keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Vesissä on eroja

Minulla on kasvihuoneessa noin 65 litran vesisäiliö, jonne kerään sadevettä talven varalle. Tämä vesimäärä riittää hyvin talvetettavien kasvien kastelua varten, kovin paljoahan ei lepotilassa olevat kasvit vettä edes tarvitse.
Pyrin käyttämään sadevettä kasteluun niin paljon kuin mahdollista. Se on kaikille kasveille parempaa kuin vesijohtovesi, joka on aina emäksisempää kuin sadevesi. Sadeveteen tehty lannoiteliuos on yleensä PH arvoltaan varsin sopivaa noin kuuden paikkeilla tai jopa vähän alle, myös lannoite laskee aina veden PH:ta. Vesijohtoveden PH on tällä seudulla noin 8,5, joka on ihan liikaa kasveille, ja vielä siinäkin vaiheessa kun siihen lisää lannoitetta. Mullassa on puskureita, joten PH:ta ei ihan välttämättä tarvitse laskea, mutta vesiviljelyssä se on lähes välttämätöntä. Varsinkin Capsicum -suvun paprikakasveille, joiden tarvitseman liuoksen ihanne PH olisi noin 5,5.

Kesäisin minulla on käytössä viisi yli 200 litran tynnyriä, jonne kerään sadevettä kasvien kastelua varten, ja kaikki tulee aina käytettyä ja keskikesällä sadevedestä on usein pulaakin. Sadevettä tulee kerättyä talon, varaston ja kasvihuoneen katoilta.

Viime viikolla ilmojen lauhtuessa pääsin taas keräämään talven jälkeen sadevettä kun lumet alkoivat sulaa, tosin tynnyreitä ei vielä voi laittaa paikoilleen, koska kovia pakkasia on vielä luvassa ainakin maaliskuun ajan. Sen sijaan ämpäreillä sain yhdessä illassa kerättyä vettä syöksytorvesta niin paljon, että sain kasvihuoneen vesisäiliön taas täytettyä sekä lisäksi vettä vielä pariin ämpäriin, tämä vesi tulee sitten käytettyä jo uusien kasvienkin kasteluun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti