lauantai 30. maaliskuuta 2019

Yacónin ruukutus

Yacón tämä perulaiseksi maa-omenaksikin kutsuttu juurimukulakasvi pääsi nyt lopulliseen ruukkuunsa. Kirjoitin blogiin tammikuussa tästä kasvista, jonka mukulan laitoin pieneen ruukkuun mullan sisälle odottamaan kevättä viileässä kasvihuoneessa.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.com/2019/01/yacon-perulainen-maa-omena.html

Ja niin se todellakin lähti kasvamaan tuossa pienessä ruukussa kun lämpö ja aurinko rupesi kasvihuoneessa lisääntymään. Tuosta mukulasta lähti kasvamaan kolmekin kasvia, pienimmän nyppäsin pois ja laitoin kokeeksi vesilasiin juurtumaan. En sitten tiedä miten tuossa olisi pitänyt menetellä kun kaksi pientä alkua mukulasta ilmestyi näkyviin, olisikohan mukula pitänyt jakaa kahteen osaan. En tehnyt mitään ja kasvi on kasvanut vauhdilla ja siinä on nyt varsin runsas juuristo ja kaksi elinvoimaista kasvin alkua.

Istutin tuon Yacónin nyt isoon noin 55 litraiseen ruukkuun, samanlaisiin ruukkuihin pääsi myös kaksi jättirocotolajiketta. Suuri ja syvä ruukku on hyvä, koska mukulat kasvavat varsin kookkaiksi kesän aikana. Reijitetyn ruukun pohjalle laitoin salaojaksi vanhoja kiuaskiviä sekä jonkin verran vanhaa hydrosoraa. Tavallista puutarhamultaa tuli nyt ruukun pohjimmaiseen kerrokseen ja siihen sekoitin litran Worm Delight -madonlantaa. Muuten Yacón saa lannoituksen kastelulannoitteista koska se on turvallisinta kasville joka on minulle ennestään vieras. Kastelun mukana annettavaa lannoitetta kun on helppo vähentää jos kasvi saa ravinteita liikaa. Varastosta olisi löytynyt mm. kanankakkaa, mutta en uskaltanut lisätä sitä tuonne ruukun pohjakerroksiin.

Ruukun päälikerrokseen tuli sitten Atamin valmistamaa multaa joka kulkee nimellä Bi Grow Mix. Sain tätä talvella VP-Luxilta testattavaksi ja tämä tuote otettiin nyt ensimmäistä kertaa käyttöön. Atami Bi Grow Mix multaa johon on myös lisätty kookosta tulen kokeilemaan ainakin tomaattiruukkuun kasvualustaksi. Erittäin hyväntuntuista ja tasalaatuista mustaa multaa.
https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-multa-ja-kookos-bio-grow-mix/545

Yacón istutettuna nyt lopulliseen suureen ruukkuun. Kasvi saa nyt kasvaa lämpimässä ja valoisassa kasvihuoneessa koko kevään ja joskus kesäkuussa siirrän ruukun sitten ulos. Pitää varautua myös siihen että kasvi pitää siirtää takaisin kasvihuoneeseen syksyllä ennen pakkasten tuloa, aika näyttää koska ja miten tuolta voisi satoa saada, juurimukulat kun ovat aika samantyyppisiä kuin esim. bataatilla, joka on paljon tunnetumpi kasvi meillä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti