sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Tomaatit 2018

Tomaattikauden alkuun on enää muutama viikko. Kasvatuslista on sen sijaan valmis ja se on lisätty blogin omaan välilehteen. Tomaatit 2018

Kasvihuoneharrastus sai joskus alkunsa juuri tomaateista, vielä 2000-luvulla kasvattelin lähinnä tomaatteja ja muutamia muita vihanneksia. Vuonna 2009 tuli sitten mukaan chilit, jotka ovat olleet sen jälkeen pääasiallinen viljelykasvi vuosittain sekä pihalla että kasvihuoneissa.

Tomaattilajikkeita on maailmalla valtavasti, tuhansittain. Harrastuksen alkuvuosina kokeilin paljon erilaisia lajikkeita, mutta 2010-luvulla on vakiintunut käytäntö että viljelen pääasiassa hyväksi toteamiani tomaattilajikkeita ja vain muutama uusi lajike pääsee mukaan vuosittain. Eri tomaattilajikkeita on vuosittain viljelyssä 12-15 kpl, enempään kun ei tahdo riittää tilaa.

Tänä vuonna mukana on 14 lajiketta, mutta nyt menikin lajikevalinta päälaelleen kun vanhoja tuttuja on mukana vain 3 kpl ja kaikki muut ovatkin sitten uusia. Syynä on lähinnä se että siemenvaihdoista tuli mukaan myös monia uusia tomaattilajikkeita, joita nyt ajattelin kokeilla ensi kesänä, jos sieltä löytyisi jotain helmiä.
Tulevaa tomaattikautta varten tavoittelin viime vuonna lähinnä vain yhtä lajiketta, jonka myös lopulta sain pitkän etsimisen jälkeen. Marianna`s Peace on lajike josta olen lukenut paljon netistä ja tämä tomaatti on myös voittanut palkintoja Californiassa Heirloom eli perinnelajikkeiden kilpailussa, jotkut väittävät että kyseessä on maailman paras tomaatti, mutta makujahan on tunnetusti monia, joten kokeillaan nyt tänä vuonna tätä isokokoista pihvitomaattia, joka on alunperin kotoisin vanhasta Tsekkoslovakiasta erään perheen puutarhasta, jonka emäntänä hääri Marianna. Lisäksi mukana on myös villitomaatti Galapagos joka on kotoisin nimensä mukaiselta saarelta Tyyneltä Valtamereltä.

Tomaattillistalla on paljon eri tyyppisiä tomaatteja, värilliä, raidallisissa, pieniä ja isoja kuten esim. Church joka on valtava jättitomaattilajike. Blue Bayo on taas lähes musta tomaatti väriltään eli erikoisuuksia riittää, toivottavasti ovat myös satoisia.

Vanhoista tutuista lajikkeista jatkaa luonnollisesti huippusatoisa amppelitomaatti Tumbler F1, josta en luovu varmaan koskaan. Toinen varma lajike jota olen kasvattanut jo yli 10 vuotta peräkkäin on Erk, tämä kuuluu myös lajikkeisiin jotka eivät tipu varmaan koskaan kasvatuslistoilta. Jättimäinen luumutomaatti Andine Cornue on myös nyt mukana kolmatta vuotta peräkkäin kun on rocotoketsupin toinen pääraaka-aine. Sen verran tuli otettua kauteen varaslähtöä että yksi Tumblerin siemen tuli kylvettyä eilen.

Muistutetaan vielä lukijoita tuosta siemenarvonnasta jossa tarjolla seitsemän ilmaista siemenpussia, aikaa osallistumiseen on vielä runsaan viikon ajan. Siemeniä ilmaiseksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti