sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Tomaatin kasvualustat

Tomaatit kuten myös monet chilit on tänä vuonna kylvetty turve/perliitti seokseen sekä kivivillakuutioihin. Tomaatinsiemenet kylvin noin viikko sitten ja ne koulitaan isompaan ruukkuun  kun kasvutila laatikossa loppuu. Kastelun tomaatit saavat nyt alakautta. Turveruukkujen alla on altakastelumattoa.


Mikä on sitten hyvä kylvömulta tomaatille ? Minusta tärkeintä on että kasvualusta on ilmavaa, kevyttä ja tasalaatuista. Tähän tarkoitukseen erinomainen tuote on Kekkilä OPM 420W. Käytän samaa kasvualustaa sekä kylvössä että ruukuissa joissa tomaatit antavat satoa eli yhdellä ja samalla tuotteella pärjää koko kauden. Ilmavuuden lisäämiseksi olen joukkoon lisännyt myös perliittiä, joka näkyy valkoisena rakeena turpeen joukossa, tänä vuonna tuossa on joukossa myös hieman kookoskuitua.

Tätä Kekkilän kasvualustaa saa hyvinvarustetuista maatalouskaupoista joko 300 litran paalina tai sitten pienemmässä 85 litran säkissä, jota on helpompi liikutella varsinkin näin talviaikaan pienemmän kokonsa vuoksi. Tuote on myös erittäin edullista ja 300 litran paali maksaa noin 20 euroa ja kuvan 85 litran säkki alle 8 euroa.

Kaupoissa myydään myös kaikenlaisia valmistajien nimeämiä erikoismultia kuten taimi- ja kylvömulta. Itse en oikein ymmärrä tällaisten tuotteiden tarkoitusta. Ne ovat koostumukseltaan raskaampia, ravinneköyhiä sekä erittäin kalliita. Ravinneköyhän mullan etuna on ehkä se, että kasvia ei voi ainakaan tappaa siinä ylilannoitukseen jos kasvatusolosuhteet ovat huonot, tosin kasvukin on tällöin heikkoa. Itse lannoitan kaikkia idättämiäni kasveja aina eli käytännössä heti kun sirkkalehdet ovat avautuneet. Tällä hetkellä tomaatit saavat pelkkää starttilannosta vielä parin viikon ajan.
Tämän OPM 420W tuotteen ominaisuuksista voi käydä lukemassa mm. Kekkilän sivustolta, johon en nyt linkkiä laita.
Voi tosin olla että ensi kesäksi istutan kasvihuoneen maapenkkiin meneviä tomaatteja poikkeuksellisesti kokeeksi tuollaiseen valmiiseen kasvusäkkiin, jonka etuna on rajoitettu kasvualusta. Muovi pitää myös paremmin kosteutta, tämän vuoksi kasvin kastelu tulee olemaan myös helpompaa, mutta tämä on vasta suunnitteluvaiheessa. Toinen vaihtoehto on tehdä oma kasvualusta muovisäkkiin.

Monet tomaatit kokeilen kasvattaa tänä vuonna vesiviljelyssä. Tämän vuoksi osa lajikkeista on kylvetty pieneen 25mm x 25mm kivivillakuutioon. Tuosta ne siirretään sitten isompaan 100mm x 100mm kuutioon. Kivivillakuutiossa kasvavaa kasvia pitää luonnollisesti lannoittaa koko ajan koska kuutioissa ei mitään ravinnetta ole kuten esim. mullassa tai turpeessa.

Black Beauty
 
K54 - 68
Jo sirkkalehtivaiheessa olevasta pienestä tomaatintaimesta huomaa että tänä vuonna on kovin erikoisia lajikkeita kasvatuksessa, kuten keltalehtinen ukrainalaisjaloste K54 - 68, jolle ei ole vielä nimeäkään annettu.

Muistutan vielä tomaattisiemensettien arvonnasta johon voi osallistua vielä muutaman päivän ajan eli helmikuun loppuun. Tarjolla on hienoja lajikkeita ja muhkeat määrät siemenpusseja kahdelle onnekkaalle.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2018/02/tomaatin-siemenia-tarjolla.html
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti