sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Maissia - mustaa ja valkoista

Maissien idätys alkaa nyt jo maaliskuun alussa. Koska lajikkeina ei ole tavallista sokerimaissia niin esikasvatusaika on varsin pitkä. Kun kasvihuonekin on jo toiminnassa, niin taimikasvatus voidaan hoitaa siellä useamman kuukauden ajan koska ulos maissia ei voi istuttaa ennen kesäkuuta. Maissin taimikasvatus ei myöskään vaadi kovinkaan paljoa tilaa muuta kuin korkeussuunnassa ja sitä on vielä riittävästi kevään aikana. Ensimmäinen testi-idätys tehtiin jo helmikuun puolella lajikkeella Maiz Morado.

Maiz Morado on nyt se oikea aito perulainen kokomusta maissi, jonka värin näkee jo mustista siemenistä. Maiz Moradon kasvatusaika on pitkä, ja sitä kasvatetaan pääasiassa Andien laaksoissa, joissa riittää lämpöä ja aurinkoa. Muutaman taimen istutan varmaan ruukkuun, joten ne saa tarvittaessa siirrettyä kasvihuoneeseen syksyllä.
Maissi Jala on jättimaissi jonka siemeniä sain pari kappaletta, joten kokeilen nyt myös niiden idättämistä, vaikka Jalaa ei ollut alunperin tarkoitus kasvattaa. Jalan kasvatusajaksi sanotaan 180 vrk eli puoli vuotta, joka on pitkä aika maisille jota myös Suomessa on kasvatettu. Molempien lajikkeiden siemenet meni veteen liotettavaksi muutaman tunnin ajaksi ennen kuin ne kylvetään multaan.

White Waxy Corn on valkoinen maissi joiden siemeniä idätän kahdeksan siemenen verran. Tämä ei ole se kuuluisa jättimäinen ja valkoinen Inka maissi jota kasvatetaan vain Pyhässä laaksossa. Nämä siemenet tulivat Kiinasta, joten itävyydenkään suhteen ei taida olla takuita. Siemenet ovat sentään valkoisia joten uskoisin lajikkeenkin olevan aito.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti