torstai 7. maaliskuuta 2019

Lisäravinteita


Kasveille on tarjolla monenlaisia lisäravinteita, lisäravinteita käytetään lähes aina pääravinteiden yhteydessä. Lisäravinteiden hyödyllisyyttä voi olla vaikea todeta ja sitä varten pitäisi ehkä tehdä vertailuja eri kasvien välillä. Itse olen lähinnä käyttänyt erilaisia juuristoravinteita taimikasvatuksen alkuvaiheessa. Varsinkin näistä normaalia enemmän fosforia sisältävistä juuristoboostereista on mielestäni ollut selkeästi hyötyä kasvin juurten kasvun suhteen.

Lisäravinteilla voidaan vaikuttaa monenlaisiin asioihin kasvin elinkaaren aikana. On ravinteita joilla voidaan lisätä kasvin stressinsietokykyä muuttuvissa olosuhteissa, esim. kasvin kestävyyttä sietää lämpötilojen vaihtelua varsinkin harrastekasvihuoneissa. Joillakin ravinteilla voidaan myös lisätä kasvin kestävyyttä sietää kuivuutta tai märkyyttä. Hyvin voiva kasvi kestää myös tuholaisten hyökkäyksiä paremmin.Sadon kypsymiseen ja sen laatuunkin voidaa ravinteilla vaikuttaa.

Esittelenkin tässä nyt muutamia VP-Luxilta saamiani lisäravinteita jotka jo ovat tai tulevat käyttöön tänä vuonna.

BioBizz Bio-Heaven on aminohappoja sisältävä ravinne joka tehostaa mm. ravintoaineiden käyttöä kasvissa.

BioBizz Acti-Vera suojaa kasvin immuunijärjestelmää sekä tehostaa ravinteiden imeytymistä. Voidaan käyttää myös lehtiravinteena.

Atamin Atazyme auttaa ravinteiden imeytymisessä kasviin ja parantaa juuriston ja kukinnan määrää. Atazymeä olen nyt käyttänyt tänä kautena jo lähes alusta asti juuristoravinteiden jälkeen kaksikomponenttisten kasviravinteiden yhteydessä.

Ata Organics Flavor on juurimelassiin perustuva aromin ja maunparannusaine, jota käytetään mm. kukinnan aikana


Vitalink Root Stim on juuriston kasvua kehittävä ravinne jota käytetään kasvun aikana pääravinteiden kanssa.

Vitalink PlantStart on myös mm. juuriston kasvua edistävä ravinne jota käyttetään vain ensimmäisten viikkojen aikana. Tämä ravinteen NPK on 1.8 - 1 - 2.2 ja sen yhteydessä ei käytetä muita ravinteita. PlantStartia olen nyt myös ensimmäistä kertaa kokeillut mm. pienten tomaatintaimien kasvatuksessa.

Vitalink Chill auttaa kasvia kestämään korkeita lämpötiloja ja sen luvataan estävän kukinnan katkeamisen vaikka lämpötila nousee liian korkeaksi. Tätä ravinnetta en ole ennen kokeillut ja se vaikuttaa ainakin ennakkoon erittäin mielenkiintoiselta, sillä kasvihuoneissa saattaa kesäisin lämpötila tahtoa nousta liiankin korkeaksi. Harvemmin omissa huoneissa lämpötila nousee yli +30 asteen, mutta tällöin tomaatin pölyttyminen vaikeutuu ja tästä Vitalink Chill ravinteesta saattaa olla apua. Ainakin menee tomaateilla testiin jo keväällä.

Nämä lisäravinteet maksavat jonkun kympin riippuen pullon koosta ja saattavat tuntua kalliilta, mutta kun ottaa huomioon että annostelu on yleensä alkaen 1ml per litra, niin ne ovat myös erittäin riittoisia ja voivat kestää useita vuosia. Eikä näitä kaikille kasveille tarvitse antaa vaan ehkä vain niille parhaille ja tärkeimmille.




2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Ravinne, joka auttaa lämpötilojen vaihtelun sietoon, oli ihan uutta. Ja tulisi tarpee. Oma kasvihuone on aurinkoisella paikalla ja vaikka kaikki räppänät on auki, saattaa lämpötila nousta helposti yli 30 asteen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo onhan noita kaikenlaisia ja jos tuo toimii niin hyötyä voisi olla monellekin kun yleensä noi lämpötilat on ihan liian korkeita varsinkin pienemmissä huoneissa kuin minun ovat. Kesän jälkeen olen varmaan viisaampi miten tuo Vitalink Chill toimii. Rocotot kasvihuoneessa kärsii yleensä minulla keskikesällä liiasta kuumuudesta ei ehkä niinkään tomaatit.

      Poista