lauantai 25. huhtikuuta 2015

Kasvihuoneen hankinta ulkomailta

Kasvihuoneen hankintaan Suomen rajojen ulkopuolelta voi olla kaksi syytä, hinta tai laatu. Hinta lähinnä siksi että halutaan saada alumiinirunkoinen kasvihuone halvimmalla mahdollisella tavalla. Laatu taas sen vuoksi että Suomen markkinoilla ei ole tarjolla kaikkein laadukkaimpien valmistajien huoneita.
Itse päädyin hankkimaan kasvihuoneen ulkomailta juuri laadun, tyylikkyyden ja räätälöitävyyden vuoksi. Valitsemaani Euro-Serren huonetta kun ei myydä Suomessa.
Suurin ongelma kasvihuoneen hankinnassa ulkomailta on, että huonetta ei yleensä ole nähtävänä Suomessa. Mielestäni kasvihuone on kuitenkin niin merkittävä hankinta että se olisi syytä nähdä luonnossa ennen kuin sen ostaa. Kaikki mallit kun eivät välttämättä sovi Suomen oloihin, varsinkin netissä myytävät Kiinalaishuoneet ovat useimmiten erittäin heikkolaatuisia eivätkä pysy kasassa ensimmäistä talvea pitempään vaikka sen pulttaisi Kiinaan asti kiinni.
Ehkä suurin, ja laadukkaimpien kasvihuoneiden valmistaja Euroopassa on Belgialainen Euro-Serre. Suomalaisvalmisteinen Monexi on pieni merkki, mutta varsin laadukas sekin. Laadun määrittelen profiilien rakenteen (jäykkyys ja paksuus) sekä kasvihuoneeseen saatavilla olevan katemateriaalin paksuuden mukaan. Sekä Euro-Serren että Monexin huoneita saa mm. 16mm kenno- tai akryylilevyllä. Tanskalaisvalmisteinen Juliana on laadultaan keskitason huone ja tunnetuin kasvihuonemerkki Suomessa. Näiden jälkeen tulee lukematon määrä muita kasvihuonevalmistajia joiden tuotteita myydään marketeissa, rautakaupoissa, netissä jne. Viime vuosina on markkinoille tullut myös Venäläisvalmisteisia teräsrunkoisia kaarihuoneita, mutta näitäkin myydään tietääkseni vain netin kautta. Näiden huoneiden korroosionkestävyyttä ja rakennetta en tunne.
Itse valitsin siis toiseksi kasvihuoneekseni Euro-Serren Tropic Plus –huoneen 16mm kennolevyillä, koska tarkoituksena on pidentää viljelykautta, ja viljellä myös vähän eksoottisempia kasveja jotka vaativat paremmin eristetyn huoneen. Varsin hyvän käsityksen huoneen rakenteesta sai netistä sekä esitteistä, joita olen tilannut Ruotsista lähes vuosittain viimeisen kymmenen vuoden ajan.
Euro-Serren huoneita myy Suomeen mm. Virolainen nettikauppa ja ihan Suomen kielellä, toinen vaihtoehto hankkia Euro-Serren huone on tilata sellainen Ruotsista. Itse päädyin lopulta hankkimaan huoneen länsinaapurista juuri hinnan ja varustelumahdollisuuden takia. Jos en olisi kyseistä huonetta luonnossa nähnyt, niin en olisi sitä ehkä voinut hankkia, koska hinnaltaan nämä eivät ole halvimmasta päästä eikä tällaista huonetta oikein voi ostaa sokkonakaan. Huoneeseen tutustuminen onnistui lopulta varsin helposti, kun Tukholmassa on ruotsalainen Euro-Serren jälleenmyyjä, jolla on nähtävänä kymmeniä kasvihuonemalleja sekä Euro-Serreltä että Julianalta. Turun seudulta Tukholmaan on lopulta varsin lyhyt matka, kun laivoja länsinaapuriin menee Turun satamasta päivittäin. Viime kesänä tuli samalla tehtyä mukava kesälomareissu joka suuntautui pääosin juuri Tukholman Brommassa sijaitsevaan Willab Gardeniin, myös ruotsalaiseen kasvihuonemyyjään oli hyvä tutustua kasvokkain, kun aikaisemmin kommunikointia oli harrastettu vain sähköpostin välityksellä.

Kasvihuoneen tilasin syksyllä koska hankinta tuli halvemmaksi sesonkiajan ulkopuolella. Lähetys saapui Suomeen lokakuun lopussa kolmella lavalla. Varsin haastavaa oli löytää huoneen osille sijoituspaikka talveksi kun pisimmät alumiiniprofiilit olivat yli viiden metrin mittaisia. Jo alunperin oli selvää että huone pystytetään vasta keväällä, ja osa huoneen osista on ollut talven kotona varastoissa ja loput pisimmät profiilit ja suurimmat kennolevyt sain kotiutettua viime viikolla.



 

Kasvihuoneen osat on vihdoinkin kokonaisuudessaan kotona ja autotalli saa toimia toistaiseksi varastona.

 Pakkauslista oli varsin selkeä, mutta kaikkien osien löytäminen ei ole ollut niinkään helppoa kun lavoja ei purettu heti saapumisen jälkeen. Vasta viime viikolla löytyi kapeat tukilistat, jotka oli pakattu räystäsprofiilien uriin sisälle. Vieläkään en ole varma onko kaikki tarvittavat osat mukana. Jos jotain puuttuu niin lähinnä jotain pientä nippeliä. 


Kiinalainen ”halpiskasvihuone”
Netin kautta on saatavana myös monia todella halpoja kasvihuoneita ja valitettavan moni ensimmäisen kasvihuoneen hankkija tuijottaa vain hintaa ja huoneen neliöitä, ja tämän tietävät myös huoneen myyjät ja valmistajat. Tässä muutamia vinkkejä mietittäväksi jos suunnittelee hankkivansa valmiskasvihuoneen mahdollisimman halvalla.
Kiinalainen kasvihuone on aina alumiinirunkoinen huone jossa katemateriaalina on jonkinlainen polykarbonaatti tai muu muovilevy.
Jos esimerkiksi 10 neliön huoneen saa muutamalla satasella niin kannattaa miettiä missä silloin on mahdollisesti säästetty. Mitä tällainen huone painaa ? Rahti Suomeen on vain muutaman kympin joten huone ei voi painaa kuin muutaman kymmenen kiloa eli tällöin kaikki materiaalit ovat mahdollisimman ohutta tavaraa. Kennolevyn paksuus yleensä ilmoitetaan ja se on maksimissaan ehkä 4mm. Mikä on huoneen korkeus ? Todennäköisesti räystäs ja harjakorkeus huoneessa on liian matala miellyttävää työskentelyä varten koska materiaaleissa on silloin säästetty.
Kasvihuoneen runko kasataan 6mm pulteilla ja muttereilla. Pultti sovitetaan profiilin hahloon ja mutteria ei voi kunnolla kiristää koska muuten se murtaa ohuen profiilin rikki. Mutterin alle kannattaisi hankkia ainakin aluslaatta jos se ahtaan tilan puolesta on edes mahdollista. Jos ”kennolevyn” asennusohjeessa ei mainita miten päin levy asennetaan niin siinä ei ole UV-suojausta.
Kennolevy asennetaan profiilissa olevaan kapeaan ja matalaan hahloon. Vähänkin kovemmassa tuulessa on vaarana että ohut levy ”pullahtaa” profiilista ulos. Tämän jälkeen kennolevyn takaisin asentaminen on täyttä tuskaa ja huonetta on pakko osittain purkaa että levyn saa hahloon takaisin.
Oviaukko on yleensä kapea ja matala. Ovi liikkuu melkein aina liukuen jossain profiilin hahlossa koska saranat maksaa. Kapea liukuoven hahlo menee herkästi tukkoon jos vähänkin likaa menee väliin, ovesta kun kuljetaan koko ajan. Pahin ongelma tulee eteen kun huone vähänkin vääntyy, tällöin ovi ei enää kulje hahlossa ja koko huonetta pitää taas purkaa ja korjata.
Jos on ihan pakko saada kasvihuone mahdollisimman halvalla, niin en voi suositella muuta kuin itse tekemällä alusta asti. Helpoimmin tämä syntyy puusta ja runko  ”kuorrutetaan” esim. EVA –kalvolla.
Itse rakennettu kasvihuone ei ehkä ole pihan kaunistus, eikä kaikkein käytännöllisinkään mm. huollettavuuden kannalta, mutta ainakin kasvit siellä kasvaa ihan riittävän hyvin.  

11 kommenttia:

  1. Tuolla foorumilla on muutamia minun kuvia ja vähän tekstiä venäläisrunkoisesta kasvihuoneesta. Tuossa kasvarissa on vain 4 mm kennolevy, mutta ainakin 6 mm levy taipuu rungon päälle.

    http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14677.msg290511#msg290511

    Juttelin eilen näiden maahantuojan Taimilaarin kanssa, ja hänellä on toiveissa löytää jälleenmyyjiä Suomesta. Tällä hetkellä Volyaa ei ilmeisesti saa Suomesta muualta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka en ole itse nähnyt muuta kuin kuvissa (mm. sinun) noita venäläishuoneita niin vaikuttavat erittäin varteenotettavilta vaihtoehdoilta monille muille malleille. Varmaan kestävät ainakin kaikenlaiset sääolot Suomessa. Jos noita saisi esim. messuille näytille niin varmaan löytyisi markkinoita kun hinnat ovat erittäin kilpailukykyiset.

      Minulta jo kysyttiin että vaatiiko noin ison lähetyksen tilaaminen ulkomailta jotain kommervenkkejä esim. tullin taholta. EU maastahan kasvihuone tuli ja n.450kg lähetys Ruotsin Båstadista (Willab Gardenin pääkonttori) saapui ilman mitään ongelmia.

      Poista
  2. Kiinalaisten huoneiden suurin ongelma alumiiniprofiilit ja niiden oletan paksuus. Tästä seuraa se, että runko on kovin hutera. Kun kennolevyt ovat vielä lisäksi sitä halvinta 4mm, niin siltä suunnalta on turha odottaa apua rungon huteruuteen. Tästä voi jokainen sitten päätellä, mitä kiinalaiset huoneet tykkäävät tuulesta ja lumesta... En suosittele.

    VastaaPoista
  3. Miten päin sinulla on Euro - Serren kattolevyissä alumiiniteippi ja levyn toisessa päässä se... verkkomainen materiaali? Kokosimme kasvihuoneen kolmeen pekkaan pari kesää sitten... ja kukaan ei ollut semmoista ennen koonnut. Nyt aloin ihmetellä tuon kattolevyn suhteen ett miksi se verkko on levyn yläpäässä ja teippi alapäässä, tällöinhän vesi ei pääse sieltä valumaan pois. Jos ovat nurinperin niin aika tikkuinen korjattava ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nyt on teipit menneet väärinpäin. Alumiiniteippi tulee aina ylös ja verkkoteippi levyn alareunaan ja siihen päälle tulee vielä alumiinilista (näkyy tuossa ylläolevassa kuvassa jossa kennolevyt nojaa seinään), kasausohjeessa oli ainakin minulla selkeä ohje teipin asennuksesta. Puhut kattolevyistä, miten Teillä on teipit sitten kaikissa muissa levyissä ?
      Eikö tuo ole aika helppo korjata kun kääntää levyt vain toisinpäin, levyt kun ovat helppo irrottaa kun ovat noilla kumilistoilla kiinni eikä profiilin hahlossa niin kuin kaikilla muilla kasvihuonemerkeillä.

      Mikä Euro-Serren malli Teillä muuten on ja oletteko olleet tyytyväisiä hankintaan ?

      Poista
  4. Joo seinissä teipit ja verkkoteippi ovat oikeinpäin. Kattoa ei normaalisti tulisi silmäiltyäkään niin tarkasti (koska se on hieman vaikeaa) mutta lumenluonnin seurauksena yhdestä levystä jäi toisen puolen kumilista irti... no se oli varmaan mukavampi hakea seuraavan myrskyn jälkeen monen kymmenen metrin päästä metrisestä hangesta pellolta kuin korjata välittömästi... tuolloin siis silmäilin kattoakin tarkemmin. Tosin siinä yläpäässäkään vesi ei pääse valtoimenaan sisälle kun on jotenkin rakenteiden sisällä. Jaah että ois helppo korjata...? Tuon yhdenkin levyn takaisinsaaminen tuntui hyvin hankalalta, ei meinannut yltää miltään suunnalta ja apua olisi kaivannut jatkuvasti... jota ei tuolloin ollut. Osasyy vaikeuteen oli vääntyillyt kumitiiviste. Ehkä ne ikääntyvät nopeammin täällä missä on yötön yö ja melkein joka talvi alle -40 lämpötiloja. Pitää miettiä asiaa, ehkä minä teen jotain liian hankalasti... tai sitten olisi oltava 2 henkeä ja pidemmät tikkaat. Sisä- vai ulkopuolelta käsin homma mahtaisi mennä kätevämmin...? No viimeinen pala auttamatta ulkopuolelta...

    VastaaPoista
  5. Joo, suht tyytyväinen olen ollut tuohon Maxi Plus 14,1 neliön 20 cm korotettuun kasvariin. Ongelmana on sen pienuus... oma vika tietysti... mutta jostain koostahan on aloitettava. Jonkin verran kosteutta on joskus tiivistynyt johonkin... olikohan sitä nyt sittenkin levyjen sisällä pieni määrä, siis myös seinissä. Nyt huomasin että ne vinot ohuet lisätuet... kuin revat tavallaan molemmissa päissä kasvaria ovat kaikki 4 hieman mutkalla. Varmaan katon tiiviste antanut periksi. Itse kasvari on laatoilla jotka ovat 40 cm sorapatjan päällä (+asennushiekka + tyroxkerros).Nyt olen tilannut Villab Gardenista kasvihuonekuplamuovia ja tarkoitus lisäeristää koko huone. Minulla on siinä 60 cm korkeat kasvuloossit, niiden korkeudelle voisi yrittää ujuttaa 30 mm finnfoamia... en tiedä onnistuuko vai tuleeko kasvarin omat rakenteet liian hankalasti vastaan. Lämmityksenä Indiana 2000 W jota en halua ylenmäärin käyttää... jos nyt toukokuun puolivälissä käynnistäisi kasvattelukauden ja yrittäisi pitää sillä lämmöt jatkuvasti yli +15. Neuvoja/ vinkkejä vastaanotetaan kernaasti jos jotain mieleen juolahtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommenteista. Ehkä olen viisaampi tuon huoneen suhteen sitten kun saan sen pystytettyä. Aika ankarissa olosuhteissa joudut kasvihuoneen kanssa toimimaan. Täällä etelä-rannikolla kun pakkasta ja luntakaan ei ole pahemmin ollut parina viime talvena. Kovemmat tuulet sen sijaan ovat lisääntyneet viime vuosina.

      Poista
  6. Tervehdys ja kiitos mielenkiintoisesta blogista! Olemme harkinneet Euro Serren kasvihuoneen tilaamista hyvän laadun takia. Tilasitko huoneesi paikan päällä Ruotsissa vai tilasitko netistä? Järjestikö myyjä rahdin vai teitkö sen itse? Miten paljon rahti tuli maksamaan ja vertailitko Ruotsin ja Viron hintoja? Kiitos jo etukäteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Kannattaa harkita ja nyt kun huone on pystyssä niin tyytyväinen olen hankintaan ja erittäin laadukas kasvihuone. Kauppaa hieroin sähköpostin välityksellä sekä Viroon että Ruotsiin, ja ruotsissa tuli käytyä paikan päällä kun en voinut näin merkittävää hankintaa tehdä sokkona. Kauppa myyjän kanssa tehtiin sitten muutama kuukausi tapaamisen jälkeen ja ruotsista sain halvemmalla koko paketin. Myös tarvikkeissa valikoima oli Willabilla paljon laajempi joten tuli samalla kaikkea muuta hankittua. Myyjä järjesti rahdin ja se oli ensin n.600 euroa jonka myyjä möhli ja kadotti lopulta tarjouksesta. Tehtiin kuitenkin jonkinlainen kompromissi siitä enkä ihan ilmaiseksi sitä sitten saanut, vaikka satoja euroja sähläyksen takia säästin. Virosta rahti olisi ollut vähän halvempi, mutta huone kalliimpi ainakin minun tapauksessa.

      Poista
  7. Mielenkiintoista miten erilaisia kasvihuoneita markkinoilta löytyy. Itsekin olen jo vuosia haaveillut omasta kasvihuoneesta ja olen hieman katsellut joko alumiini tai teräsrunkorakenteista. Noihin materiaaleihin rungossa sekä katteessa kannattaa kyllä varmasti kiinnittää huomiota.

    VastaaPoista