keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Kasvihuone herää pakkasten keskellä

Pelargoni
Viimeisen 1,5 viikon aikana on ollut kovimmat pakkaset moniin vuosiin, sinänsä ehkä ironista että viimeajat ovat olleet myös parasta aikaa Euro-Serren kasvihuoneessa kuluneen talven aikana. Valon määrä ja lämpö on kasvihuoneessa lisääntynyt huomattavasti ja aurinko paistaa päivittäin lähes pilvettömältä taivaalta, tämä on saanut lähes kaikki talvehtineet kasvit heräämään kasvihuoneessa talven horroksen jäljiltä. Hortensiat, pelargonit, verenpisara, avocado ja viiniköynnökset tekevät uutta kasvua talven jälkeen, pelargoni jopa puhkeaa kukkaan.

Viime viikolta sain myös tarkat kulutuslukemat kasvihuoneesta. Airrex AH-300 -diesellämmitin kulutti polttoöljyä vajaat 4 litraa vuorokaudessa joka tekee rahassa noin 4 euroa vuorokaudessa. Varsin maltilliset kulutuslukemat kun yöpakkaset olivat yli -15 astetta ja päivisinkin oli -10 astetta ulkona, huone sen sijaan lämpenee mukavasti auringonpaisteessa. Tänäänkin oli ulkona -15 astetta päivällä ja kasvihuoneessa +17 auringon lämmittäessä, ei ihmekään että kasvit viihtyvät. 

Runsaan vuoden ikäiset Chardonnaysta ja Merlotista otetut viiniköynnösten pistokkaatkin tekevät uutta kasvua.

Ruukussa oleva Chardonnayn emokasvi on lähtenyt jo hyvään kasvuun.

Kolmas talvi Euro-Serren kasvihuoneessa ja kovat paukkupakkaset ovat nyt saaneet ensimmäistä kertaa hieman ongelmia liukuovien toimintaan. Kuplamuovien ja rakenteiden väliin tiivistyy talvisin kosteutta joka nyt on ruvennut jäätymään. Ovien alauraan on muodostunut ensimmäistä kertaa jäätä, joka tällöin hankaloittaa liukuoven toimintaa. Jos kuplamuovit jättäisi kokonaan pois, niin kyseistä ongelmaa ei ehkä muodustuisi, ja ovien sisäpuolet tuolta lattianrajasta eivät ehkä jäätyisikään kun lämpö pitäisi ne sulana. Diesellämmitin on niin tehokas 20 neliön huoneessa että seiniltä voisi ehkä jättää tulevaisuudessa kuplamuovit kokonaan pois, mutta katsotaan sitä sitten ensi talvena. Maaliskuun aikana kuplamuovit purkaan todennäköisesti kokonaan pois huoneesta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti