta olen pitänyt heinä-elokuun vaihdetta. Lämpimät kelit jatkuvat vielä useita viikkoja, joten suurin osa lopuista raakileista saadaan hyvin kypsiksi. Katetulla kylmällä terassilla ajankohta voisi olla pari viikkoa myöhemmin. Kasvihuoneoloissa kasvatusta voidaan jatkaa vaikka kuinka pitkään jos huonetta lämmitetään syksyllä, mutta kovin järkevää tämä ei ole koska aurinkoa ei enää syyskuun jälkeen riitä, ja tomaatin maku kärsii todella paljon auringon puutteesta.
Yleensä olen latvat katkaissut tomaateilta kasvihuoneessa elo-syyskuun vaihteessa, jolloin kasvit menevät jo harjalla poikittain, tällöin kypsiä tomaatteja olen noukkinut vielä lokakuun puolella. Tänä vuonna päädyin latvomaan tomaatit jo tänään eli elokuun alussa. Tomaattivuosi runkotomaattien osalta on tänä vuonna ollut varsin keskinkertainen ja syyskuun lopulla eteen tuleva kahden viikon matka oli yhtenä syynä pistää latvat poikki jo näin aikaisin. Kasvit olisi syytä saada kompostiin jo riittävän ajoissa syyskuun puolen välin paikkeilla.

 

 Kasvit ovat tällä hetkellä noin 2,5 metrisiä ja isoimmat tomaatit menevät jo harjalle, eli senkin vuoksi latvonta oli ihan perusteltua ettei koko kasvihuoneen katto mene tukkoon kun syyskuussa kypsytellään vielä amppelirocotoja syysauringossa.

Vaikka tomaattikausi on ollut vaatimatonta luokkaa, niin isoja raakileterttuja on aika mukavasti vielä tuolla lähes kahden metrin korkeudella. Lannoitusta en kokonaan lopeta latvonnan yhteydessä vaan kevennän ehkä puoleen normaalista, lannoituksella on myös merkitystä loppujen terttujen kehittymiseen.
Muutama viikko ennen tomaattikauden päättämistä siirryn pelkästään vedellä tapahtuvaan kasteluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti