perjantai 23. helmikuuta 2018

Locoto Cochabamba, Bolivia

Locoto Cochabamba on C.pubescens suvun chili, joka on kotoisin Boliviasta. Tähän mennessä blogissa on puhuttu rocotoista, jotka ovat samaa chililajia, miksi nyt sitten locotosta. Pubescensejä kutsutaan Perussa yleisesti rocotoiksi ja Boliviassa ne taas ovat locotoja.

Locoto Cochabamba on tärkein ja mielenkiintoisin kasvini tänä vuonna. Minulle erityiseksi sen tekee sen harvinaisuus, siemeniä ei ole missään nettikaupoissa saatavana ja lisäksi oman kasvini siemenet ovat alkuperäiset Boliviasta, Cochabamban kaupungin torilta ostetun hedelmän siemenestä. Näitä locotoja kasvatetaan kaupungin lähistön viljelmillä. Varsin erityiseksi tämän locoton tekee myös se, että saamieni tietojen mukaan kypsä hedelmä pitäisi jäädä vihreäksi joka on erittäin harvinaista pubescensien joukossa, tiedän ainoastaan yhden rocoton joka jää vihreäksi eikä kypsy minkään muun väriseksi. Locoto Cochabamban värin suhteen voi olla myös jonkinlainen  väärinkäsitys, nimittäin Bolivialaiset käyttävät paljon pubeja juuri vihreänä erityisesti paikallisessa Llajua -kastikkeessa. Eräs saksalainen harrastaja kasvattaa Cochabambalaista locotoa joka kyllä kypsyy punaiseksi.

Tämän lajin siemenet taas sain eräältä norjalaiselta chiliharrastajalta, jonka ystävä matkusti Boliviassa ja osti hedelmän siis Cochabambasta. Norjalaiset harrastajat eivät ole onnistuneet saamaan kasvista hedelmää ja halusivat minun yrittävän paremmalla menestyksellä joten sain noita alkuperäisiä siemeniä muutaman, ilmeisesti viimeiset Boliviasta tuodusta hedelmästä.

Locoto Cochabamban siemenet ovat mustia tai tumman ruskeita, kuten yleensä pubescenseissa. Siemenet on otettu kuitenkin vihreästä hedelmästä. Idättäminen oli tuskallisempaa kuin koskaan millään pubella. Ensimmäiset siemenet kylvin joulukuun ensimmäisenä päivänä kuten kaikki rocotot, yksikään siemen ei itänyt ja joulukuun puolessa välissä tein uusintakylvön. Lopulta sain kuvan siemenistä yhden kasvin joka nousi sirkoille vasta tammikuun 15 päivä. Alussa kasvu oli tuskaista, mutta nyt kuusiviikkoinen locoto on lähtenyt jo hyvään kasvuun ja haaroittunutkin hyvin alhaalta kuten puben kuuluu, kohtapuolin se pääsee turpeeseen ja kesällä todennäköisesti kasvihuoneeseen ja amppeliin.

8 kommenttia:

  1. Kyllä nuo idätysvaikeudet viittaavat siihen, että siemenet on kerätty raa'asta (vihreästä) chilistä. No, sehän selviää kesällä.
    Kyselin kerran noilta seuduilta, miksi nettikuvassa kaverit keräsivät suuria rocotoja vihreänä (kuva oli jonkun vuoristohotellin sivuilla). Sieltä vastattiin, että vihreänä ne ovat paremman makuisia ja vähemmän tulisia. Kansa haluaa ostaa ne torilta vihreänä.

    Cochabamba kuulosti kovin tutulta ja blogistani se löytyi. 2013 kasvatin Aji Cochabambaa:
    http://chilivaari.blogspot.fi/2013/01/lisaa-pienia-perulaisia-cochabamba-ja.html
    Se oli perulainen chinense, mutta totesin, että saman nimisiä paikkakuntia on useita, mm perulainen pieni vuoristokylä bolivialainen kaupunki.

    VastaaPoista
  2. Jatkanpa tästä vielä, sillä vihreänä poimiminen olikin edellisen linkin viimeisessä kappaleessa ja tässä siihen selitys:
    http://chilivaari.blogspot.fi/2013/02/vihreana-keratyn-rocoton-arvoitus.html
    Vihreän rocoton keräyskuva oli tällainen:
    http://2.bp.blogspot.com/-MrfULvXR904/UGM-k4cUu0I/AAAAAAAABnE/b-ZhQtqH3Vg/s1600/Agriculltor+cosechando+rocotos+,+Shismay+Huanuco+Peru+P1020365_edited-1.jpg

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin on aina raa'oissa ja joskus myös juuri ja juuri kypsissä rocotoissa vaaleat tai ruskeat siemenet. Erikoista, jos raa'assa on mustat siemenet, mutta eipä näistä erikoisuuksista ikinä tiedä varmasti.

      Poista
    2. Perussa vihreänä kerätyt rocotot ovat kyllä hyvin yleisiä. Varmaankin kolmannes toreilla ja kauppahalleissa näkemistäni rocotoista oli vihreitä ja pidin itsestään selvänä että ne oli raakoina kerätty, näin myös perulainen opas Cuzcossa kertoi. Marasissa syömäni Rocoto Rellenokin oli iso vihreä rocoto.

      Idättämäni siemenet olivat kyllä tummia, itselläni raakoina peratuissa podeissa on mielestäni ollut aina vaaleampia mutta tiedä häntä. Ehkä mini olive on sitten se ainoa oikea vihreä rocoto joka harrastajien keskuudessa tunnetaan, varmaan pitäisi se ottaa kasvatuslistoille sitten ensi vuonna.


      Poista
  3. Tietynlainen epätietoisuus mitä tuleman pitää luo aina lisää mielenkiintoa ja jännitystä kasvatukseen oli lopputulos mikä tahansa, niin se oli perulaistenkin kanssa.

    VastaaPoista
  4. Jos chili ei vaihda väriä kypsyessään, niin mistä sen tietää, koska se on kypsä? Ryhdytäänkö sormilla painelemaan, milloin on pehmeä?
    Eli voivathan nuo siemenet olla vihreäksi kypsyvästä locotosta, mutta ne on poimittu hiukan liian aikaisin. Todennäköisempänä kuitenkin pitäisin väärinkäsitystä. Vihreänä kerättävä ja käytettävä on ymmärretty vihreänä kypsäksi.

    VastaaPoista
  5. Kiva, kun kävit kommentoimassa, niin löysin tänne todella asiantuntevaan blogiisi.
    Itse olen esim. chilin kasvatuksessa ihan aloittelija. Eli kaikki vinkit ovat tarpeen.
    Innostuin viime kesänä chileistä, koska käytämme niitä ruuanlaitossa aika paljon. Olin kuvitellut chilin kasvatuksen jotenkin todella monimutkaiseksi. Yllätyin kuinka iisiä se oli, kun valitsi näin aloittelijana helpot lajikkeet.
    Kasvihuone kyllä auttoi siinä hommassa, kun kesä oli, mitä oli. Tomaatin kasvatuskin sujui aiempia kesiä paremmin.

    Onnistuneita esikasvatusaikoja ja paljon satoa ensi kesänä! Jään mielenkiinnolla seuraamaan kasvatuksiasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla jos rupeat blogin lukijaksi, asiantuntevuudesta en sitten tiedä, mutta aika pitkä kokemus minulla on jo monien hyötykasvien osalta, varsinkin chilien ja tomaattien. Tämä blogi on ehkä korostunut liikaakin chiliblogiksi parin viime vuoden aikana, mutta siihen tulee nyt muutos kun yritän laajentaa aihepiiriä ja erityisesti tomaattilajikkeiden esittely ja kasvatus tulee nyt laajemmin mukaan, toki chilitkin on yhä edustettuna. Keväämmällä kylvetään sitten muita hyötykasveja ja kesäkukkia jne.

      Ei ne chilit ole vaikeita kasvattaa, mutta aloittelijalle antaisin kolme vinkkiä.
      1 - valitse helposti kasvatettava lajike joka varmasti antaa satoa.
      2 - Suhteellisen miedolla lajikkeella kannattaa aloittaa, sellainen jota chiliin tottumatonkin voi käyttää tuoreena ja siitä löytää makuja.
      3 - Valitse hyvän maukuinen chili

      Sitten kysymys kuuluu mikä chili täyttää nämä ehdot, minulta saa vinkkia ja vaikka siemeniä alkuunlähtöön jos haluaa. Aji Cristal on esimerkiksi yksi parhaista joka on hyvän makuinen jo osittain raakana.

      Poista